Ko moraš na praznovanje rojstnega dne prinesti tablični računalnik

Mogoče sem malo hecna, ampak tudi pri tridesetih še vedno komaj čakam na rojstni dan. Mogoče zato, ker sem v takšnem poslu, ali pa ker mi spomini na rojstno dnevne zabave še vedno prikličejo nasmeh na obraz.

Spomnim se, kako sem svoje načrtovala s sestro, in kako sva v mislih vedno imeli najrazličnejše aktivnosti primerne za različne možnosti. Glavno vprašanje je bilo ali bo vreme dopuščalo igro zunaj, ali bomo uživali v igri v stanovanju. 

Res imam čudovite spomine na te dni in želim si, da bi takšne super spomine imeli tudi otroci sedaj. Spomine na igro s prijatelji, spomine na brezskrbne dni polne smeha, na skupinske igre, na zabavo in druženje, spomine, kako so se s prijatelji pogovarjali, si zaupali, se spodbujali, se lovili in skrivali, spomine na pihanje svečk, ki ga je bilo treba ponoviti najmanj 7 krat, ker je vedno nekdo prehitro pihnil…

A kar ne morem mimo pogovora z mamico, s katero sva se srečali pred tedni. Ima 10 letnega sinčka, ki je prejel vabilo na prijateljevo zabavo. Moja prva misel je bila, kako super, da si prijatelji še napišejo vabila, ki niso samo sporočilo na telefonu. A vsebina vabila me je res presenetila. Na vabilu je pisalo, da mora vsak povabljeni prinesti s seboj tablični računalnik, kjer bodo prijatelji igrali igrico vsak na svoji “tablici”.

Se samo meni zdi to… malo čudno, če ne celo narobe? Kaj ni bistvo praznovanja rojstnega dne druženje s prijatelji, pogovor, zabava, gibanje, dogodivščina, ustvarjanje skupnih spominov, in sproščena, v podrobnostih nenačrtovana, igra? Se otroci ne znajo več sami igrati brez telefonov in tablic?

Če ne veste kako drugače bi zaposlili otroke, da bi čas, ki ga preživijo skupaj, izkoristili čim bolj kvalitetno, zabavno in s polno smeha poiščite ideje za igro. Sama sem prepičana, da samo z nekaj pripomočki, lahko poskrbite in otroke spodbudite, da se bodo zabavali, igrali, preizkušali različne sposobnosti, skupaj sodelovali in ustvajali spomine. Takšne, ki rišejo nasmehe še veliko let! In prav nič ni narobe, če pri igri sodelujejo tudi starši in jih malo usmerjajo skozi igro.

otroci in animatorka v telovadnici tečejo s paprijem
Tek s papirjem

Ker si želim, da bi se otroci več igrali in ker želim staršem olajšati iskanje idej za igro, sem kar 99 iger zbrala v knjigi Domišljija odkriva tvojo igrivost. Prav vse bomo pomagale našim nadobudnežem krepiti domišljijo in ustvarjati nepozabne spomine, ob tem pa se bodo še marsikaj naučili. Za pokušino si lahko na povezavi prenesete brezplačen vzorec knjige in nekaj iger tudi sami preizkusite.

Trdno verjamem, da čas, ki ga preživi otrok s prijatelji oziroma vrstniki , pomembno vpliva na njegov fizični in socialni razvoj, zato v knjigi najdeš tudi takšne igre, skozi katere se otroci soočajo z različnimi izzivi. Druženje jih privede do situacij, kjer se je treba dogovarjati, sklepati kompromise, se učiti drug od drugega in si pomagati. Vse to, pa jih nauči tudi samonadzora in spretnosti, ki v življenju pridejo še kako prav.

V knjigi sem rojstnodnevnim igram posvetila celo poglavje “TVOJ ROJSTNI DAN – TVOJA PRAVILA”, a sem prepričana, da se tudi v ostalih poglavjih najde cel kup iger primernih za druženje otrok s prijatelji.

Nekaj jih dodajam kar tukaj:

  1. Švigaj – igra, ki se jo lahko otroci igrajo zunaj ali v stanovanju, če je na voljo dovolj prostora.

