Kateri so ključni hormoni za dobro psihično počutje in kako jih dobimo?

Profimedia

Naše babice so hormonom v telesu pripisovale veliko moč. Morda se spomnite, da so kakšnega najstnika, nosečnico ali sosedo zbadale z vprašanjem, “a te dajejo hormončki”. So imele prav, ali so pretiravale?

“Hormoni vplivajo na vse bistvene procese v našem telesu in če se karkoli zaplete na katerem koli od teh nivojev., bomo v telesu in pri njegovih funkcijah delovanja čutili težave. Ker duševnega počutja ne moremo ločiti od telesnega zdravja, to lahko cutimo tudi na duševnem oziroma psihičnem področju,”

pojasnjuje psihiatrinja Julija Kržišnik.

Najnovejše raziskave potrjujejo, da je večina težav v duševnem zdravju v veliki meri lahko posledica medsebojnega učinkovanja vsaj treh dejavnikov, navajajo strokovnjaki programa OMRA, ki deluje na področju duševnega zdravja. Predstavljajo tri najpogostejše dejavnike, ki vplivajo na naše duševno zdravje:

  • Družbeni dejavniki, kot so izkušnje zanemarjanja ali zlorabe v zgodnjem otroštvu.
  • Psihološki dejavniki, pri čemer se pomembno vlogo pripisuje temperamentu, vključno z nagnjenostjo k takojšnjemu in nepremišljenemu odzivanju (ali impulzivnosti) ter težavami pri nadzoru nad čustvi.
  • Biološki dejavniki, kot je spremenjeno delovanje živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev) v možganih.

Zdravljenje težav v duševnem zdravju je kompleksno. Pomembno vlogo imajo zdravila, katerih delovanje temelji na uravnavanju delovanja živčnih prenašalcev.

Dobra novica je, da si tudi sami lahko pomagamo z zdravimi navadami in majhnimi »triki« ter tako vplivamo na uravnoteženo delovanje našega hormonskega sistema, posledično pa na naše dobro telesno in duševno počutje in duševno zdravje.

Ključni hormoni za dobro psihično počutje

Dopamin

Raven dopamina ali hormona nagrade lahko v našem telesu zvišamo recimo z dejavnostmi, kot so: končanje naloge, ki smo jo začeli, praznovanje majhnih zmag, poslušanje glasbe, poskušanje česa novega…

Oksitocin

Oksitocin ali hormon ljubezni, kot mu tudi rečejo, lahko uravnavamo z igranjem z ljubljenčkom, z objemanjem, dotikanjem svojih bližnjih, z druženjem s prijatelji, z dajanjem komplimentov ali samo s tem, da naredimo kaj lepega za sočloveka.

Seratonin

Seratonin skrbi za ustaljenost razpoloženja, mi pa lahko poskrbimo za naš serotonin tako, da se zdravo in uravnoteženo prehranjujemo, meditiramo, smo telesno dejavni (tek, sprehod, kolesarjenje, tenis … skratka, s katero koli dejavnostjo, ki nam je všeč), gremo na zrak in sonce (v skladu s smernicami za izpostavljanje soncu).

Endorfin

Endorfin ali protibolečinski hormon ima zelo rad smejanje, namakanje v topli kopeli, jogo, umetniške dejavnosti (igranje inštrumenta, slikanje, itd.).

Več o temu, kako sta hormonsko ravnovesje in duševno zdravje povezana, prisluhnite gostji v oddaji Poti iz labirintov, psihiatrinji Juliji Kržišnik.

Vas muči depresija, anksioznost ali katere druge razpoloženjske motnje? Lahko vam pomagamo. Na forumu Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje najdete nasvete in strokovno pomoč.

Avtor

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,017
21.09.2022. ob 09:06
287,340
26.09.2022. ob 18:08
110,619
28.09.2022. ob 03:31
Preberi več

New Report

Close