Ste zboleli in imate vročino? Ne delajte teh tipičnih napak, opozarja strokovnjakinja

dr. Tina Mele , 22. november 2022
AlternativaZdravje
Avtor: Profimedia

Pri virusnih (in tudi drugih) okužbah se pogosto pojavi povišana telesna temperatura oziroma vročina. Prihajamo v čas, ko se bo pojavila še pogosteje. Zato že danes preberite napotke in koristne informacije, da boste takrat, ko jih boste potrebovali, točno vedeli, kako ravnati.

Vročina je zelo koristen odgovor organizma in je ni dobro ‘vrat na nos’ zniževati. Obstajajo primeri, ko je ‘zbijanje’ vročine (z zdravili ali drugimi metodami) koristno in potrebno, na primer pri nagnjenosti k vročinskim krčem, pri kroničnih, predvsem srčnih obolenjih … A načeloma velja, da je veliko bolje vročino ‘pustiti’, da opravi svoje delo. Če imate kakršnekoli posebnosti pri zdravju, pa se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Zakaj dobimo vročino

Vročina sama po sebi zaustavlja razmnoževanje virusov ter spodbuja nastajanje protiteles in belih krvničk. Ugotovili so, da se nastajanje protiteles ob vročini lahko poveča tudi za približno 20-krat. Ob vročini se poveča prekrvitev, predvsem sluznic in s tem površinska obramba. Poveča se tudi izločanje nepotrebnih presnovkov, kar je prav tako koristno za naše telo.

Vročina pa je lahko zelo neprijetna in naporna za naše telo. Ko zbolijo naši malčki, smo lahko tudi zelo zaskrbljeni. Iščemo načine, kako bi si pomagali, kako bi pomagali našim otrokom in vse prepogosto morda posegamo tudi po zdravilih.

Kdaj vročine ‘ne zbijamo’

Žal se je pokazalo, da uporaba zdravil za zniževanje temperature – še posebej uporaba nesteroidnih antirevmatikov (to so npr. acetilsalicilna kislina, naproxen, ibuprofen…), lahko zmanjšuje nastanek interferonov in s tem zmanjšuje naš imunski odziv. Zmanjša se tvorba protiteles, širjenje virusa po telesu (in izven) se poveča in tako si bolezen skoraj zagotovo še podaljšamo.

Kot sem že omenila v uvodu, je v določenih situacijah uporaba zdravil za zniževanje vročine koristna in potrebna in se je prav tako včasih tudi nespametno za vsako ceno izogibati zdravil.

Namesto da se sprašujemo kako znižati povišano telesno temperaturo, se raje vprašajmo, kako kar najbolje podpremo naše telo, da se bomo kljub vročini počutili bolje in bomo naše okrevanje kar se da pospešili. Tako bo tudi vročina (ki zdaj že vemo, da je koristna) znosnejša in bo zaradi pravilnega postopanja tudi hitreje minila.

Dr. Tina Mele

Ker je na spletu veliko različnih, pogosto tudi netočnih ali vsaj pomanjkljivih informacij, sem pripravila brezplačni mini priročnik, kjer so z dokazi in izkušnjami opisane podprte rešitve: kako si lahko s pomočjo zelišč pomagamo k čim boljšemu počutju ob vročini in čim hitrejšemu okrevanju.

To znanje je pomembno, saj si z napačno izbiro zelišč v napačni fazi vročine lahko tudi škodujemo in bolezen podaljšamo.

Priročnik je napisan predvsem z mislijo na vročino zaradi viroznih obolenj, deloma pa so rešitve uporabne tudi pri vročini zaradi drugih vzrokov.

V priročniku so podrobneje opisane:

  • 4 različne faze/stopnje vročine,
  • katera zelišča uporabimo in katera NE smemo uporabiti v posamezni fazi,
  • kaj je pomembno pri okrevanju po vročini, da čimprej pridemo nazaj v »staro formo«.

Na koncu priročnika vas čaka tudi jasna in priročna tabela, kjer na eni A4 strani dobite vse napotke, ki jih potrebujete za boljše počutje in hitrejše okrevanje ob virusnih obolenjih.

Brezplačni priročnik si prenesite tukaj: zeliščna-podpora-pri-vročini.
Imate vprašanje za dr. Tino Mele, dr. vet. med., svetovalko za zdravilna zelišča? Vprašajte jo na forumu Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice.

Ali ste vedeli?

Različna zelišča uporabljamo v različnih fazah vročine in poteka bolezni. Čili, cimet, česen, čebula in drugi so topli stimulirajoči diaforetiki, močan čaj iz kamilice pomaga proti bolečinam in pomirja. Bezgovi cvetovi sproščajo, kurkuma s poprom pa deluje protivnetno. Spoznajte zelišča in si pomagajte z njihovimi zdravilnimi učinki.

Avtor

Andreja Verovšek

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
554
10.11.2022. ob 06:55
1,639
28.10.2022. ob 14:48
27
09.09.2021. ob 16:26
Preberi več

New Report

Close