Klasična, športna, medicinska … Kaj so sploh razlike med masažami?

Uredništvo, 02. marec 2015.

V množici maserskih salonov, ki danes rastejo kot gobe po dežju, je včasih težko izbrati pravo masažo zase. Pojasnimo nekaj osnovnih pojmov, da se boste naslednjič lažje odločili, kam na masažo.

Medicinska-masaža-Ogrin-Gnetenje-mečnih-mišicV množici maserskih salonov, ki danes rastejo kot gobe po dežju, je včasih težko izbrati pravo masažo zase. Pojasnimo nekaj osnovnih pojmov, da se boste naslednjič lažje odločili, kam na masažo.

Masaže se razlikujejo glede na namen ali cilj (kaj želimo z masažo doseči) in glede na način masiranja.
Poznamo nekaj osnovnih masažnih gibov – glajenje, gnetenje, vtiranje, tresenje in pritiskanje. Vsaka izmed masaž, ki jih v nadaljevanju opisujemo, kot osnovo uporablja vsaj enega izmed teh gibov: limfna drenaža denimo glajenje, refleksnoconska masaža stopal predvsem pritiskanje ipd.
Najbolj običajni sta klasična in športna masaža, pri katerih se z maserjem/ko lahko sproti dogovarjate o moči prijema, medtem ko pri drugih vrstah masaže maser sam prilagaja prijeme glede na tkivo in končni rezultat, ki ga želi doseči.

S kakšnim namenom se lahko odpravimo na masažo?

Klasično masažo izberemo, če želimo izboljšati splošno počutje, se sprostiti in povečati prekrvavljenost celega telesa. Ta masaža ponuja ravno prav vsega za dobro počutje, vendar ne rešuje konkretnega gibalnega problema.
Športna masaža je bolj intenzivna in se jo poslužujejo telesno bolj aktivni posamezniki – lahko pred ali po športnih obremenitvah.
Sprostitvena masaža je nežna masaža za celostno sprostitev telesa, posledično se umiri tudi duh … Je blaga, nežna, vendar praviloma nima dolgotrajnih terapevtskih učinkov.
Limfna drenaža se uporablja v terapevtske namene pri boleznih ali poškodbah limfe, mnogo pogostejša pa je v kozmetični dejavnosti, saj se pri rednem izvajanju uporablja za odpravo celulita.
Na trgu se pojavlja tudi veliko eksotičnih masaž (tajske, ayurvedske, z vročimi kamni …), ki so lahko energetsko učinkovite, najpogosteje pa omogočajo predvsem prijetno doživetje, vendar konkretnih težav z gibanjem največkrat ne rešujejo.

Medicinska-masaža-Ogrin-Masaža-dlani

Za razliko od večine do sedaj naštetih masaž, je medicinska masaža ali »masaža v zdravstveni dejavnosti«, kot jo imenujejo v tujini, namenjena odpravljanju težav na mišicah, živčevju, vezivnem tkivu in prožnosti sklepov. Sem sodi masaža, usmerjena na odpravljanje konkretne težave (npr. omejeno gibanje vratu, bolečine v hrbtu, zakrčene mišice zaradi prisilne drže, tudi ponavljajoče migrene, ki so posledica zakrčenosti nekaterih obraznih in vratnih mišic …).

Refleksna masaža stopal ne spada več v ta okvir, saj je priznana zdravilska metoda in jo lahko izvaja le posebej za to usposobljena oseba.

Stalno popravljanje gibalnih vzorcev 

Razlike med masažami so torej v njihovi učinkovitosti in trajanju doseženih sprememb. Razlika je tudi v intenzivnosti, saj je lahko včasih katera od bolj učinkovitih metod (medicinska, športna) tudi precej boleča, a je bolečina le začasna in izzveni kmalu po obisku, kar je majhna cena za odpravljeno težavo.
Vedeti moramo tudi, da se bo težava znova povrnila, če bomo nadaljevali z enakimi nepravilnimi gibi, za kar obstaja velika verjetnost (gre namreč za gibalne vzorce). Tudi zato je smiselno maserja obiskovati večkrat, na primer v rednih mesečnih ali tromesečnih intervalih. Ob nekaterih kontraindikacijah se masaže ne smejo izvajati, saj lahko povzročijo škodo.

Z učinkovito medicinsko masažo lahko dosežemo trajne spremembe v počutju. Obiščite spletno stran www.masaza-ogrin.si ali pokličite na 031 669 875, Miha Ogrin, ter se dogovorite za termin v salonu Vialga v Zupančičevi jami v Ljubljani.

Cena 20-minutne klasične masaže je 20 EUR, cenik za druge storitve pa si lahko ogledate tukaj: http://www.masaza-ogrin.si/cenik.

Povšečkajte nas tudi na Facebooku/Medicinska masaža Ljubljana.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
21.06.2021. ob 09:54
284,298
21.06.2021. ob 09:05
110,159
21.06.2021. ob 09:43
Preberi več