Kakšen je reden menstrualni ciklus?

Uredništvo, 02. maj 2019.

Z začetkom spolnega dozorevanja se pojavi prva menstruacija, z njo pa tudi menstrualni ciklus. To je čas od prvega dne menstruacije do prvega dne naslednje.

Veste, kaj je namen vsakega menstrualnega ciklusa? V jajčniku ustvariti jajčno celico za oploditev in pripraviti maternico za ugnezditev oplojenega jajčeca. Če pa do nosečnosti ne pride, jajčna celica propade, odebeljena maternična sluznica pa se izloči v obliki menstrualne krvavitve. Nato se celotni menstrualni ciklus ponovi.

Reden in pravilen menstrualni ciklus je zelo pomemben. Na tej podlagi določamo menstruacijo, ovulacijo in plodne dni ter načrtujemo materinstvo ali preprečujemo neželeno nosečnost. Reden menstrualni ciklus pomeni dobro reproduktivno zdravje ženske.

Reden menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus praviloma traja 28 dni, vendar velja za normalnega, tudi če je do sedem dni daljši ali krajši. Če torej vaš menstrualni ciklus traja med 21 in 35 dni, to pomeni, da je reden – pod pogojem, da je prisotna uspešna ovulacija, ki običajno nastopi na štirinajsti dan ciklusa.

Za reden in pravilen menstrualni ciklus je potrebno pravilno delovanje hipotalamusa, hipofize in drugih endokrinih žlez, predvsem jajčnikov, pa tudi ščitnice, trebušne slinavke in nadledvične žleze. Mehanizmi njihovega delovanja so zelo zapleteni, vse pa se začne pri hipotalamusu. Njegovi in hormoni hipofize spodbudijo jajčnik k sintetiziranju in sproščanju hormonov estrogena in progesterona, ki sta ključna za pravilno delovanje celotnega menstrualnega ciklusa. To imenujemo ovarijski ciklus, poleg njega pa so prisotne tudi spremembe v endometriju, maternični sluznici. Maternični (endometrijski) in ovarijski ciklus se medsebojno prepletata in tvorita menstrualni ciklus.

Faze menstrualnega ciklusa

Pri ženskah v reproduktivnem obdobju jajčniki vsakih 28 dni preidejo skozi tri faze ovarijskega ciklusa: folikularno fazo, ovulacijo in lutealno fazo. Hkrati ob delovanju hormonov jajčnikov maternična sluznica prehaja skozi proliferacijsko in sekrecijsko fazo.

Folikularna faza ovarijskega ciklusa sovpada s proliferacijsko fazo materničnega ciklusa, medtem ko lutealna faza ovarijskega ciklusa sovpada s sekrecijsko fazo materničnega ciklusa.

Ovulacija poteka med folikularno in lutealno fazo ovarijskega ciklusa. Takrat t. i. Graafov folikel sprosti zrelo jajčno celico, ki je v jajcevodu do 24 ur pripravljena na oploditev. Če do te ne pride, jajčece nadaljuje pot v maternično votlino, kjer postopoma propade.

Folikularna – proliferacijska faza

Prvi dan menstruacije se s folikularno fazo začne nov menstrualni ciklus. Če je reden, traja folikularna faza 14 dni (lahko tudi malce več ali manj). Takrat jajčni folikli rastejo in eden praviloma dozori v jajčno celico, medtem ko preostali propadejo. Jajčece dozori v Graafovem foliklu, ki je napolnjen s tekočino. Ko poči in sprosti zrelo jajčece, nastopi ovulacija. Vse to se dogaja pod vplivom hormonov, katerih vrednosti se med ciklusom nenehno spreminjajo. Folikli med svojim razvojem sproščajo vse več estrogena, ki v maternični sluznici spodbudi proliferacijsko fazo ciklusa, s porastom ravni luteinizirajočega hormona (LH) pa sprožijo ovulacijo.

nasmejana zadovoljna ženska

Kaj pa se dogaja v maternici? Sočasno z dogajanji v jajčniku pride med proliferacijsko fazo do debelitve maternične sluznice. Najprej se po menstruaciji oblikujeta njen bazalni in funkcionalni sloj. Bazalni se ciklično ne spreminja, funkcionalni pa se pod vplivom hormonov vse bolj debeli. Pride do nadaljnje proliferacije (debeljenja) endometrija, s čimer se ta pripravlja za sprejem in ugnezditev oplojenega jajčeca.

Lutealna – sekrecijska faza

Lutealna faza ovarijskega ciklusa se začne z ovulacijo. V nasprotju s folikularno traja natanko 14 dni in se konča s prvim dnem naslednjega menstrualnega ciklusa. Pod vplivom delovanja hormona LH iz preostalih celic Graafovega folikla in kopičenja rumenega pigmenta luteina nastane rumeno telesce. Njegova funkcija je zelo pomembna, saj tvori dodatne količine estrogena in progesterona ter s tem sproži sekrecijsko fazo materničnega ciklusa. Normalno deluje 14 dni, če pa do nosečnosti ne pride, se razgradi in se spremeni v zabrazgotinjeno belo telesce. Posledični upad ravni estrogena in progesterona privede do menstrualne krvavitve.

Kaj pa se dogaja v maternici? Sočasno s spremembami v jajčnikih v sekrecijski fazi materničnega ciklusa pod vplivom estrogena in progesterona naraščajo sekrecijske dejavnosti žlez maternične sluznice. Rumeno telesce pod vplivom progesterona ustavi nadaljnje debeljenje endometrija in poveča količino glikogena v žlezah. Tako nastanejo glikogenske vakuole, v katerih se kopičijo hranljive snovi za oplojeno jajčno celico v primeru spočetja. Če do tega ne pride, znižana raven progesterona sproži nov krog menstrualnega ciklusa, ki se začne z novo menstrualno krvavitvijo.

Literatura:
Topalović, Z. 2010. Značajke i nepravilnosti menstruacijskog ciklusa. MEDICUS, 19 (1): 19–25.
Messinis, I. E., Messinis, I. C., Dafopoulos, K. 2014. Novel aspects of the endocrinology of the menstrual cycle. Reprod Biomed Online. 28 (6): 714–722

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več