Kakšna predanost! Ta ideja že štiri leta rešuje življenja prebivalcev Vodic!

Ko čakamo na nujno medicinsko pomoč in je ogroženo naše življenje, se nam minute vlečejo kot ure, še posebej, če ne živimo v večjem mestu. Prebivalci Vodic pa imajo srečo, saj jim ni treba čakati na več kilometrov oddaljeno pomoč. Za to se lahko zahvalijo svojim certificiranim prvim posredovalcem.

O življenju včasih odločajo minute, če ne sekunde, zato je pomembno, da nujna medicinska pomoč čim prej prispe do bolnika oziroma ponesrečenca. Verjetnost, da bo rešitev prišla pravočasno, je večja v mestih, prebivalci obrobja pa lahko le upajo, da na cesti ne bo gneče. Na upanje pa se v Vodicah, ki leži približno 20 kilometrov od Ljubljane, ne zanašajo. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so se namreč organizirali v Enoto za prvo pomoč GZ Vodice.

Ideja za vzpostavitev takšne enote je zorela nekaj let, nam je zaupal poveljnik te enote, Klemen Dolenc. “Najhuje je, ko moraš na svoj naslov poklicati nujno medicinsko pomoč. To sem izkusil na lastni koži, ko sta jo v razmiku nekaj let potrebovala oba moja starša. Ko sem bil prvič postavljen v tak položaj, je bilo moje znanje prve pomoči res slabo. Nikoli ne bom pozabil olajšanja, ko je ekipa nujne medicinske pomoči prispela na dom in sem si lahko rekel, da bo sedaj vse v redu. Po tem sem se začel intenzivno ukvarjati s področjem prve pomoči, saj sem si zadal cilj, da se ne bom nikoli več znašel v podobni situaciji. Ideja je tako zorela nekaj let, ko pa smo se v organizaciji Gasilske zveze Vodice lahko izobrazili za certificirane prve posredovalce, so se stvari začele odvijati hitreje. Moram poudariti, da so moje ideje na poveljstvu Gasilske zveze Vodice vzeli zelo resno in mi jih tudi pomagali izpeljati.”

V štirih letih več kot 200 intervencij

Enota s 16 aktivnimi člani deluje na območju občine Vodice, ki obsega približno 35 kvadratnih kilometrov in ima 5000 prebivalcev. “Aktivacija enote poteka preko regijskega centra za obveščanje (ReCO) oziroma preko številke 112 na predlog dispečerja dispečerske službe zdravstva. Člani enote imamo pozivnike, poleg tega pa so pozivi preusmerjeni tudi na naše mobilne telefone, vsebujejo pa informacije o lokaciji, starosti, glavni težavi ter morebitne dodatne informacije, ki so pomembne za posredovanje. Enota za prvo pomoč je aktivirana istočasno z ekipo nujne medicinske pomoči,” razlaga naš sogovornik.

Vsi člani enote so na razpolago 24 ur na dan, vse dni v letu. “Navsezadnje smo v prvi vrsti prostovoljni gasilci. Ravno zaradi zagotavljanja zadostnega odziva smo na intervencijo pozvani vsi člani. Ko nismo v službah, je odziv razumljivo številčnejši kot v dopoldanskem času. Vesel sem, da smo se do sedaj prav na vse intervencije odzvali v zadostnem številu, in to ne glede na dan ali uro.”

Od leta 2020 so opravili že približno 200 intervencij. “Intervencije so različne. Od srčnih zastojev, prometnih nesreč, krvavitev in še bi lahko našteval. Edino, kar imajo intervencije skupnega, je to, da smo poklicani na pomoč, ko je ogroženo človeško življenje. V letu 2022 je bilo na primer veliko hudih alergijskih reakcij, leto prej so prevladovale delovne nesreče.”