Švigaj levo, švigaj desno, naprej in nazaj. Švigaj hitro, prijatelj, spretno in fletno. A pazi nase, ko zakriješ si oči, takrat morda ti šviganje mižanje oteži. Tokrat dobro poslušaj in hitro začni, slalom miže pred tabo se smeji!

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: keglje, prazne plastenke ali plastične kozarce, ruto.

Švigaj

Postavimo slalom iz kegljev in izberemo, kateri pogumnež bo prvi premagal slalom. Da bo slalom bolj zanimiv, pogumnemu junaku zavežemo oči in ga postavimo na začetek poti.

V knjigi najdeš tudi nasveta za lažjo in težjo izvedbo igre ter Hanin nasvet (Kdo je Hana? Prijateljica od Doti – spoznaš jo v knjigi)

  • Tek s papirjem – igra, ki se jo lahko otroci igrajo zunaj ali v stanovanju, če je na voljo dovolj prostora.

Pripravi se na drsanje na papirju! Tokrat se med sabo ne bomo lovili, ampak bomo lovili nagrado, ki nas čaka na cilju.

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: dvakrat toliko časopisnih listov, kot je tvojih prijateljev.

Določimo start in cilj tekmovanja, vsak tekmovalec pa dobi dva papirja (vsaj velikosti A4), ki predstavljata čevlje. Na znak »3, 4, zdaj!« se začne tekmovanje. Ko se premikamo oziroma tečemo, ves čas stojimo na papirju. Pomagamo si lahko tako, da stojimo na eni nogi in prazen list z rokami prestavimo naprej ali pa s stopali drsamo po tleh. Izmislimo si lahko tudi kakšno novo tehniko.

  • Frančeška na zabavi – igra, kjer razvijajo fino motoriko in ustvarjalnost in jo lahko izvajate notri ali zunaj.

Frančeska obožuje barvanje, slikanje, risanje in vse, kar je povezano z barvami. Čopič je njen spremljevalec. Kako pa si ti spreten z različnimi čopiči?

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: kljukice, volno, cofke, travo, palčke za ušesa, vato, zobotrebce,…

Frančeška na zabavi

V lončke pripravimo različne barve. Pripomočke pripravimo v različne posodice. S kljukico »primemo« enega od pripravljenih pripomočkov, ga pomočimo v barvo in poskušamo z njim risati. Z nenavadnimi čopiči bo risanje in slikanje zelo zabavno. S prijatelji določimo temo risanja ali pa vsak nekaj nariše, ostali pa poskušamo uganiti, kaj je narisano.  

  • Preiskovalci – ta igra vsebuje 3 tematske igre oziroma ideje za igro

Kdo je tukaj hodil, ali najdeš kakšno sled? Kako dobro tvoje očke spremljajo in kako dobro tvoje misli povezujejo?

Preiskovalci

Za ustvarjanje in igro potrebuješ: riž, prozorno posodo s pokrovom, manjše igrače ali gumbe.

Koliko – Nekoga določimo, da v prozorno posodo s pokrovom nasuje riž in zraven doda nekaj manjših igrač ali gumbov. Naloga ostalih je, da poskusijo prešteti, koliko igrač/gumbov se skriva v rižu. Tisti, ki ugane točno število, je naslednji, ki doda ali vzame nekaj predmetov iz posode, in ponovno štetje se lahko začne. Po 5 poskusih je najboljši opazovalec že lahko znan.

Igre, ki zahtevajo od otrok spretnost, gibčnost, vzdržljivost, aktivnost so tudi MEDUZA, GRADBENIKI, MIGAJMO, ki so zbrane v tem članku.

Najdeš pa tudi igre, ki spodbujajo ustvarjalnost, ki je temelj za razvoj otrokove inovativnosti, ki je v današnjem času zelo cenjena in pomembna kompetenca.

Aktivno, smešno, igrivo, presenečenja, glasba, torta, žgečkanje, iskanje, baloni, zaklad, lepotilni salon (namige najdeš v knjigi na strani 196), darila, zelena kolena (ker so se lovili in se je nekdo spotaknil), prijatelji, skrivnosti, mokre nogavice (ker je nekdo polil sok), skrivalnice, gumitvist, ročni nogomet, ki ga bodo izdelali sami (navodila najdeš v knjigi na strani 158), smešnice… Naj bodo to besede po katerih se bodo otroci spominjali rojstnega dne in ne igranje na tabličnih računalnikih.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več