Koristi hladne in vroče prhe

Hidroterapija (vodna terapija) ima bogato zgodovino. Gre za uporabo vode (hladne, tople, ledu, pare) za lajšanje različnih tegob in ima lahko različne učinke na zdravje.

V nadaljevanju članka predstavljamo, kako temperatura vode učinkuje na zdravje.

Prednosti hladne vode

Čeprav hladna prha ni ravno najbolj prijetna, pa ima določene koristi za zdravje. Študija iz leta 2014 navaja naslednje koristi hladne vode:

  • zmanjša vnetje in otekanje,
  • zmanjša mišične krče,
  • ima blažilne učinke pri bolečinah.

Študija iz leta 2000, je preučevala učinke različne temperature vode na telesne reakcije. V primeru hladne vode so raziskovalci udeležence za eno uro potopili v vodo s temperaturo 14 °C, pokazali pa so se naslednji učinki:

  • povečan metabolizem,
  • povišan srčni utrip in krvni tlak,
  • nižje ravni kortizola – stresnega hormona.

Prednosti vročega prhanja

Tudi vroča prha ima lahko blagodejne učinke na zdravje. Nekateri primeri možnih koristi za zdravje vključujejo:

  • Izboljšano zdravje srca in ožilja

Iz raziskave leta 2014 gre sklepati, da kopanje v topli vodi izboljša pretok krvi pri ljudeh s kroničnim srčnim popuščanjem. To je posledica naravnega širjenja krvnih žil, ko so izpostavljene visokim temperaturam.

V študiji iz leta 2012 so preučevali učinke namakanja v topli vodi na zmanjšano arterijsko fleksibilnost, ki se pojavi, ko arterije v telesu postanejo manj prožne. Arterijska togost ima pomembno vlogo pri srčno-žilni bolezni aterosklerozi, ki lahko povzroči visok krvni tlak.

Študija je pokazala, da se je pri udeležencih, ki so za 30 minut potopili stopala in spodnji del nog v toplo vodo, povečala fleksibilnost arterij. Pri udeležencih, ki nog niso potopili v toplo vodo, ta učinek ni bil ugotovljen.

  • Boljše zdravje mišic in sklepov

Kot smo že omenili, lahko vroče prhe izboljšajo pretok krvi, kar pomaga ublažiti otrdelost sklepov in utrujene mišice. Hladna prha pa lahko zmanjšajo vnetja in pomaga pri omrtvičenju bolečin.

  • Izboljšano zdravje možganov
  • Izboljšana kakovost spanja

Vroča voda izboljša kakovost spanja zardi kombinacije sprostitve telesa med kopanjem in padca temperature po njem

Vroča ali hladna prha?

Zdravniki glede na poškodbe mišic in kosti, priporočijo hladno ali toplo terapijo. Ni pa jasno ali ima vodna terapija (hladna ali vroča) enake koristi kot hladilne ali grelne blazinice.

Nekateri ljudje z artritisom poročajo o koristih vročega tuširanja zjutraj, saj jim to pomaga pri gibljivosti. Hladen tuš pa je koristen pri poškodbah, ki jih spremlja vnetje.

Ljudje z ekcemi in drugimi izpuščaji bi se morali povsem izogibati vročim prham, saj lahko te še dodatno izsušijo kožo, svetujejo strokovnjaki.

Da bi raziskali in potrdili dolgoročne učinke hladnih in vročih kopeli/tuširanja, bodo potrebne nadaljnje študije.

Vir: MedicalNewsToday

Foto: Profimedia

O avtorju

U. L.

New Report

Close