Kako poskrbeti za zdravo srce in močan imunski sistem v času epidemije?

E.D., 10. september 2021.
Avtor: Profimedia

Redna športna aktivnost je izrednega pomena tako za krepitev srca kot tudi imunskega sistema. A v zadnjem letu in pol so mnogi zaradi epidemije novega koronavirusa, ko so bile telovadnice in fitnesi zaprti in ko je bilo prepovedano tudi izvajanje skupinskih športnih aktivnosti na prostem, gibanje postavili na stranski tir. In to ne le odrasli, tudi naši najmlajši.

Epidemija novega koronavirusa je vplivala tudi na športno aktivnost in gibalni razvoj otrok, kar dokazujejo letošnji rezultati testiranj za tradicionalen športno-vzgojni karton. Ti so skrb vzbujajoči, če ne celo alarmantni.

Slovenski mediji smo že pred meseci, ko so bili javno predstavljeni nacionalni rezultati, poročali, da je epidemija na področju fizične pripravljenosti otrok naredila veliko škode. Vse več se jih premalo giba, povečuje se odstotek prekomerno težkih, gibalne sposobnosti pa upadajo. Več tistih, ki so še leta prej dosegali odlične rezultate in so sodili med gibalno učinkovitejše, so se letos, po rezultatih sodeč, približali najmanj gibalno učinkovitim. 

Dolgi tedni šolanja od doma, ure in ure sedenja pred računalnikom, nezmožnost obiskovanja obšolskih športnih dejavnosti in treningov zunaj šole – vse to je privedlo do negativnih posledic na telesni razvoj in gibalne sposobnosti slovenskih otrok.

A naj se to v mesecih, ki so pred nami, ne ponovi. Naj redna telesna aktivnost ne postane nekaj pogrešljivega, saj biti aktiven pomeni biti zdrav. Redna športna dejavnost namreč krepi srce in ožilje, preprečuje prekomerno telesno težo in posledično pripomore k zmanjšanemu tveganju za kardiovaskularne bolezni.

Avtor: Profimedia

Tukaj je nekaj nasvetov, kako poskrbeti za redno telesno aktivnost tudi v covid času.

Vsaj trikrat tedensko poskrbite za kardiovaskularno vadbo

Intenzivna športna aktivnost, ki pospeši srčni utrip in pri kateri se dobro predihate, krepi vaš srčno-žilni sistem. Med intenzivno telesno dejavnostjo se namreč pospeši krvi obtok, zaradi česar je boljša tudi oskrba organov s kisikom. Poleg tega na ta način trenirate svoje srce, ki je konec koncev mišica in prav tako kot ostale mišice v telesu potrebuje krepitev.

A z vadbo začnite postopoma. Najprej krajši sprehodi, ki jih čez čas stopnjujete v hitro hojo in nato v tek, kolesarjenje ali drugo aerobno vadbo. Vaš cilj naj bo vsaj pol ure gibanja trikrat tedensko.

Izberite tisto obliko gibanja, ki vam bo v veselje

Pomembna je konstantnost, ki pa jo boste dosegli tako, da boste v športni aktivnosti, ki ste si jo izbrali, uživali. Ne lotite se torej nečesa samo zato, ker se je tega lotila vaša prijateljica in vas je povabila zraven. Ali pa zato, ker je to zadnji hit med vadbami. Poiščite nekaj, kar vas bo navdajalo z veseljem in zadovoljstvom, kajti le takšno aktivnost boste res redno izvajali.

Avtor: Profimedia

Namesto v telovadnico in fitnes v naravo

Čeprav prihajajo krajši in hladnejši dnevi, ni razloga, da ne bi športne aktivnosti opravljali zunaj. Zaprti prostori namreč vseeno predstavljajo povečano možnost za okužbo, ne le z novim koronavirusom, temveč tudi z drugimi respiratornimi in ostalimi virusi. Če vas ta vidik vadbe v fitnesih in telovadnicah skrbi, gibanje preprosto prestavite v naravo ali pa si kotiček za izvajanje pilatesa, joge ali vaj za moč naredite doma.

Ne pozabite na sproščanje

Velik sovražnik našega imunskega sistema in velika nevarnost za naše srce je stres. Nanj pa na žalost še vedno prepogosto pozabljamo oziroma ga podcenjujemo. Zato je, še posebej v času epidemije, ko še kako potrebujemo močan imunski sistem, treba poskrbeti za sproščanje. En način je seveda bolj intenzivna športna aktivnost, med katero se sproščajo tudi hormoni sreče, drugi način pa so bolj umirjene vadbe, ki pobožajo tudi dušo, na primer joga ali meditacija.

O avtorju

E.D.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,596
12.06.2021. ob 11:03
112
16.05.2020. ob 16:06
126
23.04.2021. ob 20:24
Preberi več

New Report

Close