Iščete diagnozo po spletu? Morda imate kiberhondrijo.

Potret ženske z očali pred računalnikov v mraku
Foto: Profimedia

Pri spletni hipohondrični motnji, kjer človek obsedeno preverja svojo namišljeno bolezen z brskanjem za informacijami na internetu (kibernetskem prostoru), govorimo o t.i. kiberhondriji (ang. cyberchondria).

Tej motnji se v zadnjih dveh desetletjih namenja vedno več raziskovalne pozornosti, ki pa se osredotočajo predvsem na vprašanje, ali je to samostojna duševna motnja ali samo oblika anksioznosti, povezana s posameznikovim zdravstvenim stanjem, pišejo strokovnjaki programa OMRA.

kiberhondriji (spletni hipohondriji) govorimo, kadar iskanje zdravstvenih informacij postane kompulzivno (ponavljajoči se vedenjski vzorec, ki se mu oseba ne more upreti).

Pri tej obsesivno-kompulzivni motnji se kot obsesivne vsiljujejo in neprenehoma ponavljajo misli o lastni telesni ali duševni bolezni – človek kar naprej opaža, da ima znake kake bolezni. Te obsesije so v resnici lažni alarm, vseeno pa vzbujajo tesnobo, ki jo človek poskuša omiliti z nenehnim preverjanjem, ali je njegovo (namišljeno) bolezensko stanje resnično. Dejanja, ki jih človek podvzema za ublažitev tesnobe, imenujemo kompulzije.

Prednosti in slabosti iskanja zdravstvenih informacij na spletu

Eden od načinov iskanja zdravstvenih informacij – ki pa je vse bolj v uporabi – je brskanje po spletu. To ima tako prednosti kot slabosti. Glavna prednost je, da so informacije na voljo kadarkoli, poleg tega jih je na spletu več, kot bi jih dobili od zdravnika, saj ta velikokrat nima dovolj časa za vsakega pacienta posebej. Dodatna pozitivna lastnost je, da tu lahko najdemo informacije več različnih strokovnjakov. Z iskanjem na internetu človek pridobi več znanja, s čimer se tudi zmanjša (samo)stigmatiziranje. In kaj je glavna slabost takega brskanja? Vmes je tudi nemalo pleva: napačnih ali neustreznih informacij, ki tistemu, ki jih ne zna razločiti, lahko škodijo.

Iskanje zdravstvenih informacij na spletu pa utegne postati škodljivo tudi, če so te pravilne ali ustrezne. To se zgodi, če se iskanje sprevrže v kompulzivno: če človek obsedeno preverja, ali je njegova namišljena bolezen resnična.

Želite biti na tekočem s podobnimi novicami s področja duševnega zdravja? Naročite se e-novičnik in izobraževalna gradiva programa OMRA.
Vabimo vas tudi, da si ogledate video posnetek predavanja dr. Mojce Z. Dernovšek in dr. Urške Batellino “Prepoznajte in premagajte narcistično zlorabo!”.

Viri:
– Bagarić, B., Begić-Jokić, N. (2019). Cyberchondria – Health Anxiety Related to Internet Searching. Socialna psihiatrija, 47 (1): 28-50. DOI: 10.24869/spsih.2019.28
– Starcevic, V., Berle, D., Arnáez, S. Recent Insights Into Cyberchondria. Curr Psychiatry Rep. 2020 Aug 27;22(11):56. doi: 10.1007/s11920-020-01179-8.
– Corn, J., Stanojević, N., Kako iskanje informacij o duševnih motnjah na spletu vpliva na psihoterapevtski proces. Dostopno na povezavi https://psihologijadela.com/2021/10/22/kako-iskanje-informacij-o-dusevnih-motnjah-na-spletu-vpliva-na-psihoterapevtski-proces/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
08.07.2024 ob 16:11
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close