Konec dvomov: boste bolje spali s partnerjem ali sami?

"Bili smo zelo presenečeni, ko smo ugotovili, kako pomembno je lahko skupno spanje." (avtor raziskave, (foto: Profimedia))

Odrasli, ki si delijo posteljo s svojim partnerjem, spijo bolje kot tisti, ki spijo sami. Raziskovalci so ugotovili, da je deljenje postelje povezano z manjšim tveganjem za depresijo in stresom ter izboljšano kakovostjo življenja in odnosov. Po drugi strani pa je deljenje postelje z otrokom povezano z večjim stresom.

Odrasli, ki si delijo posteljo s partnerjem ali zakoncem, spijo bolje kot tisti, ki spijo sami, je pokazala nova študija raziskovalcev z univerze v Arizoni.

Rezultati kažejo, da so ljudje, ki so večino noči delili posteljo s partnerjem, poročali o tem, da so hitreje zaspali, imeli manj nespečnosti, manj utrujenosti in so spali dlje kot tisti, ki nikoli ne spijo skupaj s partnerjem. Poleg tega so imeli manjše tveganje za apnejo med spanjem.

Vendar pa so za tiste, ki so večino noči spali s svojim otrokom, poročali o nespečnosti, povečanem tveganju za apnejo in manjšim nadzorom nad svojim spancem.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je bilo spanje skupaj s partnerjem povezano:

  • z nižjimi tveganji depresije, tesnobe in stresa,
  • občutkom večje socialne podpore,
  • zadovoljstvom z življenjem in odnosi.

Spanje z otroki je bilo nasprotno povezano z večjim stresom, spanje brez partnerja pa z višjimi ocenami depresije, občutkom nižje socialne podpore in slabšim zadovoljstvom v življenju in odnosih, so še zapisali na Neurosciencenews.

“Spanje s partnerjem ali zakoncem kaže, da ima velike koristi za zdravje spanja, vključno z zmanjšanim tveganjem za apnejo med spanjem, resnostjo spalne nespečnosti in splošnim izboljšanjem kakovosti spanja,” je povedal glavni avtor študije Brandon Fuentes, dodiplomski raziskovalec na oddelku za psihiatrijo na Univerzi Arizona.

“Zelo malo raziskovalnih študij raziskuje to, vendar naše ugotovitve kažejo, da lahko to, ali spimo sami ali s partnerjem, družinskim članom ali hišnim ljubljenčkom, vpliva na naše zdravje,” je dejal višji avtor študije1 dr. Michael Grandner, direktor raziskave Spanje in zdravje – programa na Univerzi v Arizoni. “Bili smo zelo presenečeni, ko smo ugotovili, kako pomembno bi to lahko bilo.”

1 Študija je vključevala analizo podatkov, zbranih v študiji Sleep and Health Activity, Diet, Environment and Socialization (SHADES) na 1007 delovno sposobnih odraslih iz jugovzhodne Pensilvanije. Souporaba postelje je bila ovrednotena z anketami, dejavniki zdravja spanja pa so bili ocenjeni z običajnimi orodji, kot so Epworthova lestvica zaspanosti, indeks resnosti nespečnosti in ocena apneje STOP-BANG.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 10:18
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close