KO za nefrologijo dobil nov sistem prečiščevanja vode za hemodializo

Uredništvo, 22. november 2012.
infuzija zdravila

Na KO za nefrologijo Interne klinike nov sistem za prečiščevanje vode za hemodializo – nova »reverzna osmoza« .

Lažje bo delo za osebje ter varnejše in kvalitetnejše zdravljenje hemodializnih bolnikov.

Ljubljana, 22. november 2012 – Na Kliničnem oddelku (KO) za nefrologijo Interne klinike so v tem tednu v uporabo predali nov aparat za reverzno osmozo, ki predstavlja »srce dialize«. Aparat za reverzno osmozo namreč omogoča čiščenje vode, potrebne za dializo, do pacientov pa tako pride popolnoma čista voda. »Po dvanajstih letih uporabe prejšnjega aparata je bila menjava potrebna. Veseli smo, da pridobljeni aparat pomeni tudi velik tehnološki napredek, ki bo olajšal delo zaposlenim, pomeni pa tudi pomembno pridobitev za paciente,« pove prof. dr. Rafael Ponikvar, vodja Centra za dializo KO za nefrologijo Interne klinike. Predpriprava vode za dializo se dogaja v drugi kleti, kjer so filtri, voda pa potem prek cevi pride v reverzno osmozo, kjer se odstranijo vse primesi, tudi ioni. Pomembna prednost je toplotna sterilizacija vodovodnega cevja in hemodializnih monitorjev, kar zmanjšuje potrebo po kemični dezinfekciji in je zato prijaznejša tako do bolnikov kot do okolja. »Izjemno pomembno je, da sta odslej na voljo dve dvojni reverzni osmosi, kar pomeni, da sistem omogoča nemoteno hemodializo tudi tedaj, ko deluje samo 1 od 4 reverznih ozmoz, «je še poudari prof. Ponikvar.

Dializno zdravljenje, eden izmed največjih dosežkov medicine 20. stoletja, mora biti na voljo 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Letno v UKC Ljubljana opravimo okoli 50.000 dializ, poleg vrhunske tehnologije pa je izjemno pomemben dejavnik tudi požrtvovalno osebje. »Zato se tudi danes, ko predajamo v uporabo novo reverzno ozmozo, ki pomeni izredni tehnološki dosežek, zahvaljujem vsem sodelavcem, ki so to omogočili,« še pove prof. dr. Rafael Ponikvar.

Aparat v vrednosti 0,5 milijona evrov je znamke Gambro, pridobili pa smo ga v sklopu dolgoletne pogodbe in sodelovanja med UKCL in firmo Lek d.d., ki predstavlja tovarno Gambro in ki je nosila finančne obveznosti, zaradi česar Interni kliniki ni bilo potrebno porabiti dodatnih sredstev.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,432
05.08.2021. ob 15:07
284,558
31.07.2021. ob 17:39
110,205
05.08.2021. ob 15:22
Preberi več

New Report

Close