KME – Poskrbite za pravočasno zaščito

Uredništvo, 04. maj 2013.

Ponovno prihaja čas zbolevanja za klopnim meningoencefalitisom – poskrbite za pravočasno zaščito!

Klopni meningoencefalitis je bolezen, ki jo povzroči vbod okuženega klopa in predstavlja resen javnozdravstveni problem. Kljub temu, da Slovenija sodi med ogrožena področja s klopnim meningoencefalitisom, je cepljenost prebivalstva še vedno prenizka in znaša le dobrih 12 odstotkov. Strokovnjaki opozarjamo na pravočasno zaščito s cepljenjem, ker se aktivnost klopov poveča v toplejšem obdobju. V mariborski regiji v letošnjem letu še nismo zabeležili primerov obolelih za KME, iz izkušenj preteklih let pa prve obolele pričakujemo že od začetka meseca maja naprej.

klop_na_koziBolezen lahko poteka v dveh fazah. En do dva tedna po vbodu klopa se običajno pojavijo gripi podobne težave (povišana telesna temperatura, utrujenost ter bolečine v mišicah in sklepih), ki jim lahko nato po nekajdnevnem izboljšanju sledi hud glavobol, otrdelost vratu, slabost in bruhanje ter motnje zavesti. Bolezen se konča smrtno v okoli 1%. Zdravil za zdravljenje bolezni ne poznamo. Bolezen lahko zahteva dolgotrajno rehabilitacijo in v eni tretjini primerov na zdravju pusti resne posledice, kot so ponavljajoči se glavoboli, motnje spomina, motnje koncentracije, lahko pa tudi trajne ohromitve okončin.

Slovenija sodi med države z največjim tveganjem za bolezen, letno pri nas zboli približno 300 ljudi. Med najbolj ogrožena področja sodijo Gorenjska, Koroška, osrednji predel Slovenije ter Štajerska. Primeri okužbe se sicer pojavljajo v vseh področjih Slovenije. V letu 2012 je bilo na ZZV Maribor prijavljenih 22 primerov okužbe s KME.

Pred boleznijo se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem. Kako pomembna je visoka precepljenost prebivalstva pri zmanjšanju zbolevanja, se kaže v Avstriji. Kar 90% vseh Avstrijcev je cepljenih proti KME, tako da letno zabeležijo že manj kot 100 primerov bolezni. Avstrijci ocenjujejo, da so s cepljenjem uspeli v letih od 2000 do 2011 preprečiti približno 4000 primerov bolezni in okoli 40 smrti. Kljub temu, da je tveganje za okužbo v Sloveniji podobno kot v Avstriji, pa pri nas na leto zboli vsaj desetkrat več ljudi kot v Avstriji, če upoštevamo število prebivalcev. Ko so naše severne sosede povprašali o tem, katero cepljenje bi priporočili svojim sorodnikom in prijateljem, če bi jim lahko samo enega, jih je največji delež odgovorilo, da bi jim priporočili cepljenje proti KME.

Cepivo proti KME velja za eno najbolj varnih in učinkovitih cepiv. V Avstriji so na podlagi podatkov o zbolelih za KME ugotovili, da nudi cepljenje približno 99-odstotno zaščito pred boleznijo. Varnost cepiva je bila v kliničnih raziskavah preskušana na več kot 10.000 osebah. Neodvisna terenska raziskava, opravljena na skoraj 26.000 cepljenih osebah, ni zaznala resnih zapletov po cepljenju, neželeni učinki so bili tudi sicer zelo redki, saj so jih opazili pri manj kot 0,5 % cepljenih oseb.

Cepljenje proti KME svetujemo vsem osebam, ki živijo ali obiskujejo endemična območja bolezni. Ker okuženi klopi ne živijo le v gozdovih, ampak jih lahko najdemo tudi na travnikih, v parkih, na vrtovih, v sadovnjakih, vinogradih in zelenicah, cepljenje priporočamo prav vsem osebam, starejšim od enega leta starosti, ki se gibajo v naravi, izvajajo aktivnosti na prostem in se športno udejstvujejo. KME je nevarna bolezen, ki lahko resno ogrozi naše zdravje, kljub temu pa je precepljenost v Sloveniji še vedno občutno prenizka.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu je sestavljeno iz treh odmerkov, ki zagotavljajo celovito zaščito. Prvi in drugi si običajno sledita v razmiku enega meseca, tretji odmerek se ponovi čez šest do devet mesecev, poživitveni odmerki pa sledijo na pet let. Zaščita pred boleznijo se pojavi nekaj tednov po drugem odmerku cepiva.

Pripravil:

Asist. Zoran Simonović, dr. med., specialist javnega zdravja

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
03.08.2021. ob 07:48
110,202
03.08.2021. ob 07:20
Preberi več

New Report

Close