Kako pomembna je ustrezna oprema za varno smuko?

Uredništvo, 15. januar 2014.

Smučanje je šport, ki naj bi v prvi vrsti pomenil prijetno preživljanje prostega časa v naravi. Lahko pa je tudi nevaren.

Smučanje je šport, ki naj bi v prvi vrsti pomenil prijetno preživljanje prostega časa v naravi. Lahko pa je tudi nevaren, če ga nismo vešči in ne sledimo pravilom, ali pa smo samo za kratek trenutek nepozorni. Ob nedavni hudi nesreči Michaela Schumacherja se je verjetno marsikdo od nas tega še posebej zavedel.

Zato je izjemno pomembno, da se smučanja lotimo z ustrezno opremo. Smučarski strokovnjak in demonstrator Sandi Murovec pravi, da mora oprema ustrezati tako telesnim karakteristikam, kot tudi smučarskemu znanju in željam posameznika.

Osnovna smučarska oprema so smuči. Dolžine smuči ne izbirajte glede na svojo telesno višino, temveč glede na funkcionalno zmožnost zadovoljitve pričakovanj ob upoštevanju smučarskega znanja, telesne teže in namembnosti smuči. Kar pomeni: smuči so prilagojene določenim ravnem znanja in teži smučarja, njihova geometrija pa določa končne vozne lastnosti. Vse te dejavnike je potrebno upoštevati ob nakupu. Če so smuči zadnji model sezone in so barvno usklajene z ostalo vašo opremo, ne bo kaj dosti prispevalo k vaši varnosti na smučišču. Pomembneje je, da so smuči urejene, da je drsna obloga zglajena in namazana ter da so robniki nabrušeni. Ker je snežna podlaga trda, zaradi pogoste uporabe kompaktnega snega tudi zelo zahtevna in večkrat celo poledenela, so še posebej pomembni ustrezno nabrušeni robniki. V nasprotnem primeru smuči nekontrolirano oddrsavajo, kar pa hitro lahko privede do padca ali nesreče z neprijetnimi posledicami. Brušenje robnikov je potrebno redno obnavljati, v najboljšem primeru nabrušeni robniki zdržijo pet smučarskih dni, potem so potrebni nove obdelave. Preglejte tudi vezi in jih nastavite na težo smučarja.

K večji varnosti na smučeh lahko prispevate z dodatno opremo:

  • Na prvem mestu je čelada, ki jo priporočamo vsem, ne samo otrokom do 14. leta, kot to predpisuje zakon. Čelada mora biti lahka in primerne velikosti. Zunanji del čelade mora biti trden, notranjost se mora dobro prilagoditi obliki glave in ušes.
  • Smučarska očala vam nudijo zaščito pred udarci, mrazom in močnim snegom. Priporočljivo je, da se prilegajo smučarski čeladi. Očala naj bodo zračna, kar preprečuje rosenje stekla, hkrati pa naj omogočajo širok zorni kot pogleda.
  • Tople smučarske rokavice, če vas rado zebe, uporabite model na en prst.
  • Zaščita za hrbet ščiti hrbtenico pred udarci ob padcih ali trkih. Poleg tega daje tudi oporo telesu ter preprečuje pretirano gibanje hrbtenice nazaj.
  • Sončna krema in zaščita za ustnice ščitita kožo pred UV žarki in mrazom.
  • Ob ekstremnem mrazu je priporočljiva tudi uporaba neoprenske maske za obraz.

Kot zavarovalnica pa seveda ne moremo mimo dobre zavarovalne zaščite, ki vam bo prihranila in olajšala marsikatero skrb.

infografika_final_3

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več