Kdaj je zaradi prebavnih težav treba poiskati pomoč?

Foto: Profimedia
Foto:Profimedia

Na KVČB posumimo pri mlajših osebah, ki imajo spremenjen vzorec odvajanja blata, odvajajo kri, sluz, imajo bolečine v trebuhu, tudi epizode vročine, slabega počutja in te težave trajajo dalj časa.

Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je kronično vnetje v steni črevesja in zajema Chrohnovo bolezen in ulcerozni kolitis. Lahko se kaže s črevesnimi in izven črevesnimi simptomi.

»Na KVČB posumimo pri mlajših osebah, ki imajo nek spremenjen vzorec odvajanja blata, odvajajo kri, sluz, imajo bolečine v trebuhu, tudi epizode vročine, slabega počutja in te težave trajajo dalj časa,« razloži gastroenterolog Matic Koželj, dr. med., z UKC Ljubljana. Opozori, da ti znaki niso specifični za postavitev diagnoze in jih je potrebno ločiti od drugih bolezni kot so: sindrom razdražljivega črevesja, rak debelega črevesa in danke in akutnih vnetnih obolenj prebavnega trakta (virusnih in bakterijskih).

Sluz, kri v blatu, … rak, KVČB ali prebavne motnje?

Matic Koželj, dr. med., opozarja, da je, kadar imamo visoko vročino, odvajamo svežo kri (enkrat ali večkrat), ko imamo hujše bolečine v trebuhu, obisk zdravnika nujen. Prav tako tudi pri prebavnih motnjah, ki trajajo že dalj časa svetuje, da se obrnemo na svojega izbranega zdravnika. Ta lahko opravi osnovne laboratorijske preiskave (hemogram, vnetni parametri), lahko pošlje vzorec blata na določitev kalprotektina. Kalprotektin je protein, ki se izloča v črevesje ob vnetnih dogajanjih. Če je povišan, to kaže na vnetno dogajanje v črevesju. “Glede na rezultate se bo izbrani zdravnik odločil, kako nujno je in kakšno nadaljnjo diagnostiko bo izpeljal. Če so težave vsaj zmerno intenzivne, če so prisotni dejavniki tveganja, ki kažejo na to, da bi lahko šlo za KVČB, bo bolnika ustrezno hitro usmeril v bolnišnično obravnavo,” pojasni sogovornik.

Kaj bolezen prinaša v bolnikovo življenje?

Specialist gastroenterologije pove, da je bolezen kronična, saj zdravila, ki bi bolezen pozdravilo, ni.

Pomiri pa z besedami, da je na voljo veliko zdravil, ki zelo izboljšajo kakovost življenja in umirjajo bolezen.

Poleg tega je pomembno, da se bolnik nauči prepoznati določene dejavnike, ki pri njem sprožijo zagon bolezni, da se informira o ustrezni dieti in da se navadi obvladovati stresne situacije,” še zaključi sogovornik.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
209
09.05.2017. ob 12:12
1,981
09.09.2021. ob 16:21
175
29.01.2023. ob 11:48
829
16.01.2023. ob 14:38
Preberi več

New Report

Close