Ko daje revma, gremo v terme Lendava!

Uredništvo, 27. november 2013.

V Sloveniji je približno 11 odstotkov populacije z revmatskimi obolenji.

V Sloveniji je približno 11 odstotkov populacije z revmatskimi obolenji. V tokratni petkovi oddaji se bomo pogovarjali o revmi in kako jo s pomočjo parafinske termalne vode učinkovito zdravijo v Termah Lendava. Pogovarjali smo se z zdravnikom Rankom Mudrinićem doktor medicine, specialistom fizikalne medicine in rehabilitacije iz Termah Lendava.

1.       Pravijo, da je revma bolezen starostnikov. Kdaj govorimo o posledicah naravnega proces staranja oziroma, kdaj nastopijo revmatska obolenja?

Lažje degenerativne spremembe sklepov in obsklepnih struktur so posledica naravnega procesa staranja in redko kdaj pripeljejo do zmanjšanja funkcije sklepov in obsklepnih struktur oz. do kliničnih znakov, ki nas ovirajo pri opravljanju vsakodnevnih opravil, gibanju in hoji. Simptomi revmatskih obolenj so otekline, pordelost sklepov in jutranja okorelost, deformacije in slabša gibljivost sklepov. Poznamo več koz 100 revmatskih bolezni, ki jih v grobem delimo v pet skupin: degenerativni revmatizem, zunajsklepni revmatizem, vnetni revmatizem in s kristali povzročeni revmatizem.

 2.       Kaj je t.i. starostni revmatizem?

Degenerativni revmatizem (osteoartroza) je zelo pogosto kronično obolenje, ki nastane predvsem zaradi odmiranja in obrabe sklepnega hrustanca. Praviloma prizadene osebe po 50. letu starosti in je nekoliko pogostejši pri ženskah.Za bolezen, ki pomembno vpliva na kakovost življenja, je značilno propadanje sklepnega hrustanca, kar povzroča bolečine, pojavi se tudi otekanje in okorelost ter deformacija prizadetega sklepa. Predvsem so prizadeti nosilni sklepi, kot sta kolk in koleno. Pogosto pa tudi mali sklepi prstov in hrbtenica.

3.       Za revmatskimi obolenji ne obolevajo zgolj starejši, katera obolenja so najpogostejša v srednjem življenjskem obdobju?

Ena najpogostejših revmatičnih bolezni je revmatoidni artritis, ki je najpogostejši v srednjem življenjskem obdobju – med 30. in 50. letom. Pri ženskah se pojavlja trikrat pogosteje kot pri moških. Razvije se lahko v različne stopnje invalidnosti. Revmatoidni artritis se začne z bolečinami in oteklinami malih sklepov prstov rok in zapestij. Če bolezen napreduje, se razširi še na velike sklepe, kot so gležnji, kolena, komolci in rame.

4.       Zakaj v Terme Lendava, če daje revma? Kako lahko pomagate vsem tistim, ko bolehajo za revmatskimi obolenji?

Posebnost Term Lendava je edinstvena zdravilna termo-mineralna voda z visoko vsebnostjo parafina,

kakršne ni mogoče najti nikjer drugje v tem delu Evrope. Kot naravni zdravilni dejavnik  učinkovito pomaga pri zdravljenju predvsem revmatskih obolenj. Da bi lahko čim bolj izkoristili koristne učinke termo-mineralne vode smo se specializirali za izvajanje fizioterapevtskih storitev.

Po meri posameznika predpišemo ustrezne vaje, ultrazvok in laseroterapijo. Blagodejen učinek pri zdravljenju revmatskih obolenj imajo zeliščne obloge in parafinske obloge za roke in kopeli. Te na povsem naraven način lajšajo težave s sklepi rok in zmanjšuje okornost prstov  ter poživijo kožo.

5.       Kakšne so koristi plavanja v parafinski termo-mineralno vodi?

Plavanje je priporočljivo gibanje za vse, ki se spopadajo z bolečinami v sklepih in obolenji gibalnega sistema. Ob tem, da termo-mineralna voda deluje na organizem sproščujoče ima terapevtske učinke za revmatska obolenja – kopanje v vodi posebne zelene barve hkrati učinkovito razbremenjuje gibala,

sprošča mišično napetost, zmanjšuje vzdraženost živčevja, izboljšuje gibčnost sklepov, mehča kožo in izboljšuje njeno kvaliteto.

 6.       Čeprav je že samo plavanje ali kopel v termalni parafinski vodi nadvse koristna in zdravilna, pa v Termah Lendava za dobro počutje svojih gostov skrbite še na mnogo drugih načinov . Povejte nam kaj več o zanimivi Bosonogi poti in energijskem parku…

Ob kopanju v naravni in zdravilni parafinski vodi je za krepitev zdravja med našimi gosti priljubljena Bosonoga pot, ki smo jo uredili tik ob bazenih. Masaža stopal, ki deluje na vse akupresurne točke na stopalih, se dosega s sprehajanjem po različnih naravnih površinah. Tako masaža na povsem naraven način ugodno vpliva na celoten organizem. Bosonoga pot je tudi ena izmed šestih točk energijskega parka, kjer vsaka izmed točk pomaga pri različnih tegobah.

lendava-parafin

www.gremovtoplice.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,550
31.07.2021. ob 17:39
110,204
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close