Namesto 20 le tri minute

Vozilo na nujni vožnji en kilometer prevozi v približno eni minuti, kar pomeni, da za pot do Vodic potrebuje med 15 in 20 minut. “Naš povprečni odzivni čas od poziva do prihoda na kraj intervencije znaša tri minute. To na drugi strani pomeni, da smo v povprečju na kraju intervencije 12 minut pred ekipo reševalcev, ki se mora prebiti iz Ljubljane. Za primerjavo – v primeru srčnega zastoja se možnost za preživetje vsako minuto zmanjša za 10 odstotkov, tako da so te pridobljene minute zelo pomembne. Zgodilo se je, da sem posredoval pri sosedih. V tem primeru je bil odzivni čas od poziva do prihoda na kraj manj kot minuta. Vsi člani enote imamo opremo za posredovanje v osebni zadolžitvi, kar pomeni, da smo del svojega prtljažnika namenili torbi, kjer je vsa potrebna oprema za izvajanje ukrepov prve pomoči. To se je izkazalo za posebej pametno, kajti mnogokrat se nam zgodi, da na poti na izlet ali nedeljsko kosilo naletimo na nesreče ali situacije, v katerih je potrebna naša pomoč.”

Psihično zdravje članov je na prvem mestu

Težko je gledati človeka v stiski, še težje je gledati trpljenje nekoga, ki ga poznaš. Temu se prostovoljni gasilci ne morejo izogniti. “Velikokrat poznamo udeležence na intervencijah. Na take situacije se pripravljamo in smo nanje pripravljeni, v kolikor je to seveda mogoče. Po vsaki naši intervenciji obvezno sledi t. i. razbremenilni pogovor, kjer znotraj zaprte skupine predelamo intervencijo, povemo, kaj nas je najbolj pretreslo, kaj smo počeli, kako smo to počeli, kaj bi lahko izboljšali in podobno. Tako se posameznik ne bo zapiral vase in težkih izkušenj predeloval sam. Seveda pa imamo v sistemu zaščite in reševanja še določene dodatne oblike psihološke pomoči, ki se po intenziteti in strokovni obravnavi stopnjujejo glede na resnost stiske. Na tem mestu moram poudariti, da psihološke podpore nihče od nas ne jemlje z rezervo ali jo zavrača. Zavedamo se, da je potrebna, če želimo v enoti imeti visoko motivirane člane, ki bodo svoje poslanstvo opravljali več let.«

Težko je tudi, če na nitki visi otroško življenje. “Na začetku delovanja naše enote so nas poslali na intervencijo z napotkom, da bo potrebno oživljanje. Ko smo prispeli v hišo, je mama prinesla teden dni starega dojenčka z zaporo dihalne poti. Takrat možgani preklopijo v turbo način in vse se odvija zelo hitro. Zaporo smo rešili, dojenček je zadihal in zgodba se je srečno končala. Zgodb je toliko, kolikor je intervencij in prav vsaka je posebna, drugačna.”

Ne počivajo na lovorikah

V lanskem letu so člani enote pridobili licenco ITLS Pediatric, nadgradnjo osnovne licence ITLS Basic, ki velja za pomembno orodje pri delu s poškodovanci v predbolnišničnem okolju. “Ogromno truda vlagamo v to, da smo stalno aktivni in da svoje znanje nadgrajujemo. Posebno vesel sem dejstva, da nas podpirajo in z nami sodelujejo strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s področjem nujne medicinske pomoči. Z nasveti in predlogi nam ogromno pomagajo Robert Sabol, Aleksandra Mohar in Špela Baznik. Omenjeni spadajo med izjemne strokovnjake na svojem področju.”

Sredstva za nakup opreme in izobraževanja dobijo predvsem od občine in matične gasilske zveze. “Projekt je relativno mlad in ta sredstva so omejena, zato si pomagamo z različnimi donacijami. Oprema je draga, prav tako usposabljanja. Moja vizija je dobro opremljena, usposobljena in visoko motivirana ekipa, ki lahko uspešno posreduje na najtežjih intervencijah, kjer res odločajo sekunde. Zelo veliko dela smo v zadnjih letih že naredili, vendar mi je kot poveljniku zelo pomembno, da ne zaspimo na lovorikah, ampak stalno iščemo novo znanje, nove pristope ter obnavljamo že obstoječe znanje in veščine. Na tem mestu hvala občini Vodice, gasilski zvezi Vodice in vsakemu posamezniku, ki nas podpira!” je hvaležen Klemen Dolenc.

Pomagate lahko tudi vi. Pošljite SMS s ključno besedo EPP5 na številko 1919 in enoti boste prispevali 5 EUR. Denar pa lahko darujete tudi na račun gasilske zveze.

Avtor
Piše

Irena Kolar

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,466
30.03.2024 ob 10:27
296,879
24.05.2024 ob 15:54
112,996
24.05.2024 ob 07:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close