Kako zmanjšati neplodnost

Uredništvo, 07. september 2018.

O neplodnosti govorimo, ko par ne more zanositi po več kot enem letu rednih, nezaščitenih spolnih odnosih. Primarna neplodnost nastopi, ko pri paru še ni prišlo do zanositve, o sekundarni neplodnosti pa takrat, ko je par v preteklosti že zanosil, sedaj pa do zanositve ne pride.

Spočetje je naraven, a zapleten proces. Potrebna je natančna časovna uskladitev ovulacije in oploditve. Proces se začne s signalom iz hipofize, žleze na spodnji strani možganov. Hipofiza proizvaja folikel stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH), ki spodbujata jajčnike, da sprostijo jajčece (ovum). Ko se jajčece sprosti, vstopi v jajcevod in čaka na semenčico, s katero bi se združilo. Če se to zgodi, se oplojeno jajčece premakne v maternico, kjer se ugnezdi in v naslednjih štiridesetih tednih razvije v otroka.

Vzroki za neplodnost

Vzroke za neplodnost lahko ugotavljamo pri ženski, pri moškem ali pri obeh. Včasih pa je vzrok nepojasnjen. Najpogostejši vzroki (80 %) ženske neplodnosti so motnje ovulacije (PCOS, debelost), endometrioza in tuboperitonealni vzrok z neprehodnimi jajcevodi. Drugi dejavniki so starost ženskerazvojne nepravilnosti maternicemiomiprekomerna telesna teža, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (antidepresivi, steroidi).

Če ima ženska redne ovulacije ter normalno maternico in jajcevoda, je potrebna analiza sperme njenega partnerja, s katero ugotavljamo število, izgled in gibljivost semenčic. Za neuspešno spočetje je lahko kriva tudi neplodnost pri moških.

Ocenjuje se, da so podatki primerljivi z evropskimi in je neploden vsak sedmi par.

Hormonske preiskave

Ginekolog, ki se ukvarja z zdravljenjem neplodnosti, bo opravil ginekološki in ultrazvočni pregled ter povprašal po boleznih, zdravilih in predhodnih operacijah ter ginekoloških podatkih (dolžina menstrualnega ciklusa, bolečine med menstruacijo, itd.).

Z merjenjem vrednosti hormonov v krvi, ki sodelujejo v menstrualnem ciklusu, pridobimo pomembna pojasnila o delovanju jajčnikov in njihovi rezervi.

Osnovna analiza hormonskih preiskav običajno zajema določitev TSH, FSH, LH in prolaktina. Prav tako pa sta pomembna tudi vitamin D in Antimullerjev hormon.

FSH in LH

Hormona FSH in LH se običajno določata skupaj in sicer 1.-4. dan menstrualnega ciklusa. FSH, folikel stimulirajoči hormon, je pomemben za reprodukcijo in razvoj jajčec pri ženskah ter razvoj sperme pri moških. Hormona proizvaja hipofiza, majhna žleza, ki se nahaja na dnu možganov.
Pomembna sta kot pomoč pri diagnosticiranju:

  • neplodnosti,
  • bolezni, ki so povezane z disfunkcijo jajčnikov ali testisov (moda),
  • motenj hipofize in hipotalamusa, ki lahko vplivajo na proizvodnjo hormona,
  • menstrualnih težavah (izostanek menstruacije, neredni cikli),
  • diagnosticiranju menopavze.

PROLAKTIN

Prolaktin je hormon, ki ga proizvaja hipofiza. Njegova glavna naloga je vzpostavitev laktacije (proizvodnja materinega mleka) pri nosečnicah in doječih materah. Prolaktin se pri moških in ženskih (ne-nosečih) običajno nahaja v majhnih količinah.

Nivo prolaktina je običajno visok med nosečnostjo in takoj po porodu. Med nosečnostjo, hormoni prolaktin, estrogen in progesteron, začnejo spodbujati razvoj materinega mleka. Po porodu pa prolaktin pomaga sprožiti in vzdrževati dovod mleka. Če ženska ne doji, njen nivo prolaktina hitro pade nazaj na raven pred nosečnostjo.

