Kako športne copate dlje časa obdržati “dišeče”

Uredništvo, 17. maj 2016.

Razlog za neugoden vonj platnih športnih copatov so bakterije, znoj in slaba kakovost oziroma sintetični materiali …

Ali se vam je že zgodilo, da ste morali po le dveh ali treh nošnjah, platnene športne copate oprati, nadišaviti ali pa morda, zaradi vonja, ki se iz njih širi, celo zavreči? Na koncu postane velik strošek tudi tedenski nakup razpršila proti neprijetnim vonjavam?

Če so odgovori pritrdilni, potem je zelo verjetno, da imate težave s potenjem nog in bi morali paziti na higieno nog in tudi obutve. Na ta način bodo vaši čevlji dlje ostali nosljivi ter sveži, vi pa jih boste z večjim veseljem nosili.

Razlog za neugoden vonj platnenih športnih copatov so bakterije, znoj in slaba kakovost oziroma sintetični materiali, iz katerih so izdelani in vašim stopalom ne dovoljujejo “dihati”. Če poleg vsega naštetega nosite tudi nogavice, potem verjetno veste, kaj se zgodi …

Vseeno pa tudi za to obstaja rešitev. Z uporabo treh preprostih korakov, se mogoče ne boste nikoli več sramovali sezuti športnih copatov na obisku:

Uporabite sodo bikarbono

Najverjetneje ste že slišali, da se soda bikarbona uporablja za pranje oblačil, zbiranje neprijetnih vonjav v hladilniku ter čiščenje mastnih madežev v pečici. Zato izkoristite njeno učinkovitost tudi na športnih copatih. Kupite en paket in ga enakomerno porazdelite po notranjosti obeh čevljev. Pustite delovati čez noč. Preden jo naslednji dan zavržete, jo v čevljih dobro pretresite.

Imate doma mačko? Izposodite si nekaj peska

Pesek za mačke je zasnovan tako, da absorbira urin vaše hišne ljubljenke. Njegova moč absorbiranja dobro služi tudi za absorbiranje neprijetnih vonjav vaših platnenih športnih copat in čevljev. Uporabite stare nogavice, napolnite jih s peskom in na vrhu naredite vozel, da se pesek ne bo razsipal. Položite jih v vsak čevelj in jih pustite delovati, dokler se ne vpije ves neprijetni vonj (od enega do dveh dni).

Ste jih poskusili zamrzniti?

Nizke temperature uničujejo bakterije, zato ne bi bilo slabo, da v večjo vrečko z zadrgo položite svoje čevlje in jih pustite stati nekaj ur v zamrzovalnik. Po tem lahko še vedno uporabite trik s sodo bikarbono in vaš problem bo rešen.

sportni copati

Kaj še lahko storite:

• pred vsako nošnjo platnene obutve si umijte noge,

• pred vsako nošnjo platnenih športnih copat naj bodo vaše noge popolnoma suhe,

• če se vam noge precej znojijo, uporabite puder za prepotene noge,

• po vsaki nošnji športnih copat jih pustite zračiti na soncu ali svežem zraku,

• če je potreba, si kupite antibakterijske vložke,

• vedno nosite nogavice,

• športnih copatov ne umivajte ročno, ampak jih dajte v pralni stroj,

• če operete platnene čevlje v pralnem stroju, se prepričajte, da se dobro posušijo.

Za več praktičnih nasvetov in uporabniških izkušenj obiščite forum Praktični nasveti.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,556
31.07.2021. ob 17:39
110,205
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close