Kako s primerno vadbo umiriti in odpraviti bolečino v križu?

Uredništvo, 30. december 2017.

Hrbtenica predstavlja osnovni podporni sistem telesa in telesnim gibom. Hkrati je ogrodje živčnega sistema, ki skrbi …

Hrbtenica predstavlja osnovni podporni sistem telesa in telesnim gibom. Hkrati je ogrodje živčnega sistema, ki skrbi za nemoteno delovanje ostalih telesnih procesov. Ključno vlogo pri zagotavljanju gibljivosti in stabilnosti hrbtenice imajo mišice trupa, natančneje stabilizacijske mišice hrbta.

Za hrbtenico veliko naredimo že z razumevanjem delovanja hrbtenice in uporabo pravilnih vzorcev gibanja. Hrbtenica je namreč osnovni podporni sistem našega telesa in sodeluje pri vsakem, še tako majhnem gibu telesa. Drugače povedano, vsak premik se v obliki obremenitve prenese preko hrbtenice. Izziv, ki se nam pri tem pojavi, je, da ugotovimo, kaj delamo narobe. Prepoznati in odkriti je treba napačen vzorec in ga popraviti preden je prepozno oziroma nastopijo resnejše težave. V Re:aktivu se ukvarjajo točno s tem.

Strokovnjaka na portalu Med.Over.NetDejana Kernca, doktorskega kandidata kineziologije za področje hrbtenice in idejnega vodjo Re:aktiva smo prosili za strokoven odgovor, svetovanje in koristne informacije na vprašanje uporabnice:

 

Vprašanje uporabnice:

Pozdravljeni!
Želela bi se obrniti na vas v zvezi z mojimi težavami s križem. Stara sem 33 let in težave se pojavljajo kakšnih 6 mesecev. Začele so se kot neko ščemenje v križu, ki se je po nekaj dneh umirilo, potem pa so težave postajale izrazitejše, neprijetnost se je razširila tudi više po hrbtu. Odšla sem k osebni zdravnici in poslala me je na RTG hrbtenice. Rekla je, da je hrbtenica ukrivljena v predelu križa (gledano frontalno) in da bom najbrž imela vedno težave. Poslala me je k ortopedu in na FTH. Sicer so bolečine bile prisotne ves čas, tudi v mirovanju in niso bile posledice nerodnega giba.
Ortoped je postavil sledečo diagnozo: sy. thoracolumbale chr., spondylosis thoracali incip. (prepisano iz izvida). Svetoval mi je več gibanja. Potem sem opravila tudi FTH. V tem času so se bolečine najbolj izrazile, nisem mogla niti zravnano stati, tudi daljša hoja mi ni ustrezala. Družinska prijateljica, sicer tudi zdravnica mi je pokazala pravilno izvajanje vaj za hrbtenico (s stisnjenimi trebušnimi mišicami) in dejala, da so bolečine posledica šibkih hrbtnih in trebušnih mišic, s podobnimi težavami se je namreč srečala tudi sama. Po kakšnih 14 dneh od FTH pa se je stanje umirilo in mislila sem, da sem končno “rešena”. Ves čas sem redno telovadila in se karseda gibala (plavanje, hoja). V tem času sem imela kontrolo pri ortopedu, ki je svetoval naj nadaljujem z rednim gibanjem ter v izvid zapisal, da se hrbtenica umirja.
V zadnjih dneh pa se bolečina spet pojavlja. Težko sedim in stojim pri miru, kar nekako me zateguje iz križa navzven. Rada bi našla način, kako si pomagati, zato upam, da mi lahko kako svetujete.
Zanima me po kolikšnem času začnejo delovati te vaje za hrbet in ali bi v mojem primeru učinkovala manualna terapija? Bi bilo smiselno opraviti še kakšno preiskavo? Naj še dodam, da so bile bolečine v križu prisotne tudi v času nosečnosti.
Hvala za vaše odgovore in lepo pozdravljeni.

 

Odgovor na vprašanje uporabnice:

Prejel sem vprašanje gospe, ki ima težave z bolečinami v križu. Pri ortopedu je opravila preiskave, ki niso pokazale posebnih sprememb, zato ji je bila svetovana vadba in redno gibanje. Kljub temu, da se je gospa nasveta držala, se ji je bolečina ponovila. Zaradi nje težko stoji in sedi, občutek ima, kot da jo zateguje iz križa navzven. Rada bi si pomagala, zato me prosi za nasvet glede vadbe.

Najpomembnejša informacija pri sestavljanju odgovora, kot tudi mojega dela – vadbe, je opredelitev za kakšno vrsto bolečine gre in kje se skriva njen vzrok. Tovrstne ugotovitve oziroma diagnoze vedno postavlja izključno specialist – ortoped, ki je pri gospe ugotovil nespecifične bolečine.

