Kako ohraniti normalen pH kože?

Koža, kot največji organ, ima veliko pomembnih vlog, bistvena pa je zaščitna – pred zunanjimi poškodbami, UV žarki …

Koža, kot največji organ, ima veliko vlog, ki so vse zelo pomembne, zato je težko izpostaviti najpomembnejšo. Najpogosteje se poudarja, da je bistvena zaščitna vloga pred zunanjimi poškodbami, UV žarki, patogenimi mikroorganizmi in drugimi.

Pri ohranjanju zdrave kože igra pomembno vlogo njen pH, saj je le-ta prizadet zaradi zunanjih vplivov, zdravil, kozmetike, neustrezne higiene kože in drugih.

koza

Ph kože je približno 4,7 pH in ni enak na vseh delih telesa, poleg tega se razlikuje pri moških in ženskah. Ph kože pri moških je nižji zaradi večje proizvodnje sebuma. Ph kože se tekom življenja spreminja, pri novorojenčku meri od 6,5 do 5,5, kasneje pa se normalizira na pH 4,7. V času pubertete, med nosečnostjo in menopavzo se pH spreminja, kar lahko privede do večje občutljivosti kože, atopičnega dermatitisa, rozacee, seboroičnega dermatitisa, suhe kože in drugih.

Kislost kože je pomemben dejavnik pri preprečevanju razvoja patogenih bakterij na koži, saj s spremembo pH nastanejo ugodni pogoji za razvoj bakterij. Na naši koži so običajno bakterije, ki naredijo mikrobiome ali naravne biofilme, ki ščitijo in so pomembni za njeno zdravje. Sprememba v sestavi je posledica neravnovesja kože in povzroči občutljivost kože ter nagnjenost k vnetjem in okužbam.

Ob neravnovesju kože, pa tudi zdrave kože si je potrebno prizadevati za ohranitev normalnega pH in odstraniti vse, kar lahko povzroča neravnovesje. Pri tem veliko vlogo igrajo določeni zunanji in notranji vplivi.

Zunanji so pogosto kopanje v zelo topli vodi in uporaba agresivnih mil, ki lahko poškodujejo naravno zaščitno plast. Določene kemične snovi, ki se uporabljajo v kozmetiki, znatno vplivajo na pH kože. Ravno zato jih skušajo odstraniti iz kozmetičnih izdelkov za občutljivo kožo.

Notranji dejavniki, ki vplivajo na pH kože so, starost, spol, dedovanje in tudi različna zdravila. Zelo občutljivi na spremembo pH kože pa so roke, obraz, pod pazduha in področje intimnih delov.

Roke so zelo izpostavljene zunanjim dejavnikom, milom in sredstvi za pomivanje, ki lahko poškodujejo, ali uničijo zaščitno plast, zaradi česar nastane suha koža, rdečica, razpoke, okužbe in drugo. Prav tako pretirano umivanje rok lahko resno poškoduje kožo. Zato si je treba roke umivati z blagim milom, ki ne odstrani zaščitne plasti. Roke večkrat dnevno namažite z zaščitno kremo, še najbolje pa pred spanjem.

Koža na obrazu je tanka in zelo občutljiva. Z nepravilno nego se hitro poškoduje zaščitna plast, zato je pomembno, da kreme, ki jih uporabljate, vzdržujejo normalni zaščitni sloj kože.

anaya_vitanaya-za-obraz_50ml

Umivanje obraza z alkalnim milom ni dobro, saj spremeni pH kože, ki lahko postane suha in razdražena. Normalni pH kože povrnete z uporabo tonika ali micelarne vode. Poleg krem, ki imajo normalen pH, je včasih dobro negovati kožo obraza z vlažilnimi kremami z blago kislim pH, saj se na ta način povrne »kisli« sloj kože.

V higieno sodobnega človeka spada tudi uporaba dezodorantov. Uporabljajo se za zmanjšanje izločanja potu, ki je normalen fiziološki pojav, vendar pa v stiku bakterij z zrakom nastaja neprijeten vonj. Ker so ta sredstva pogosto agresivna zaradi vsebnosti dišav, konzervansov, aluminijeve soli,  kar spremeni vrednost pH kože, se na področju pod pazduhe pogosto pojavlja tudi dermatitis. Zato je pomembno, da uporabljamo proizvode, ki ne vplivajo negativno na pH kože, nimajo agresivnih vonjev in alkohola.

rexona

Koža intimnih delov ima nižji pH, zato je zelo pomembno, da se s pravilno nego ne poruši pH teh predelov. To lahko privede do razvoja bakterij in glivic, zlasti pri ženskah. Losjoni za intimno higieno in občutljive dele telesa imajo prilagojeno oziroma nižjo pH vrednost.

1377085076_vitagyn-pena-web

Na podlagi vsega navedenega je treba razmisliti, ali pravilno ravnamo in negujemo svojo kožo ter jo vzdržujemo zdravo, saj je lepa in zdrava koža ogledalo splošnega zdravja.

Po izboru uredništva

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,361
12.05.2021. ob 13:12
283,850
17.05.2021. ob 12:55
110,379
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več