Ko se svet zruši zaradi raka na dojki

Večino žensk, ki so zbolele za rakom reče: “Slišala sem, ko je zdravnik rekel, da imam raka in potem se ne spomnim nič več”. To priča o tem, kako močen je šok od tej diagnozi. Dobra informacija ob tej je, da obstaja močna podporna skupnost in številne oblike pomoči.

Bolniki, ki zbolijo za rakom dojk, niso redki. V Sloveniji jih je vsako leto 1.500, od tega 1 do 2 odstotka moških, večina so ženske. Stopnja preživetja pri raku dojk je 70-odstotna in se zvišuje. To je predvsem posledica izboljšane diagnostike in boljšega zdravljenja. Kljub dobri prognozi se večini zruši svet in zaobjame jih strah, kaj vse jih čaka.

Na srečo imamo v Sloveniji močno organizacijo, Združenje Europa Donna, ki že več kot 25 let poleg ozaveščanja in informiranja ženskam in njihovim svojcem nudi podporo pri soočanju z boleznijo in zdravljenjem, povezuje članice prek različnih aktivnosti, organizira srečanja, gibanja, druženja in podporne skupine.

Velikokrat bolnice doživljajo, da jih najbolje razume nekdo, ki ima sam podobno izkušnjo bolezni. Potrebe po informacijah in čustveni podpori uresničujejo v medsebojnih odnosih.

Prepričani smo, da ne poznate vseh pravic in možnosti, ki jih bolniki in bolnice z rakom dojk imajo. Izpostavljamo najpomembnejše informacije.

Sekcije, skupine in podružnice

Članicam Združenja so na voljo različne sekcije, skupine in podružnice, ki povezujejo bolnice s specifičnimi potrebami:

 • Sekcija mladih bolnic (ženske, ki so za rakom dojk zbolele pred štiridesetim letom starosti),
 • Sekcija za podporo bolnicam z raki rodil (povezuje bolnice, ki so zbolele za ginekološkimi raki),
 • Sekcija za ženske z napredovalim rakom (povezuje bolnice z razsejanim rakom, nudi podporo pri razumevanju zdravljenja, lajšanju stranskih učinkov in iskanju ustrezne psihosocialne podpore)
 • Regijske podružnice Podravje, Obala in Kras, skupine Posavje, Bohinj in Savinjska povezujejo bolnice iz teh regij.

Oblike svetovalne pomoči

Na voljo so različne oblike pomoči in podpore:

 • Spletna stran vsebuje številne informacije v zvezi z rakom dojk in raki rodil. Z različnimi strokovnjaki in podporniki so izdali vrsto multimedijskih vsebin, od soočanja z diagnozo, o zdravljenju, do ohranjanja kakovostnega življenja po zdravljenju. Na voljo so tudi videoposnetki pogovorov s strokovnjaki, meditacija in arhiv novic Europa Donna.
 • V rubriki “Vi sprašujete, mi odgovarjamo” so zbrana pogosta vprašanja in odgovori. V kolikor odgovora na svoje vprašanje ne najdete, lahko izpolnite obrazec in ga pošljete. Odgovor boste dobili v najkrajšem možnem času.
 • Za pomoč pri odločitvah o zdravljenju in odgovore na strokovna vprašanja lahko pokličete na enega od svetovalnih telefonov, pišete na e-naslov [email protected] ali se oglasite v pisarni, Vrazov trg 1, 1000 Ljubljana, na osebnem pogovoru.
 • Brezplačna pravna pomoč je namenjena članicam Združenja Europe Donne Slovenija na elektronskem naslovu [email protected] ali po pošti: Europa Donna, Vrazov trg 1, 1000 Ljubljana. Za dodatne informacije lahko pokličete na telefonsko številko: 01 231 21 01, od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro.

Finančna pomoč

Finančna pomoč je namenjena članicam Združenja Europa Donna Slovenija, ki so se znašle v finančni stiski. Vlogo lahko članice oddajo enkrat v koledarskem letu. O dodelitvi finančne pomoči odloča delovna skupina. Pri dodeljevanju pomoči upošteva kriterije:

 • višina dohodka na družinskega člana,
 • prejemanje denarne socialne pomoči po predpisih o socialnem varstvu,
 • brezposelnost zakonca,
 • druge specifike v družini.

Za dodatne informacije lahko tudi pokličete na telefonsko številko: 01 231 21 01, od ponedeljka do petka med 9. in 13. uro. Več informacij in vloge so objavljene na spletni strani.

Pravice bolnikov

Pravice zavarovanih oseb, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja med in po zdravljenju določa Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, podrobneje pa obseg pravic ter postopek njihovega uveljavljanja določajo Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja. Bolnice in bolniki z rakom imajo kar nekaj pravic.

Zdravljenje limfedema

Zdravljenje limfedema je zagotovljeno v skladu s sprejetimi medicinsko-doktrinarnimi smernicami. Po operaciji dojke ali rodil ima bolnica pravico do medicinskih pripomočkov za kompresijsko zdravljenje zgornjih.

Prsna proteza

V primeru izgube dojke je bolnica upravičena do začasne prsne proteze, po končanem okrevanju pa do prsne proteze in ortopedskega nedrčka za nošenje prsne proteze.

Lasulja in estetske proteze

V primeru izgube posameznih delov telesa imajo bolniki pravico do estetskih protez in do lasulje.

Rekonstrukcija dojke

Bolnica ima pravico do rekonstrukcijo dojke. Lahko jo uveljavlja sočasno z amutacijo ali po določenem času.

Zdraviliško zdravljenje

Obolenja, v katera je uvrščen rak dojk, se zdravijo v Termah Dobrna in Termah Zreče, lahko tudi v Termah Čatež, Zdravilišču Laško, Zdravilišču Dolenjske toplice in v Rimskih toplicah, kjer se lahko izvaja rehabilitacija, ni pa zagotovljen negovalni oddelek.

Invalidnina in pokojnine

Do invalidnine za telesno okvaro so upravičene onkološke bolnice, ki so jim odstranili dojke ali rodila, in so jim telesno okvaro ocenili z najmanj 50%. Več informacij.

Veljavna zakonodaja o invalidskem in pokojninskem zavarovanju bolnicam z rakom dojk pred upokojitvijo omogoča tudi invalidsko ali starostno pokojnino. Pravica do invalidske pokojnine je pogojena z obstojem invalidnosti zavarovanke, pravica do starostne pokojnine je odvisna od dopolnitve določene starosti in zavarovalne. Podrobnejše informacije.

Druge pravice

Iz naslova pravic in ugodnosti iz invalidskega in pokojninskega zavarovanja (invalidnost ali telesna okvara) za onkološke bolnike izhaja pravica do oprostitev plačila turistične takse.

Bolniki imajo tudi pravico do Evropske kartice ugodnosti, ki jo določa Zakon o izenačevanju možnosti invalidov. S kartico lahko invalidi v Sloveniji in v državah Evropske unije uveljavljajo posebne komercialne popuste. Več informacij.

Vir: https://europadonna.si/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,814
22.02.2024 ob 14:32
1,535
16.02.2024 ob 11:02
910
05.02.2024 ob 11:08
Preberi več

Več novic

New Report

Close