Kako ravnati po namestitvi implantata

Uredništvo, 21. februar 2018.

Implantati so trenutno vrhunec sodobnega zobozdravstva in v primeru manjkajočih zob najboljša rešitev.

Moderno zobozdravstvo omogoča nadomeščanje manjkajočih zob s pomočjo implantata. Trenutno so implantati vrhunec sodobnega zobozdravstva in v primeru manjkajočih zob najboljša rešitev. Implantat je titanski vijak, ki se vgradi v kost in na ta način posnema zobno korenino manjkajočega zoba. Na vgrajeni implantat se nato postavi nadgradnja, ki povezuje implantat s krono zoba.

Glavna prednost implantata je njegova doživljenjska trajnost in dejstvo, da se izogibamo brušenju dodatnih zob (kar je potrebno pri vgradnji klasičnih mostičkov in kron). Za slabost postopka veljata dolgotrajnost postopka vgradnje implantata (približno 6 mesecev) in dejstvo, da ni vsak pacient primeren kandidat. Pomembno in zelo veliko vlogo pri pojavu zapletov po vgradnji implantatov pa ima slaba higiena.

V izogib zapletov pred, med in po posegu namestitve implantata, vas kirurg zobozdravnik seznani s celotnim postopkom kirurškega posega in pooperacijskimi postopki, ki jih je treba vestno in čim bolj striktno upoštevati.

Svetujemo vam, da upoštevate naslednje pomembne nasvete:

 1. Zdravilo proti bolečinam je treba vzeti takoj po operativnem posegu, da že deluje, dokler je pacient še v anesteziji. Pred zaužitjem se posvetujte z zdravnikom, saj lahko uživate le zdravila, ki jih priporoči zdravnik!
 2. Navodila za uživanje antibiotikov prejmete od zdravnika.
 3. Po prihodu domov, si mesto posega hladite z obkladki, saj hlajenje zmanjša možnost otekanja. Oteklina je pri takem posegu možen in običajen pojav, zato je pomembno večkratno hlajenje. Vsake pol ure po petnajst (15) minut, dokler ne odidete spat. Drug dan po posegu hladite po potrebi.
 4. Zaradi možnosti otekline se izogibajte uživanju precej tople ali vroče hrane in tekočine.
 5. Nekaj dni po posegu je treba jesti mehkejšo, pasirano ali tekočo hrano in se izogibati žvečenju na strani, kjer je nameščen implantat.
 6. Prvi in drugi dan po posegu je treba osebne dnevne obveznosti prilagoditi. Strog počitek ni potreben, vendar pa se je treba izogibati športnim dejavnostim in večjim naporom.
 7. Higiena je izredno pomembna že od prvega dne. Zobje se lahko ščetkajo že prvi dan, vendar z mehko zobno ščetko, prav tako je potrebna previdnost med ščetkanjem okoli šivov.
 8. Takoj po obroku je potrebno okoli šivov previdno čiščenje z vato, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nabiranja ostankov hrane, kar povzroči okužbo rane.
 9. Prvi dan po posegu se izogibajte izpiranju peroralne votline s tekočino. Prav tako ni priporočljiva uporaba električne zobne ščetke in prhe, ker sta pregroba.
 10. Prvo noč spite z rahlo privzdignjenim vzglavnikom.
 11. Implantati imajo ob pravilni higieni doživljenjsko trajnost. Zato je zelo pomembno ohranjati ustrezno higieno, opravljati redne preglede pri zobozdravniku ter dvakrat letno obiskovati profesionalno čiščenje. Slaba higiena lahko privede do vnetja, kar lahko pripelje tudi do odstranitve vsadka za saniranje vnetja.

Dentalnem centru LEDIKDENT vam za boljšo skrb o zdravju zob in ustne votline želijo s svojim strokovnim znanjem pomagati, da bi se znašli med kopico informacij, ki se nahajajo na spletu.
O vseh podrobnostih in možnostih jih povprašajte po e-pošti ali telefonu +385 1 77 71 705.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 12:45
284,312
24.06.2021. ob 16:28
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več