Končno odgovor zakaj je toliko srčnih zastojev med športniki?

Foto: Profimedia

Elitni športniki so v odlični telesni kondiciji, vendar šokantna študija kaže, da so izpostavljeni večjemu tveganju za smrtonosne srčno-žilne zaplete.

Že več vrhunskih športnikov je utrpelo hude zaplete na srcu. Denimo, košarkarja Bronny James (sin košarkarskega zvezdnika Lebrona Jamesa) in Reggie Lewis sta med igranjem svoje igre doživela srčni zastoj. Prvi v starosti 19 let, drugi, za katerega je bil zaplet usoden, pa pri 27 letih. Letos aprila je bila prekinjena nogometna tekma, ker se je zgrudil nogometaš Evan Ndicka, ki naj bi doživel srčni infarkt. V tem mesecu pa je igralec ameriškega nogometa BJ Thompson doživel srčni zastoj.

Takšni dogodki presenečajo, saj se ljudje sprašujejo, zakaj vrhunski športniki utrpijo zdravstveni zaplet, ki se ga povezuje s slabo prehrano, prekomerno telesno težo in številnimi drugimi pridruženimi boleznimi. Zdaj znanstveniki menijo, da so odkrili možno razlago, zakaj ljudje v najboljši formi svojega življenja trpijo zaradi bolezni srca: razlog naj bi bil visok krvni tlak (hipertenzija).

Razvrstitev krvnega tlaka po slovenskih smernicah v (mmHg):

  • Optimalen: < 120 / <80
  • Normalen: 120-129 / 80-84 (v ZDA prehipertenzija)
  • Visoko normalen: 130-139 / 85-89 (v ZDA hipertenzija 1.stopnje)
  • Hipertenzija 1. stopnje: 140-159 / 90-99 (v ZDA hipertenzija 2.stopnje)
  • Hipertenzija 2. stopnje: 160-179 / 100-109
  • Hipertenzija 3. stopnje: ≥ 180 / ≥ 110

Med splošnim prebivalstvom v ZDA ima visok krvni tlak približno 47 odstotkov ljudi, v Sloveniji pa približno 33 odstotkov. Kot kaže, pa ta bolezen pesti tudi kar nekaj športnikov, ki so veliko mlajši od povprečnega bolnika s hipertenzijo.

Skoraj polovica je imela povišan krvni tlak

Raziskovalec dr. Aneeq Malik z medicinskega centra Univerze v Los Angelesu je na konferenci American College of Cardiology’s Care of the Athletic Heart predstavil ugotovitve študije, ki je pokazala, da ima skoraj polovica športnikov povišan krvni tlak, pri čemer so najbolj ogroženi športniki, ki se ukvarjajo z več športi, košarkarji in nogometaši. Raziskovalci so pregledali 1.200 mladih športnikov (starih od 10 do 31 let, 60 odstotkov moških, 40 odstotkov žensk), vključenih v program presejanja športnikov iz skupnosti na območju Los Angelesa.

Podatki so pokazali, da je bilo 21 odstotkov športnikov razvrščenih v kategorijo ‘prehipertenzije’, 13 odstotkov je imelo hipertenzijo prve stopnje, pri osmih odstotkih pa je bila ugotovljena hipertenzija druge stopnje. Hipertenzijo prve stopnje je imelo več moških kot ženskih športnikov.

Raziskovalci so hipertenzijo pri športnikih pripisali različnim treningom, ki jih opravljajo: denimo določenim kardio vajam za izboljšanje vzdržljivosti in hitrosti ter dvigovanju težkih uteži za krepitev ključnih mišic. Dodajajo, da k temu lahko prispevajo tudi prehrana za ohranjanje vrhunske zmogljivosti, saj različni igralci uživajo različna razmerja kalorij, maščob in beljakovin, ter razlike v telesni velikosti športnikov, na primer izjemna višina košarkarjev ali večja teža nekaterih nogometašev. V primeru hipertenzije je velikost pomembna, ker ima kri pri fizično večjih ljudeh daljšo pot, kar poveča obremenitev srca.

Študija poudarja pomen prepoznavanja in obravnavanja povišanega krvnega tlaka pri mladih športnikih. Ugotovitve poudarjajo, da bi moralo biti presejanje za hipertenzijo rutinski del športnega zdravniškega pregleda in da je za natančno diagnozo stanja potrebno potrditveno testiranje,

poudarja dr. Aneeq Malik

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close