Kirurško zdravljenje vraščenih nohtov

Uredništvo, 30. december 2020.
vraščen noht

Vraščen noht je dokaj pogosta težava, ki se v pojavlja v glavnem na nogah. Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, predstavlja, kdaj ga prepoznamo in kako ga zdravimo.

Noht, ki ponavadi raste naravnost, lahko zaradi določenega razloga prične vraščati vstran, v obnohtje. Tako vraščanje najpogosteje opazimo na palcu noge, lahko pa so prizadeti tudi drugi prsti, tako na nogi kot tudi roki.

Med vzroke za vraščanje nohtov štejemo predvsem nepravilno striženje nohtov ter nošenje preozkih ali prekratkih obuval, med vzroke pa štejemo tudi dedno nagnjenost in pa ponavljajoče se poškodbe obnohtja, ki lahko nastanejo ob nekaterih povsem vsakdanjih ali pa športnih aktivnostih.

Vraščanje nohta povzroči nastanek majhne ranice obnohtja, ki se zaradi prisotnosti številnih bakterij lahko hitro in izrazito vname. Pojavi se bolečina, oteklina in rdečina obnohtja izpod katerega lahko prične gnojavo izcejati. Vneto področje ima neprijeten, smrdeč vonj, pojavi pa se lahko tudi razrast granulacijskega tkiva, ki obnohtje spremeni in zadebeli.

Kako vemo, da gre za vraščen noht in kako si pomagamo?

Vraščen noht lahko hitro prepoznamo tudi sami.

V zgodnji fazi, ko znaki vnetja še niso izraženi, opažamo predvsem bolečino ob pritisku na prizadeto obnohtje. Težave sprva opažamo, ko smo obuti, saj obutev pritiska na prizadeto obnohtje, kasneje pa so bolečine prisotne tudi takrat, ko hodimo bosi. Ko bolezen napreduje, se pojavita rdečina in oteklina. Že v nekaj dneh se lahko iz obnohtja prične izcejati motna gnojava tekočina, ki pušča sledi na nogavicah. Še kasneje pa se prične razraščanje granulacijskega tkiva obnohtja, kar lahko obnohtje precej spremeni.

Med ukrepe domačega zdravljenja vraščenega nohta v ospredje postavljamo predvsem skrb za higieno. Obvezno pa moramo poskrbeti tudi za primerno široka in dolga obuvala, ki ne pritiskajo na prizadeto obnohtje.

Pri sumu vraščanja nohta se priporoča namakanje prizadetega prsta, oz. noge, v toplo raztopino slane vode ali blage milnice. Po namakanju je potrebno nogo izprati, osušiti in namazati oz. otuširati z razkužilom. V kolikor bolečine niso prevelike, se priporoča tudi blago odmikanje obnohtja z bombažno palčko, ki je namočena v razkužilo. Ob koncu prizadeti prst sterilno pokrijemo in pazimo, da obolelega področja ne poškodujemo.

Domače zdravljenje je smiselno in učinkovito le v začetnih fazah vraščanja, ko še ni prisotno izrazito vnetje s hudo bolečino ali gnojavim izcejanjem. Če po nekaj dneh domačega zdravljenja ne opažamo pomembnega izboljšanja, je potrebno zdravljenje nadaljevati pri zdravniku.

Kdaj je potrebno zaradi vraščenega nohta poiskati zdravniško pomoč?

Sladkorni bolniki in bolniki, ki imajo slabšo prekrvljenost spodnjih okončin morajo že ob začetnih znakih vraščanja takoj poiskati zdravniško pomoč. Samozdravljenje zanje ni priporočljivo, saj se lahko pri njih stanje hitro poslabša, zapleti pa so hujši.

Zdravniška oskrba v prvi vrsti vključuje odstranitev tistega dela nohta, ki povroča vraščanje in posledično poškodbo obnohtja. Gre za manjši kirurški poseg, ki se ga opravi v prevodni anesteziji. Aplikacija lokalnega anestetika, ki jo opravimo na bazi prsta je nekoliko boleča in neprijetna, sam kirurški poseg pa je povsem neboleč. Pri operaciji privzdignemo del nohta, ki vrašča in ga natančno vzdolžno prerežemo do njegove baze in ga odstranimo. Obnohtni žep izperemo in po potrebi odstranimo razraščeno granulacijsko tkivo.

Vkolikor so na prstu prisotni izraziti znaki okužbe, ki se širijo tudi proti stopalu, je smiselna uvedba antibiotika. Lokalni znaki okužbe se že kmalu po operaciji umirijo in po približno 3. – 4. dneh prizadeto obnohtje na pritisk ni več boleče.

Ta čas se svetuje hoja le na krajše razdalje, npr. po stanovanju, noga pa mora ta čas počivati nad nivojem srca. V obdobju po operaciji je potrebno upoštevati vsa navodila kirurga in 2 – 3 dni po posegu pri njem opraviti tudi kontroli pregled in prevezo rane.

Kadar se kljub delni odstranitvi nohta vraščanje čez čas zopet ponovi in vraščanja ni bilo moč preprečiti z vsemi preventivnimi ukrepi (dovolj široko in dolgo obuvalo, preprečevanje morebitnih poškob, pravilno striženje nohtov, …), potem v poštev pride operacija delne odstranitve nohtnega ležišča oz. matriksa. S tako operacijo, ki jo prav tako opravimo v lokalni anesteziji, odstranimo nohtno ležišče, oz. matriks, od koder noht izrašča. Po tem noht ostane ožji in v problematičnem predelu ne raste več. Okrevanje po tej operaciji je nekoliko bolj zahtevno in lahko traja od 2 – 4 tedne in je odvisno od kirurške tehnike.

Kako lahko preprečimo, da bi se nam (ponovno) vrastel noht?

Vraščanje nohtov lahko v večini primerov preprečimo s primerno nego nohtov. Striženje je najbolj varno z uporabo nohtnih ščipalnikov. Nohte je potrebno striči tako, da je strižni rob nohta raven, noht pa ne sme biti daljši od dolžine prsta. Noht je potrebno zlasti ob straneh spiliti tako, da ne more poškodovati obnohtja. Zatrgane ali polomljene nohte ne smemo trgati, temveč jih natančno odstrižemo ali odščipnemo ter rob nohta popilimo.

Paziti je potrebno, da uporabljamo dovolj široka in dolga obuvala. Prsti morajo v čevljih imeti dovolj prostora tudi med hojo, ko se stopalo v čevlju premika. To je posebej pomembno za športne copate, ki morajo zaradi tega biti praviloma nekoliko daljši.

Pripravil: 
Miloš Milošević, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, FEBOPRAS, ki deluje v Estetiki Milošević.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
24.06.2021. ob 05:03
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več