Kako varna je hrana, ki jo pogrejemo v mikrovalovni pečici?

I. K., 20. marec 2023
Prehrana
Foto: profimedia

Je enako hranljiva?

Mag. inž. prehrane Jernej Ogrin, ustanovitelj Zadnje diete, na svojem profilu na Instagramu redno odgovarja na vprašanja svojih sledilcev. Pred kratkim je beseda tekla o zamrznjeni zelenjavi in nevarnostih svežega mleka, sedaj pa se je dotaknil tudi mita, da ima mikrovalovna pečica negativne učinke na hrano.

Ogrin poudarja, da hrana, pogreta v mikrovalovni pečici, ni manj hranljiva, prav tako ne drži, da mikrovalovna pečica hrano obseva s škodljivim sevanjem.

“V mikrovalovni pečici je magnetron, ki generira mikrovalove, ki se odbijajo v pečici in hrani prenašajo del svoje energije. Velika večina hrane, ki jo jemo, je v velikem odstotku sestavljena iz vode in mikrovalovi tem molekulam vode ‘prenesejo’ del svoje energije. Molekule vode v hrani začnejo, če karikiramo, vibrirati in s tem se ustvarja trenje, stranski učinek trenja pa je toplota. Tako mikrovalovna pečica segreva hrano. To je pa tudi edina posledica, ki jo imajo mikrovalovi na našo hrano. Nanjo ne prenesejo nobenega sevanja. Hrana je popolnoma varna za vse.”


Z Ogrinom se strinja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). “Hrana, kuhana v mikrovalovni pečici, je varna in ima enako hranilno vrednost kot hrana, kuhana v navadni pečici. V mikrovalovni pečici je hitrost segrevanja odvisna od moči pečice in vsebnosti vode ter gostote in količine hrane, ki jo segrevamo. Glavna razlika med tema dvema načinoma kuhanja je, da so živila, kuhana v mikrovalovni pečici, hitreje skuhana, namreč mikrovalovna energija prodira globlje v hrano in tako zmanjša čas, potreben za prenos toplote skozi živilo,” pišejo na spletni strani NIJZ, kjer še dodajajo: “Mikrovalovna energija ne prodira dobro v debelejše kose hrane, kar lahko povzroči neenakomerno segrevanje oz. kuhanje. Deli živila, ki niso dovolj segreti, lahko po kuhanju še vedno vsebujejo potencialno nevarne mikroorganizme, kar predstavlja tveganje za zdravje (možnost okužb in zastrupitev s hrano). Zato naj živilo po zaključenem kuhanju v mikrovalovni pečici več minut počiva, da bi se toplota v hrani enakomerno porazdelila.”

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close