Kakšen je vaš pljučni IQ?

Meta Vražič, 11. junij 2021
Pulmologija
Profimedia

V mesecih maj in junij smo imeli temo meseca: Zadihajte na polno. V sklopu te teme smo se posvetili mnogim alergijam in razlogom za njihov nastanek tek drugim pljučnim boleznim.

Zdravniška stroka pa v zadnjih letih opaža porast alergij in astme. Na NIJZ opozarjajo, da so v sodobnem svetu vedno pogostejše zaradi podnebnih sprememb, urbanizacije, onesnaženosti zraka, širjenje tujerodnih rastlin in še mnogo drugih razlogov. Vse kar smo izvedeli o alergijah in kako jih lajšamo pa najdete tudi na naši podstrani celotnega projekta: Tema meseca: zadihajte na polno.

Za konec našega projekta pa smo tudi preverili ‘Pljučni IQ’ naših bralcev na instagramu z informativnimi vprašanji.

Veliko ljudi z astmo ima tudi alergijo?

Res je! Ti dve stanji sta med seboj tesno povezani, saj jih imajo bolniki lahko hkrati. NIJZ poroča,  da ima 80% bolnikov z alergijsko astmo istočasno alergijski rinitis in 40% bolnikov z alergijskim rinitisom ima hkrati tudi astmo.

Astmatični napadi so izzvani, če se razjezite.

Da! Poleg zunanjih dražilcev astmo pogosto sprožijo čustva in duševni strest. Astmatične napade pogosto spremljajo strah, tesnoba in panika, vendar so tudi druga intenzivna čustva lahko sprožilec. Intenziven jok, smeh, strah, razburjenost ali jeza so vsi lahko razlog za astmatični napad.

Koliko žuželk vas mora naenkrat pičiti, da pride do zastrupitve?

Mnogi si ne bi mislili, a človek bi moral utrpeti kar 100 pikov žuželk naenkrat, da bi prišlo do zastrupitve.

Katera alergija je najbolj v porastu?

Alergija, ki je v zadnjih letih najbolj v porastu je alergija na Ambrozijo. Simptomi alergije na ambrozijo so najbolj podobni alergijskemu rinitisu. Voden izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, srbenje v nosu ter vnetje in srbenje oči so najpogostejši znaki, da ste alergični na ambrozijo.

Za katero boleznijo zboli vsak peti kadilec?

Kljub tesnemu rezultatu, so se tudi tu naši bralci motili. Vsak peti kadilec zboli za KOPB oz. Kronično obstruktivno pljučno boleznijo. Pri kar 90% zbolelih je razlog zanjo kajenje, drugi dejavniki so zelo redki. Znaki KOPB so pomanjkanje sape med hojo in vsakodnevnimi opravili, pozdraviti pa se je žal ne da, lahko se le omili simptome.

Kako bi se na našem kvizu odrezali vi? Za več informacij o alergijah, pljučnih obolenjih in preventivnih ukrepih pa ne pozabite skočiti na našo stran Zadihajte na polno!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Več novic

New Report

Close