Katere igrače v poplavi ponudbe kupiti svojemu otroku?

Powered by:
Foto: Pepco

Da so igrače nadvse pomembne za otrokov razvoj, zagotovo veste že vsi starši. A katere igrače v poplavi tako velike ponudbe izbrati? So lesene igrače za vaše najmlajše res boljše kot figurice risanih junakov oziroma superjunakov?

Igrače spodbujajo razvoj otrokovih motoričnih spretnosti in kognitivnih funkcij, so si enotni strokovnjaki. A igrača so lahko tudi palčke iz bližnjega gozda ali kamenčki s sprehajalne poti, pa listi iz grmovja za vašim domom. Pa vendar si otroci, sploh tisti malo večji, ki jim tudi že proces socializacije in občutek povezovanja z vrstniki veliko pomenita, želijo kakšnih atraktivnih igrač, ki jih vidijo pri prijateljih iz vrtca ali šole.  

Katere igrače kupiti, je v prvi vrsti odvisno od otrokove starosti oziroma starostnega obdobja. Pestro izbiro najrazličnejših igrač, tako za dojenčke kot večje otroke, pa najdete po nadvse ugodnih cenah v prodajalnah Pepco.

Foto: Pepco

Dojenčki

Prve otrokove igrače naj spodbujajo zanimanje za nove oblike, barve, materiale, zvoke, piše portal childdevelopmentinfo.com. Pri nakupu pa bodite seveda pozorni na to, da bodo igrače varne, saj otroci v prvih mesecih življenja svet raziskujejo predvsem z usti, kar pomeni, da bo vsaka igrača iz rok romala tudi v usta. Proti prvemu letu, ko otroci že samostojno sedijo in suvereno prijemajo stvari, jim postanejo zanimive tudi kocke (seveda tiste velike, brez majhnih delcev, varne in primerne starosti) in druge didaktične igrače, ki so ali iz umetnih materialov ali iz lesa. Sploh slednje so zadnja leta nadvse priljubljene.

Foto: Pepco

Malčki

Po prvem letu pa vse tja do šole, ko otrok še bolj motorično napreduje in proces socializacije postane bolj intenziven, se dodatno okrepi tudi zanimanje za igrače. Poganjalci in skiroji, ustvarjanje s plastelinom, risanje in barvanje, igrače, ki spodbujajo fino motoriko (prstkov in zapestja), igrače, ki spodbujajo domišljijo – vse to in še več je aktualno od prvega do četrtega leta starosti.

Foto: Pepco

Predšolski otroci

Okrog četrtega leta starosti postanejo otrokom zanimive tudi družabne igre in igrače, ki jih spodbujajo k igri vlog ter sodelovanju z vrstniki. Otroci postanejo tudi bolj dovzetni za svoje priljubljene risane junake, zato postanejo aktualne figurice in plišaste igrače superjunakov, pujse Pepe, kužkov iz risanke Tačke na patrulji in podobno. Ker tudi igra s priljubljenimi risanimi oziroma filmskimi liki spodbuja razvoj otrokove domišljije, poleg tega pa takšna igra vlog omogoča lažje povezovanje z vrstniki, ni zadržkov, da jim ne bi kupili kakšne tovrstne igrače.

Foto: Pepco

Šolarji

Kot najbrž opažate vsi, ki imate doma šolarje, začne proti desetemu letu zanimanje za igrače počasi upadati, vse bolj pa postaja aktualno druženje z vrstniki, v času digitalizacije pa tudi igranje videoiger ter družbena omrežja. To mnogim staršem predstavlja težavo oziroma veliko dilemo, saj se znajdejo pred težko odločitvijo: kdaj je otrok dovolj star, da se priključi svetu Facebooka, Instagrama, TikToka in drugim družbenim omrežjem, ter koliko videoiger na dan oziroma na teden naj dovolijo. Morda je dobro, da svojega šolarja spodbujate, da namesto za ekranom čim več časa preživi zunaj s prijatelji, na svežem zraku, za zabavo pa lahko poskrbijo športni pripomočki oziroma igrače, kot so žoge, loparji in ostalo.

Veliko izbiro igrač po ugodnih cenah najdete v prodajalnah Pepco. Njihovo aktualno ponudbo najdete TUKAJ.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,889
30.05.2022. ob 20:56
286,725
30.06.2022. ob 05:46
110,535
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close