Kako slišati in razumeti otrokove potrebe?

Uredništvo, 17. december 2015.

Se kdaj srečujete z vprašanjem, kaj narediti, ko se otrok vede nenavadno – v šoli, doma ali v odnosih z drugimi ljudmi?

»Expressive Arts in Child and Adolescent Terapy« ali Kako slišati in razumeti otrokove potrebe? 

Dinamična dvodnevna delavnica: Intermodalna ekspresivna tehnika za delo z otroki in mladostniki oziroma »Expressive Arts in Child and Adolescent Coaching« ,ki bo potekala 18. in 19. januarja 2016.

Se kdaj srečujete z vprašanjem, kaj narediti, ko se otrok vede nenavadno – v šoli, doma ali v odnosih z drugimi ljudmi? Nenavadno odrasli včasih označujemo tudi kot problematično. Vsi pa vemo, da se za nenavadnim vedenjem skriva stiska, ki jo večinoma spregledamo ali pozno prepoznamo.

Ko zaznamo težavo, je najprej treba oceniti situacijo z različnih zornih kotov: Kdo ima težavo: otrok ali kateri od staršev? Kaj je dejansko težava? Kakšni so možni vzroki za nastalo težavo? Kakšne morebitne posledice zaradi težave trpi otrok, kakšne pa starši? Kako in kaj se je že poskušalo narediti za odpravo težave? Kaj lahko naredimo, da situacijo »ozdravimo«? Ena od ustreznih rešitev je usmerjeni pogovor s pomočjo intermodalne ekspresivne tehnike, ki lahko privede do spoznavanja, razumevanja in tudi rešitev otrokovih težav v zelo kratkem času. Primerno je tako za terapevte, coache, specialne pedagoge, psihologe, socialne delavce, učitelje kot starše.

 Vsebina: Kaj boste z udeležbo na delavnici pridobili?

Delavnica bo ponudila poglobljeno znanje in odgovore na naslednja vprašanja:

 • Razumevanje otroka v njegovem socialnem okolju, pomembno za vse vrste dela z otroki in mladostniki
 • Kako začeti? Pogodba/dogovor pri delu z otroki in mladostniki.
 • Uporaba umetnosti, gibanja, glasbe in drame pri delu z otroki in mladostniki z uporabo intermodalnih ekspresivnih tehnik. Kako lahko te tehnike uporabite pri delu, ko se otroci/mladostniki soočajo s svojimi čustvenimi težavami, ki jim preprečujejo uresničevanje njihovih ciljev.
 • Konkretni primeri uporabe principov oz. načel Gestalt pristopa v intermodalno ekspresivnem okviru (umetnost/gibanje/glasba) z otroki in mladostniki.
 • Ključni jungovski koncepti za globlje razumevanje otrok in mladostnikov.
 • Delavnica je zasnovana praktično, z izvajanjem konkretnih primerov boste pridobili znanja in razumevanje za uporabo teh tehnik. Prav tako boste dobili ustrezno literaturo in članke, predstavljene bodo tudi različne metode, igre in klinični primeri.

 Izrazna intermodalna ekspresivna tehnika »Expressive Arts in Child and Adolescent Coaching« uporablja umetnost in ustvarjalnost za pomoč otrokom in mladostnikom, da se povežejo s svojimi težavami, dajo glas svojim čustvom in se tudi naučijo tehnike za samozdravljenje. Uporablja različne metode, vključno z umetnostjo, dramo, gibanjem, glasbo, poezijo in igro peska. Z izkušnjo, ki jo otrok oz. mladostnik pridobi z ekspresivno tehniko, se okrepita in podpreta njegova individualnost in samozavest. Izrazno intermodalna ekspresivna terapija lahko otrokom in mladostnikom pomaga na več področjih:

 • Krepi otrokovo naravo (njegovega duha) in njegovo izraznost.
 • Uporablja se tudi na kliničnem področju, za pospeševanje celjenja, okrevanja po raznih boleznih in za raziskovanje bolečine.
 • Pomaga otroku, da se bolje osredotoča na sedanjost.
 • Pomaga otroku, da izrazi svoja čustva in občutenja.
 • Pomaga mu izražati čustva brez besed.
 • Pomaga otroku pri pridobivanju socialnih veščin skozi igro vlog v varnem okolju.

 Kdo izvaja delavnico?

 Dr. Avi Goren Bar Ph.D.  je klinični in izobraževalni psiholog, zelo izkušen klinični terapevt, gestalt terapevt, certificirani in registriran terapevt in tudi nadzornik in  supervizor za intermodalno ekspresivno terapijo in mojster za uporabo psihologije z uporabo umetnosti »Expressive Arts Therapy« in psihodinamične terapije. Je tudi polnopravni član Evropske zveze za gestalt terapijo – EAGT. Njegovi strokovni dosežki in izkušnje so zelo cenjeni in tudi potrjeni ter akreditirani  pri izraelskem ministrstvu za zdravje in izraelskem Združenju ustvarjalnih Cape Therapy (Expressive Arts Therapy  federation) . Njegov program Expressive Arts in Coaching je akreditiran in potrjen tudi s strani ICF (Internationa Coach  Federation). Dr. Goren-Bar v Izraelu in po svetu predava in usposablja na področju intermodlane ekspresivne terapije »Exspressive Arts Therapy « in tudi intermodalne ekspresivne tehnike v coachingu. Med leti 1980 – 2000, je bil dr. Avi Goren-Bar docent in višji predavatelj na Lesley University Cambridge, MA (USA) – program Pripadnost za intermodalno izrazno/ekspresivno terapijo. Predava tudi na Haifa University Izrael. Bil je tudi direktor Expressive Therapy Clinic, Netanya.  Na podlagi svojih dolgoletnih bogatih izkušenj je razvil intenziven in visoko strukturiran certificiran program, CEAT »Clinical Expressive Arts Therapy«.  Specializiral je tudi poslovni » Jungian Coaching «  jungovski coaching v podjetjih in organizacijah, kjer se uporablja jungovsko psihologijo, gestalt terapijo in ekspresivno intermodalno tehniko. Več o njemu najdete tudi tukaj.

 Kdaj in kje bo delavnica potekala?

Delavnica bo potekala 18. in 19. 1. 2016 v Ljubljani, vsak dan od 15.30 do 20.30.

Natančno lokacijo vam sporočimo po opravljeni prijavi.

Kolikšna je investicija?

Kotizacija za dinamično dvodnevno delavnico znaša za eno prijavljeno osebo 150,00 €.

V kotizacijo so zajeti avtorski honorarji, uporabno seminarsko gradivo, vsi potrebni materiali za delavnico, vaje in analize ter napitki med odmori. Po zaključku prejmete tudi akreditiran certifikat o udeležbi na delavnici.

Za zgodnje prijave do 31. 12. 2015 velja nižja cena kotizacije, popust v višini 10 %, in je končna cena za dvodnevno delavnico 135,00€.  Za več informacij nas kontaktirajte  na e-naslov: [email protected].

 

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več