Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji

Prve analize širjenja korona virusa kažejo, da je “rast števila obolelih eksponentna, s stopnjo rasti 33 % na dan. To pomeni, da se število potrjenih obolelih primerov podvoji prej kot v 3 dneh,” je na svojem blogu objavil ekonomist Jože P. Damijan.

Dodal je še, da izstopata predvsem Hongkong in Singapur, ki sta z radikalnimi ukrepi (stroga karantena, hitro zaprtje šol itd.) izjemno ublažila dinamiko novih okužb.

Slovensko širjenje je sodeč po podatkih NIJZ nekoliko višje od teoretskega in tudi trend v prvih sedmih dneh je višji. Damijan to pripisuje dejstvu, da nismo uvedli obvezne 14-dnevne samoizolacije po prihodu z ogroženih območij in zaprli meje in šol.

“V optimističnem scenariju sem sledil trajektoriji Južne Koreje in Irana, kjer se je dinamika okužb ublažila po 9. dnevu od začetka. V tem scenariju sem osnovno dinamiko (faktor 1.33) ublažil s faktorjem 1.33 x 0.93. V pesimističnem scenariju sem sledil trajektoriji Italije, kjer se je dinamika okužb začela resneje zmanjševati šele 15. dan po začetku pandemije,” je v svojem blogu zapisal ekonomist Jože P. Damijan.

“Po optimističnem scenariju naj bi se skupno število okužb povzpelo na nekaj več kot 200, po pesimističnem pa bi se povečalo na okrog 640 okužb in nato začelo upadati,” je zapisal Damijan in dodal, da se lahko oba scenarija izkažeta kot preveč optimistična. Dejanska dinamika okužb pa bo odvisna od ravnanja oblasti in obnašanja posameznikov.

O avtorju

Uredništvo