V tem primeru rad posvetim nekaj časa razumevanju tega pojma. Nespecifične bolečine so namreč vsa bolečinska stanja, pri katerih s preiskavami ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. Za posameznika je to pravzaprav dokaj neprijetno stanje, ker ne dobi natančnega odgovora o vzroku težav, kljub stalni ali občasni prisotnosti bolečin. Veliko ljudi s težavami v hrbtenici se sooča s takšnim stanjem, saj statistika beleži, da je kar 85 % bolečin v hrbtenici nespecifičnih. To pa ne pomeni, da ne obstajajo rešitve za takšno stanje! Je pa res, da iskanje tovrstnih rešitev ni preprosto, kar ugotavlja tudi gospa, ki mi je zastavila vprašanje.

Znanost in stroka še nista toliko napredovali, da bi ponudili univerzalno rešitev za odpravljanje tovrstnih težav. Razlog se nahaja v naši individualnosti, saj se na enake ali podobne situacije posamezniki pogosto različno odzivajo.

Primer: Predstavljajte si, da za svoje goste spečete potico, za katero kljub skrbno izbranim sestavinam, obstaja velika verjetnost, da ne boste zadovoljili vseh okusov. Preprosto zato, ker imamo ljudje različne okuse in želje; od rozin in količine nadeva, do možnosti, da ima kdo od gostov alergijo ali celo celiakijo in mu izbrana moka ne ustreza. Različnih opcij za peko potice je tako, z upoštevanjem želja gostov, nenadoma izredno veliko.

Precej podobno je tudi pri vadbi. Izredno pomembno je vedeti kdo je naša stranka ter kakšne so njene specifične potrebe in omejitve. Gibanje, ki ga tako pogosto predpisujejo zdravniki je za nespecifične bolečine v resnici koristno. A je pri tem pomembno vedeti kakšno vrsto gibanja izbrati, kako pogosto, na kakšen način, predvsem pa kaj storiti, če imamo bolečino še pred pričetkom vadbe ali pa se pojavi ob izvajanju vaje. To niso le vprašanja gospe, ki ji danes namenjam odgovor, ampak vsakodnevna vprašanja naših strank in vseh tistih, ki imajo tovrstne težave in iščejo rešitve.

Če se vrnem k svojemu odgovoru, gospa navaja, da je po določenem času sicer prišlo do izboljšanja, vendar so se bolečine nato povrnile. Razlog je žal tako pogost, kot tudi preprost – ker ni odpravila vzroka bolečine. Manjkala je specifičnost, natančnost in prilagojenost individualnim potrebam. Ni vseeno katero vrsto gibanja oziroma vadbe izberete. Ni vseeno kako se dvignete ali usedete na stol. Ni vseeno kakšne imate vzorce delovanja.

Zato tako pogosto poudarjam, da je najpomembnejše razumevanje. Pri Re:aktivu imamo v načinu izvedbe vadbenega načrta sprva obvezen posvet, kjer s stranko analiziramo stanje in naredimo načrt dela, ki temelji na strokovnih načelih za reševanje težav v hrbtenici. Pomembno je poudariti, da je delo sprva individualno, saj vsakemu posamezniku prilagodimo program, v katerem določimo vaje, število ponovitev in način izvajanja tako, da je kar najbolj učinkovit in brez bolečin. Učinkovitost je tu ključnega pomena, saj jo je na področju hrbtenice težko zagotoviti. Namreč, če izvajate vaje na nepravilen način, ne bodo imele učinka, nekatere pa bodo celo povzročale bolečino. Zato med naša osnovna načela uvrščamo previdnost in strokovnost ter prilagodljivost. Če se na začrtani poti pojavijo težave je potrebno vadbo prilagoditi, sicer se lahko oddaljimo od končnega cilja ali pa ga sploh ne dosežemo.

S tem sem delno odgovoril tudi na vprašanje o časovnem okviru učinka vadbe. V idealnih okoliščinah so spremembe opazne po treh tednih rednega dela. Vendar to še zdaleč ni dovolj za zagotovilo avtomatskega pravilnega delovanja in s tem vseh pozitivnih učinkov. Če pomislite koliko časa so težave nastajale in koliko časa se že pojavljajo, je vračanje v osnovno, neboleče stanje obraten proces. Želimo ga sicer skrajšati, a preko določenih naravnih zakonitosti ne gre. Mišična struktura potrebuje svoj čas, da se prilagodi, seveda ob pravilni, učinkoviti vadbi. Prav tako vi potrebujete določeno število ponovitev, da si način optimalnega delovanja zapomnite in nato še kar nekaj časa, da postane avtomatizem, ki vas spremlja pri vsakodnevnih aktivnosti.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Ker smo v času, ko se poslavljamo od starega leta in si obljubljamo veliko dobrega, vam želim, da so vaši gibalni vzorci pravilni, življenje aktivno in hrbtenica brez bolečin. Če pa ne bo vedno tako, Vas vabim na posvet v Re:aktiv. Pokazali vam bomo novo pot v novem letu.

Dejan Kernc, Re:aktiv

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 17:48
Preberi več