Koristni nasveti: Večfunkcijske naprave

Uredništvo, 24. september 2012.
Tiskalnik

Ker se na nakupnem seznamu marsikatere družine na začetku šolskega leta najde tudi tiskalnik oz. večfunkcijska naprava, so na ZPS zbrali nekaj nasvetov, kako se lotiti nakupa.

Na ZPS so tokrat pod drobnogled vzeli večfunkcijske naprave. Ker se na nakupnem seznamu marsikatere družine na začetku šolskega leta najde tudi tiskalnik oz. večfunkcijska naprava, so zbrali nekaj nasvetov, kako se lotiti nakupa. Ponudba na trgu je res velika, pa čeprav nastopa v njej praktično le pet močnih znamk: Brother, Canon, Epson, HP in Lexmark, vendar pa večfunkcijsko napravo lahko kupite že za manj kot 100 evrov.

Nasvet ZPS:

Na kaj je treba paziti pri nakupu večfunkcijske naprave?

1. Barvila

Za domačo napravo so najbolj primerne naprave, ki tiskajo z eno od brizgalnih tehnologij. Katera je pri tem uporabljena, je odvisno od posamezne znamke, za potrošnika pa je bolj pomembna razlika pri shranjevanju barvil. »Še vedno je na trgu kar nekaj naprav, ki imajo za vse barve eno samo kartušo, kar pomeni, da je treba zamenjati kartušo tudi, ko zmanjka le ene barve,« je poudaril Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS in dodal: »Barvila so zelo draga, zato je cenovno mnogo bolj sprejemljiva rešitev z ločenimi kartušami za posamezne barve.«

2. Kakovost in hitrost tiska

TiskalnikRazlike v kakovosti tiska so največje pri izpisu grafik in fotografij, besedilo in preglednico pa vse naprave izpišejo dovolj dobro. Naprave se med seboj še bolj razlikujejo po hitrosti, ki ni nujno v sorazmerju s kakovostjo. Pred izbiro preverite realno izmerjeno hitrost med tehničnimi podatki.

3. Optično branje (skeniranje) in kopiranje

Obe opravili sta precej povezani, saj fotokopiranje pravzaprav združuje optično branje in tiskanje. Kakovost preizkušenih naprav je tu v povprečju nekoliko slabša kot pri samostojnem ooptičnem bralniku, a za domačo uporabo je večinoma dovolj dobra. Izguba kakovosti je bolj kot pri besedilu vidna pri skeniranju fotografij in barvnih strani iz revij.

4. Pošiljanje telefaksov

Pošiljanje telefaksov je zdaj sicer iz mode, a nekatere naprave to možnost še vedno ponujajo. »Če nič drugega, telefaks lahko prav dobro nadomesti skeniran dokument, priložen elektronski pošti«, je povedal Boštjan Okorn.

5. Gonilniki in ostala programska oprema

Pred začetkom uporabe boste morali vedno na računalnik namestiti ustrezne gonilnike. »Pred namestitvijo priloženih gonilnikov vam priporočamo, da na internetu preverite, ali je morda na voljo novejša različica gonilnikov in programske opreme – v tem primeru priloženega gonilnika ne naložite oziroma ga kasneje odstranite iz računalnika, da vam ne bo delal zmede«, je poudaril Boštjan Okorn.

6. Uporabljajte tipko za izklop

Na zadnjem testu tiskalnikov in večfunkcijskih naprav smo izmerili tudi porabo energije med tiskanjem, ko je bila naprava dejavno pripravljena na tiskanje oz. drugo opravilo, v stanju pripravljenosti in ko je bila povsem izklopljena. »Rezultati so zanimivi, saj kažejo, da so med posameznimi napravami velike razlike. Nekatere porabljajo energijo, dokler jih tudi fizično ne izključimo (potegnemo kabel iz vtičnice), večina naprav pa porablja kar precej energije tudi v stanju pripravljenosti. Zato svetujemo, da napravo izključite, ko prenehate z delom. Gre na videz za majhne razlike, a 9,7 W, kolikor v stanju pripravljenosti porabi najbolj požrešna naprava, pomeni skoraj 85 kWh v enem letu«, izpostavlja Boštjan Okorn in dodaja: »Sicer pa se je na tetsiranju izkazalo, da so glavne razlike v priročnosti uporabe, saj so nekatere naprave bolj zapletene in zahtevajo več privajanja kot druge«.

Več v reviji VIP, september 2012 ali na ZPS spletni strani Primerjalnik tiskalnikov in večfunkcijskih naprav.

Vabljeni tudi na forum Računalništvo, telefonija, internet in televizija, kjer se lahko posvetujete z našimi strokovnjaki.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
15.05.2021. u 17:49
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več