VITAMIN D

Razlog, zakaj je vitamin D tako pomemben za plodnost in zanositev tiči v tem, da telesu pomaga pripraviti vse potrebno za tvorbo spolnih hormonov. Pravilna količina spolnih hormonov v telesu je bistvenega pomena za splošno počutje, v nasprotnem primeru lahko pride do hormonskih nepravilnosti (PMS, PCOS in neplodnost). Nizke ravni vitamina D so bile povezane tudi z nekaterimi zapleti v nosečnosti, kot so gestacijska hipertenzija in diabetes.

Druga ključna naloga vitamina D je regulacija rasti celic.

Opravljenih je bilo ogromno študij povezanih z vitaminom D in neplodnostjo. Nedavna študija je pokazala, da so ženske z višjimi nivoji vitamina D znatno bolj verjetno dosegle nosečnost pri IVF (in vitro oploditev) v primerjavi z ženskami z nižjimi vsebnostmi vitamina D.

Na podlagi študije, ki so jo opravili v Yale Centru, so ugotovili da je skoraj 40 % žensk, ki so imele ovulacijsko disfunkcijo, imele tudi klinično pomanjkanje vitamina D. Zdaj je razumljivo, kako pomemben je vitamin D za plodnost žensk.

ANTIMULLERJEV HORMON (AMH)

Anti-mullerjev hormon ali AMH proizvajajo granulozne celice (celice, ki obkrožajo jajčne vrečke ali folikle) znotraj jajčnika. Testiranje vrednosti AMH v krvi je eno od mnogih dragocenih orodij, saj ginekologom pomaga oceniti ovarijsko rezervo, reproduktivnim endokrinologom pa pomaga napovedati telesni odziv na stimulacijo jajčnikov in določiti najboljšo strategijo za zdravljenje IVF.

Testiranje AMH se lahko opravi kot del celovite ocene plodnosti skupaj s testiranjem drugih hormonov. Vrednosti AMH med menstrualnim ciklusom ne nihajo, tako da lahko vzorec krvi vzamemo kadarkoli v mesecu.

Nižja vrednost AMH se nahaja pri ženskah z zmanjšanim jajčnim rezervoarjem in tistim, ki so blizu menopavzi. Ženske z nižjimi vrednostmi AMH imajo ponavadi slabši odgovor na stimulacijo jajčnikov za IVF in vsebujejo tudi manj jajčec.

Kako zmanjšati neplodnost pri ženskah?

Vitamini skupine B pomagajo ohranjati zdrav reproduktivni sistem. Pomembno vlogo igrajo pri zgodnjem razvoju zarodka; to velja predvsem za folno kislino, ki lahko prepreči nastanek napak pri plodu. Vitamin E je močan antioksidant, ki zmanjšuje nastanek prostih radikalov. Ti lahko vplivajo na normalno delovanje jajčnikov in maternice. Cink je nepogrešljiv pri pravilni celični delitvi. Če boste uživali velike količine cinka, boste morali nadomestiti izgubljeni baker. Maščobne kisline omega 3 iz ribjega olja (ali lanenega olja) so pomembne za zdravo delovanje jajčnikov in maternice.

Zdrav način življenja lahko v veliki meri pripomore k preprečevanju neplodnosti. To pomeni vzdrževanje normalne telesne teže, redna zmerna telesna aktivnost ter omejitev uživanja zdravil in alkohola. Znano je, da kajenje in uživanje prepovedanih drog slabita sposobnost zanositve pri ženski.

Neplodnost je v današnjih časih zelo pogosta. Z njo se sooča vedno več parov. V našem laboratoriju Medicare PLUS opravljamo hormonske preiskave, ki bodo v pomoč vašemu ginekologu za nadaljnja testiranja.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več