Pogovor, ki ga morajo vsi starši enkrat imeti z otroki

Spolnost je nadvse osebna in intimna stvar, in včasih se zdi, da je še vedno tabu tema. To je škoda, kajti če jo vključimo v vsakdanje pogovore, lahko to zelo pozitivno vpliva na spolno zdravje. Zakaj se večina ljudi spolnosti sramuje?

Zakaj se izogibamo pogovorom o njej? In ko načnemo to temo, je mogoče že prepozno. Morda smo v letih, ko svojih stališč ne želimo več spreminjati. Kdaj je pravi čas za pogovor o spolnosti?

Človeška spolnost

Spolnost si pogosto narobe razlagamo. Ne gre samo za spolni odnos. Spolnost je skupek čustev, vedenj, odnosov in vrednot, neposredno povezanih z željo po spolnosti in tudi z identiteto – ter s spolnim zdravjem. Nanj vplivajo številni dejavniki, kot so spolno vedenje, odnos do spolnosti in vpliv družbene skupnosti. Boste dopustili, da vse to vpliva na otrokovo prvo seznanjanje s spolnostjo?

Vsak otrok mora biti deležen kakovostne spolne edukacije, in starši so za to najprimernejši. Verjetno ste že kdaj opazili, da si otrok ogleduje lastno telo. Mar nista njegova radovednost in čudenje nad spremembami, ki postajajo z razvojem in rastjo vse bolj izrazite, povsem naravna? Zato je ključno, da ga poučimo o anatomiji in delovanju posameznih delov telesa pa tudi o zdravem vedenju, vrednotah in občutkih. Ravno pogovor ob pravem času in na pravi način lahko pomaga pri usvajanju zdravega spolnega vedenja in pozitivne naravnanosti do spolnosti in lastnega telesa. Ob primernem času je treba spregovoriti tudi o najintimnejših temah, kot so spolni odnos, kontracepcija in spolno prenosljive bolezni. Vsi ti dejavniki namreč vplivajo na spolno zdravje.

Kako se pogovoriti o spolnosti?

Pogovor lahko načnete ob situacijah iz vsakdanjega življenja. Med nakupovanjem, denimo, obiščite oddelek za intimno higieno žensk; med razlaganjem o pravilnem prhanju preusmerite pozornost na spolne organe; če vas starejši otrok radovedno opazuje, ko previjate mlajšega, ga povprašajte, kaj gleda; ko vas prvi otrok vedoželjno povprašuje o vaši ponovni nosečnosti, odgovarjajte iskreno, jasno in preprosto. Priložnosti je res veliko.

Za spolne organe uporabljajte prava poimenovanja, ne vzdevkov. Če uporabljate vzdevke, teh drugi otroci morda ne bodo poznali, kar bo prispevalo k dodatni sramežljivosti. Pojme razložite s kratkimi in preprostimi stavki v skladu z otrokovo starostjo.

pogovor o spolnosti

Bodite odprti za vprašanja in pozorno poslušajte, ko otrok izraža svoje misli, da lahko v primernem trenutku usmerite pogovor v pravo smer. Na zastavljena vprašanja odgovarjajte mirno, brez opazne osuplosti ali zgroženosti. V nasprotnem primeru bo otrok dobil vtis, da s spolnostjo nekaj ni v redu.

Ne pozabite otroku razkriti svojih prepričanj, vrednot in načel, saj se uči prav od vas in vašega vedenja. Pogovor obogatite z občutki, da boste otroku pokazali, da spolnosti ni samo nekaj telesnega.

Kdaj je pravi čas?

Ni pravila, kdaj je pravi čas za pogovor o spolnosti. Vsak otrok je sam svoj in se – ne glede na starost – od drugih razlikuje tako po telesnem kot po duševnem zorenju.

Čeprav mnogi mislijo, da je pravi čas za ta pogovor ob začetku pubertete, je morda boljše počakati, da pride do pogovora spontano in ob otrokovi radovednosti. Vendar nikar ne skrbite – prva vprašanja in priložnost za pogovor lahko pričakujete že v predšolskem obdobju. Najpomembnejše je, da otroka o spolnosti učite postopno glede na njegovo starost.

Dandanes otroci vse hitreje odraščajo, v digitalni dobi pa tudi vse lažje pridejo do informacij. Zato mnogi starši mislijo, da njihov otrok o spolnosti tako in tako že vse ve. Mogoče res, še vedno pa je vaša dolžnost, da preverite, kaj ve, koliko in kako podrobno. Vaša naloga je, da popravite netočne ali pomanjkljive informacije.

Dragi starši, ojunačite se, premagajte sram in se iskreno pogovorite z otrokom. Ne bojte se, da bi ga več znanja spodbudilo k zgodnejšim spolnim odnosom. Raziskave so pokazale ravno nasprotno. Več informacij mu podate, bolj boste potešili njegovo radovednost in zmanjšali njegovo potrebo po eksperimentiranju v spolnosti.

Literatura:
Kako s djecom razgovarati o seksualnosti, ljubavi i vezama, vodič za roditelje. Udruga roditelja “Korak po korak”.

Foto: Profimedia

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,751
26.09.2021. ob 09:23
45,846
18.10.2021. ob 11:49
15,889
23.10.2020. ob 12:27
Preberi več

New Report

Close