Katera vhodna vrata so najboljša?

Izbirate vhodna vrata za svoj dom, pa se v poplavi različnih možnosti ne morete odločiti?

Na vprašanja, kot so, kaj je pri izbiri nujno upoštevati, se vhodna vrata hiš razlikujejo od vhodnih vrat stanovanj, kakšne so lastnosti dobrih ključavnic, odgovarja direktor podjetja Maksi okna in vrata, d.o.o., Miodrag Maksimović. Preberete lahko tudi, kako vam pri vratih pomaga domska asistenca.

Katera vhodna vrata izbrati?

Kot pravi gospod Maksimović, je na trgu je velika izbira različnih vrst vrat, ki se v prvi vrsti razlikujejo po materialu. Preberite kratek opis glavnih značilnosti:

  • PVC vrata imajo odlične toplotne izolativne  lastnosti. Odporna so na vremenske vplive, pojav plesni in so zato zelo preprosta za vzdrževanje.
  • Aluminijasta vrata so vzdržljiva in ponujajo dobro izolacijo ter večjo varnost od PVC vrat. Ponašajo se tudi z dolgo življenjsko dobo.
  • Lesena vrata imajo relativno dobre izolativne lastnosti. Ker pa so iz naravnih materialov, jih je težje vzdrževati, saj so bolj pod vplivom vremenskih razmer. Če jih želite ohranjati sveža, bodo po nekaj letih potrebovala novo barvanje in lakiranje.
  • Protivlomna vrata predstavljajo poseben tip vrat, ki so jeklena, več o njih pa pišemo v nadaljevanju.

Protivlomna vrata najbolj pogosta izbira za stanovanja

V podjetju trenutno opažajo, da v stanovanjih v bloku ljudje večinoma želijo protivlomna vrata z maksimalno varnostno zaščito in visoko zvočno izolacijo, ki preprečujejo prehajanje zvoka iz hodnika in obratno.

Če tudi vas zanimajo protivlomna vrata morate vedeti, da so ta lahko različnih kakovosti in da je dobro preveriti, iz kakšnih materialov je njihova notranjost.

Predvsem bodite pozorni na prerez vrat, ki pove, kaj se skriva v notranjosti in kako kvalitetno vas bodo ta vrata varovala pred morebitnim vlomom.

Lastnosti kakovostnih protivlomnih vratih:

  • Tista, ki so res boljše kakovosti in nudijo maksimalno zaščito, imajo po celotni sredici vrat kovinsko ploščo.
  • Kovinski okvir mora biti čim debelejši oziroma mora zapolniti vse robove in teči tudi po celotni višini vrat po obeh straneh sredinske plošče.
  • Podboj vrat mora biti prav tako ojačan s kovino. Ojačan podboj se sčasoma ne bo ukrivil. Tako bodo vaša vrata še dolgo ostala takšna, kot so, in služila svojemu namenu.
  • Protivlomna vrata so iz več kakovostnih materialov, kot so dvojni jekleni podboj, lesene obloge.

Tovrstna vrata bodo poskrbela tudi za maksimalno protihrupno zaščito, obenem pa je skoznje veliko težje vlomiti kot v vrata, ki imajo po dolžini le kovinske paličice. Vlom je otežen tudi zato, ker imajo ključavnice pri dobrih protivlomnih vratih ščit iz manganovega kaljenega jekla, ki preprečuje, da bi se v ključavnico lahko zavrtalo. Zaradi tega je ključavnica odporna tudi na lomljenje.

Kvalitetna in varna vhodna vrata so ključnega pomena za varen dom. Preverite kako vam pri vhodnih vratih lahko pomaga zavarovanje doma ter ostale nasvete, kako izbrati taka, ki vas bodo varovala čim bolje in čim dlje.

O avtorju

Uredništvo