Kolagen ali biotin? Marketinški nateg ali nuja?

Profimedia

Kolagen je beljakovina in sestavni del vezivnega tkiva v telesu, biotin pa je vitamin. Oba imata pomembno vlogo pri zdravju kože in las.

Določene raziskave kažejo, da lahko jemanje kolagenskih dodatkov na splošno izboljša videz kože. Biotin je vitamin, ki ga človeško telo ne more proizvesti samo, zato ga je treba dodajati iz drugih virov.

Jemanje obeh snovi kot dodatek ali pridobivanje s hrano lahko koristi koži ali lasem

V nadaljevanju si preberite več o razlikah in prednostih kolagena in biotina.

Kakšna je razlika?

Kolagen je beljakovina, ki pomaga tvoriti zunajcelični matriks. Ta matriks daje koži obliko in strukturo. Telo naravno proizvaja lasten kolagen, vendar se s staranjem njegova proizvodnja upada, posledično pa koža izgublja elastičnost in čvrstost. Izguba kolagena ima pomembno vlogo pri nastajanju tanjše kože in gub. Prav tako lahko upočasni celjenje ran.

Biotin je vitamin skupine B, ki ga telo ne more proizvesti samo. Človek ga mora dobiti s hrano ali prehranskimi dopolnili.

Biotin pomaga različnim encimom pri presnovi glukoze, maščobnih kislin in aminokislin, iz katerih so zgrajene beljakovine. Pomanjkanje biotina lahko povzroči izpadanje in sivenje las, krhke nohte in kožne okužbe.

Najbogatejši naravni viri biotina v prehrani so meso, jajca, ribe, semena, oreški in nekatere vrste zelenjave.

V zadnjem času pa sta tako kolagen in biotin priljubljena prehranska dodatka.

Kaj je boljše za lase?

Eden ključnih znakov pomanjkanja biotina je izpadanje las. Jemanje dodatkov z biotinom lahko zmanjša izpadanje las pri ljudeh s to boleznijo, nima pa čudežnega učinka.

Biotin lahko pomaga tudi pri ponovni rasti las. Na primer, v majhni študiji iz leta 2021, v kateri je sodelovalo 156 žensk, ki so bile operirane zaradi izgube telesne teže, je 72 % žensk poročalo o izpadanju las. Pri 22 osebah je bilo ugotovljeno pomanjkanje biotina, zato so 3 mesece jemale 1.000 mikrogramov (mcg) biotina na dan. Od teh je pet oseb (23 %) poročalo o znatnem zmanjšanju izpadanja las.

Drugih 29 oseb, pri katerih niso zabeležili pomanjkanja biotina, se je odločilo za jemanje 1 000 mcg biotina na dan. V tej skupini je 11 oseb (38 %) poročalo o znatnem zmanjšanju izpadanja las.

Avtorji študije domnevajo, da bi lahko biotin izboljšal izpadanje las pri ljudeh s pomanjkanjem biotina in brez njega, vendar je njihova študija zaradi majhnega števila udeležencev le šibek dokaz za to trditev.

Profimedia

Noben dokaz ni tako močan, da bi lahko biotin bistveno odebelil lase ali dramatično vplival na zmanjšanje izpadanja las pri ljudeh, ki nimajo pomanjkanja biotina. Vendar je malo verjetno, da bi bilo dodajanje biotina škodljivo, če oseba jemlje dodatek v običajnih količinah.

V randomizirani, s placebom nadzorovani študiji iz leta 2019 so pri 36 ženskah ocenili učinke izdelka s kolagenom na zdravje kože. Vse udeleženke so bile starejše od 35 let.

Udeleženke so 12 tednov uporabljale dodatek ali placebo. Raziskovalci so nato za oceno zdravja in videza kože uporabili potrjene meritve hidratacije, elastičnosti, hrapavosti in gostote. V skupini s kolagenom je prišlo do znatnega izboljšanja pri vseh štirih meritvah, to izboljšanje pa se je ohranilo še 4 tedne po začetnem 12-tedenskem spremljanju.

Vendar je študijo financiral proizvajalec kolagenskih dopolnil, kar je pomembna omejitev, ki lahko povzroči pristranskost raziskave.

Kaj je boljše za kožo?

Če osebi primanjkuje biotina, lahko jemanje biotina izboljša zdravje kože. V nasprotnem primeru je kolagen lahko boljša izbira, saj je več dokazov, da pomaga izboljšati videz kože.

Študija iz leta 2021 je pokazala, da uživanje kolagena kot prehranskega dopolnila vpliva na elastičnost, vlažnost kože in zmanjšanje pojavnosti gub.

Ali lahko jemljemo tako biotin kot kolagen?

Da. Trenutno ni dokazov, da bi bilo skupno jemanje biotina in kolagena nevarno. Za ljudi, ki želijo izboljšati zdravje kože in las, je jemanje obeh lahko primerna možnost.

Povzetek

Kolagen in biotin imata pomembno vlogo pri zdravju ljudi. Kolagen je pomembna sestavina vezivnega tkiva, vključno s kožo. Biotin je mineral, ki ga telo potrebuje za presnovo maščobnih kislin in aminokislin, ki so gradniki beljakovin.

Pomanjkanje biotina lahko povzroči kožne izpuščaje in izpadanje las, zato lahko ljudem s to boleznijo koristi njegovo jemanje v obliki dodatka. Omejeni dokazi kažejo, da lahko pomaga pri izpadanju las tudi tistim, ki nimajo pomanjkanja biotina, vendar je za potrditev tega potrebnih več raziskav.

Izguba kolagena se naravno pojavi s starostjo in povzroči izgubo elastičnosti in gostote kože. Ali je za posameznika boljši kolagen ali biotin, je odvisno od njegovih individualnih okoliščin in ciljev.

Izpadanje las in težave z zdravjem kože lahko kažejo na osnovne zdravstvene težave. Preden oseba poskusi z dodatkom, se mora posvetovati s svojim zdravnikom.

O avtorju

U. L.

New Report

Close