Kako varno se počutijo mladi na internetu?

Uredništvo, 13. november 2012.
Ostalo

V okviru projekta Nasvetzanet, so za nasvet prosili tudi odrasli.

Zaključil se je projekt Nasvetzanet, projekt Zveze potrošnikov Slovenije, ki sta ga v okviru  programa Varnejši Internet Plus sofinancirala Evropska komisija in Ministrstvo za A4E52B8E-CB67-11E1-BD52-281566B94067visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v okviru projekta organizirali klepetalnico in telefon, kjer so lahko otroci in mladostniki med 10. in 18. letom, ki so se pri uporabi interneta srečali z neprimernimi, neustreznimi in nevarnimi vsebinami, vprašanja posredovali tudi preko elektronske pošte.

V  treh letih je nasvet poiskalo več kot 500 posameznikov, otrok, mladostnikov in odraslih. Nasvet za net  namreč ni bil le telefon / klepetalnica za otroke, saj so od vsega začetka svetovali tudi odraslim, največkrat staršem. Vprašanja odraslih predstavljajo približno 1/3 vseh kontaktov.

Najpogostejši problemi

Svetovalci v okviru Projekta Nasvetzanet so se najpogosteje srečavali z naslednjimi problemi:

  • Odvisnost od spleta, spletnih iger
  • Visoki stroški računa za (pametne) telefone
  • Objava neželjenih fotografij / videa (spletna družabna omrežja)
  • Žaljivi komentarji (spletna družabna omrežja, klepetalnice)
  • Kraja gesla za spletna družabna omrežja / e-pošto / klepetalnice

Cilj projekta je bil ozavestiti otroke in mladostnike o prednostih interneta, vendar jih hkrati opozoriti na nevarnosti na internetu in kaj storiti, da se jim izognemo.

Vodilo pri svetovanja je bilo: “Pomagamo ti, da si pomagaš sam!”

0C563604-6363-11E1-AA21-E32966B94067

Svetovalci so tako vsem, ki so se obrnili po nasvet na nasvetzanet ponudili vse potrebne informacije o varni rabi interneta, posredovali kontakte drugih organizacij (npr. spletne prijavne točke, svetovalnih centrov.…), hkrati pa nudili tudi ustrezno čustveno podporo, če je bilo to potrebno.

Telefon Nasvet za net je v času delovanja postal tudi vedno bolj prepoznaven v slovenskem prostoru. Po številu kontaktov na število prebivalcev, ki so jih vsak mesec realizirali, se lahko primerjamo z »velikimi« državami iz EU, kot sta npr. Francija in Poljska.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Mladi, ki si pogosto želijo (pre)hitro odrasti. Starši, ki jim včasih ne znajo ali zmorejo prisluhniti. Kakšne so težave današnjih mladostnikov? Prisluhnite Med.Over.Netovi pogovorni oddaji z naslovom Svet mladostnikov, v kateri smo gostili mag. Natašo Durjava, geštalt izkustveno družinsko psihoterapevtko, ravnateljico vrtca Tržič in moderatorko foruma Osnovno in srednješolci ter vzgojne dileme.

Po izboru uredništva Med.Over.Net

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,589
26.09.2021. ob 09:23
285,209
29.11.2021. ob 10:25
110,328
29.11.2021. ob 10:16
Preberi več

New Report

Close