Kdaj pričeti z zdravljenjem senenega nahoda?

Noemi Kandus , 22. marec 2023
AlergijeZdravje
Ženska kiha zaradi alergije
Foto: Profimedia

Pri alergiji na cvetni prah (seneni nahod oziroma sezonski alergijski rinitis) je samozdravljenje zelo pogosto. Kako se ga lotiti, smo preverili pri specialistki otorinolaringologije.

Kot pravi asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., je najprej treba presoditi, ali ima bolnik blage ali hujše težave z alergijo. “Prvo pomoč lahko bolniki poiščejo v lekarnah, saj so farmacevti usposobljeni, da pomagajo bolniku oceniti obseg težav, in tudi opredeliti, kakšno zdravljenje je glede na izražene simptome najbolj smiselno,” pravi. Pri ocenjevanju, ali gre za blage ali zmerne do hude težave, je najbolj uporabna vizualna analogna lestvica 0 – 10, pri čemer se šteje, da 0 pomeni brez težav, do pet so težave blage, nad 5 zmerne oziroma hude, 10 pa najhujše možne težave. V primeru blagih težav naj bolnik prične čistiti nos s fiziološko raztopino in se zdraviti z antihistaminikom (nosno pršilo ali tablete) ali nosnim glukokortikoidom (pršilo).

Med splošna priporočila za zmanjševanje simptomov senenega nahoda spada tudi izogibanje alergenom, če se le da: bolniki naj se izogibajo zadrževanju zunaj, ko cvetijo drevesa ali trave, na katere so alergični, še posebej, če je vetrovno.

Asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med.

Antihistaminik ali glukokortikoid?

Po besedah dr. Soklič Košakove, je izbira zdravila – antihistaminik ali glukokortikoid, ki se dobita v lekarni brez recepta – odvisna od simptomov. Razloži, da antihistaminiki učinkujejo na kihanje, srbenje, solzenje in izcedek. Učinkovati začnejo zelo hitro – že po desetih ali petnajstih minutah. “To velja tako za tablete kot tudi nosno pršilo. Zdravljenje z antihistaminikom naj se zato začne na dan, ko se pojavijo težave,” svetuje.

Nosni glukokortikoidi, ki so protivnetna zdravila, pa vplivajo predvsem na zamašenost nosu, zadebeljenost nosne sluznice in nekoliko tudi na izcedek ter očesne simptome. “Učinkovati začne v eni do štirih urah, maksimalni učinek pa nastopi po 14 dneh rednega zdravljenja. Zato je smiselno z zdravljenjem začeti 14 dni pred začetkom cvetenja rastline, na katero je oseba alergična,” opozarja sogovornica.

Zdravljenje z nosnimi antihistaminiki in glukokortikoidi je lahko dolgotrajno, saj nimajo sistemskega učinka. Gre za zdravila, ki so preizkušena za dolgotrajno, večletno uporabo. To velja tudi za zdravljenje otrok.

Asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med.

Kdaj k zdravniku?

Kot pravi sogovornica, je že po dveh dneh čas, da se oceni, ali je zdravljenje učinkovito. Če so težave ostale oziroma postale blage, se z zdravljenjem nadaljuje. Če pa so težave zmerne, težke ali se stopnjujejo, pa je smiselno k zdravniku, ki lahko predpiše močnejše, kombinirano zdravilo v pršilu, ki vsebuje kombinacijo nosnega glukokortikoida in nosnega antihistaminika. Ta začne zaradi antihistaminika učinkovati takoj in že v nekaj dneh doseže maksimalni učinek.

Če po 14 dneh zdravljenja še zmeraj ni bolje – so simptomi še zmeraj zmerni do hudi – pa je smiselno, da zdravnik bolnika napoti k specialistu alergologu ali otorinolaringologu. “Alergolog lahko uvede zdravljenje s specifično imunoterapijo, ki modificira imunski odziv na alergen, da ni tako močnih reakcij. Otorinolaringolog pa lahko ugotovi, ali ima oseba morebiti kakšno oviro v nosu, zaradi katere zdravilo ne pride do sluznice. In, odvisno od težav, ponudi različne možnosti zdravljenja,” razloži. Navede, da pri otrocih dostop zdravil do sluznice pogosto onemogoča povečana žrelnica. Pri mladostnikih in odraslih pa zadebeljene nosne školjke. “Slednje lahko skrčimo radiofrekvenčno, gre za minimalno invazivni poseg, ki začne hitro učinkovati in je praviloma trajen, pri nekaterih pa ga je treba čez nekaj let ponoviti.

Koledarji cvetenja

Glede na to, da smo zakorakali v pomlad, dr. Soklič Košakova osebam z alergijami na cvetni prah priporoča, da spremljajo enega od koledarjev cvetenja, denimo od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer za vsak teden pripravijo tudi napoved. Svetovna zdravstvena aplikacija pa je razvila aplikacijo MASK-air. “Prevedena je v več kot 40 jezikov, tudi v slovenskega. Ta aplikacija poleg koledarja cvetenja omogoča tudi natančno beleženje simptomov in pripravo izpisa, ki se ga lahko pokaže zdravniku, kar lahko pomaga pri odločitvi katero zdravilo bi bilo najbolj primerno,” sklene dr. Tanja Soklič Košak.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close