Konec zavajanja

Uredništvo, 16. december 2012.
zivila

Prehranski strokovnjaki so prepričani, da je temelj zdravja še vedno uravnotežena, mešana in pestra prehrana z veliko zelenjave in sadja.

Ljubljana, 14. december 2012 – Z današnjim dnem bi morali trgovske police zapustiti vsi izdelki, ki se kitijo  z znanstveno neutemeljeno zdravstveno trditvijo oz. trditvami, saj se je zaključilo 6 mesečno prehodno obdobje, v katerem so morali proizvajalci živil ustrezno popraviti takšna sporočila. Na ZPS so prepričani, da je bil narejen velik korak naprej pri zaščiti potrošnikov pred zavajajočimi trženjskimi prijemi, kar znanstveno nepodprte zdravstvene trditve zagotovo so.

zivilaPo aktualni  uredbi o zdravstvenih trditvah na živilih je od 14. decembra 2012  na embalažah, kakor tudi v vseh drugih sporočilih, vključno z oglasnimi, na živilih in prehranskih dopolnilih dovoljenih le 222 zdravstvenih trditev, ki jih je na podlagi znanstvene ocene  Evropske agencije za varno hrano (EFSA) odobrila Evropska komisija. Po oceni EFSA kar 80 odstotkov predlaganih trditev, ki so jih do včeraj proizvajalci uporabljali na embalažah svojih izdelkov in v drugih sporočilih, ni bilo znanstveno utemeljenih.

»Probiotiki zvišujejo imunski sistem«, »za dobro zdravje«,  »povečana energija«, so nekatere splošne zdravstvene trditve, ki jih lahko preberemo na številnih živilih, vendar po oceni Evropske  Agencije za varno hrano EFSA niso znanstveno utemeljene. »Trditve so torej zavajajoče, ker učinek živila na zdravje ni takšen, kot potrošniki pričakujejo na podlagi zapisanega. Do sedaj so omenjene navedbe in trditve o ugodnih učinkih živil prepričevale potrošnike, da so taka živila boljša in jih napeljevala k nakupu. Takšen način promoviranja in prodaje živil je že dlje časa pravi hit prehrambne industrije in trgovcev, zaradi domnevno “dodane vrednosti” pa so izdelki tudi dražji,« je poudarila Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Rezultati raziskave, ki so jo leta 2005 izvedli sodelavci BEUC, krovne evropske potrošniške organizacije, kažejo, da potrošniki trditvam večinoma verjamejo. Kar tri četrtine anketiranih potrošnikov namreč meni, da so učinki na zdravje in počutje, ki so predstavljeni v oglasih, čista resnica.«

Na ZPS želijo in pričakujejo, da bodo ustrezne inšpekcijske službe bedele nad izvajanjem zakonodaje, tako da neutemeljene in zavajajoče trditve na živilih in v vseh drugih sporočilih, ne bodo več zavajale potrošnikov. Seveda pa se delo za  potrošniške organizacije na tej točki ne zaključi. »Potrebno bo biti pozoren na izdelke z neustreznim prehranskim profilom, npr. z visoko vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja (sladkarije, sladke pijače, slani prigrizki), da se na podlagi dodanih vitaminov ali mineralov, ne bodo »kitile« z nazivom zdravega živila.

»Potrošniške organizacije se zato v okviru BEUCa zavzemamo za oblikovanje profilov hranil na evropski ravni, kar bi tovrstno manipuliranje onemogočilo,« so še dodali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Priporočilo ZPS
Prehranski strokovnjaki so prepričani, da je temelj zdravja še vedno uravnotežena, mešana in pestra prehrana z veliko zelenjave in sadja. Privoščite si vsaj štiri do pet obrokov na dan, vedno zajtrkujte in vsaj pol ure na dan namenite telesni dejavnosti. Pri nakupu hrane in živil dajte prednost manj predelanim živilom, če pa se že odločite za nakup visoko predelanih živil, vedno preverite njihove sestavine in hranilno tabelo. Posebno pozornost pri teh živilih namenite vsebnosti maščobe, soli in sladkorja. O prehranskem profilu živil najdete vrsto koristnih informacij na spletnem mestu www.veskajjes.si.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
12.07.2021. ob 21:25
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close