Kako odpraviti bolečino

Uredništvo, 11. december 2018.

Bolečina je ena od najpomembnejših neprijetnih izkušenj, ki jo je razvil organizem v evoluciji kot elementarno opozorilo.

Po definiciji Mednarodnega združenja za proučevanje bolečine je bolečina neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali potencialno poškodbo kateregakoli dela telesa. Glede na jakost jo delimo na blago, srednje ali zelo močno bolečino, kar lahko merimo z bolečinsko lestvico od 1 do 10. Glede na trajanje pa ločimo akutno bolečino in kronično bolečino. Kadar bolečina nastane hitro in traja kratek čas, govorimo o akutni bolečini, katere glavna naloga je opozoriti na nepravilnost delovanja telesa ali nevarnost poškodbe. Akutna bolečina je kratkotrajna, navadno preneha po koncu bolečinskega dražljaja ali po ozdravitvi poškodbe oziroma vnetja.

Kronična bolečina pa je bolečina, ki ostaja tudi po tem, ko osnovni vzrok bolezni ali poškodbe izgine, ali kadar vzroka ni mogoče odstraniti. Traja lahko od meseca do več let. Bolnika izčrpava in ne predstavlja več obrambno-opozorilne vloge. Za kronično bolečino v Sloveniji trpi od 28-30% bolnikov, njihova povprečna starost pa je 50 let. Z odpravo bolečine sicer običajno ne rešimo osnovnega vzroka, ki ga mora zdravnik ali zobozdravnik identificirati in zdraviti.

Narediti pa je treba vse, da bolečino odpravimo, obenem pa odpraviti tudi vzrok nastanka. Največkrat so to razni glavoboli, zobobol, post-operativna stanja, bolečine v kosteh in mišicah, menstrualne bolečine in bolečine, povezane z generaliziranim vnetjem. Tudi v primerih, ko ne uspemo odkriti vzroka bolečine, moramo bolečino ublažiti oziroma odpraviti s protibolečinskimi zdravili. Ta običajno vsebujejo eno učinkovino, lahko pa so sestavljena iz več učinkovin, ki se dopolnjujejo in tako še učinkovitejše delujejo proti bolečinam.

Pomembno je, da eno protibolečinsko zdravilo ne uporabljamo dalj časa v velikih odmerkih. Za lajšanje akutne bolečine naj bi jemali protibolečinska zdravila največ 3-5 dni. Če bolečina ne mine, potem je potrebno obiskati zdravnika ali zobozdravnika, da skupaj z bolnikom analizirata stanje. Nekatera, blažja protibolečinska zdravila se dobijo v lekarnah brez recepta, nekatera, običajno z močnim delovanjem, pa le na recept.

Med protibolečinskimi zdravili z eno učinkovino se največ uporablja paracetamol, aspirin, ibuprofen, med tistimi, ki imajo več učinkovin, ki se med seboj dopolnjujejo, pa je dobra kombinacija s paracetamolom in kodeinom, kateri dodajo tudi malo kofeina. Ta protibolečinska zdravila delujejo tudi na center za kašelj in ga umirijo, zato so še posebej primerna pri prehladnih obolenjih, za zmanjševanje glavobola, bolečin v mišicah in proti suhem kašlju, prav tako pa znižujejo tudi povečano telesno temperature, ki običajno spremlja prehladna obolenja.

Seveda pa lajšajo tudi druge bolečine, kot npr. pri zobobolih, vnetjih, bolečinah v mišicah in sklepih ter bolečinah zaradi poškodb in po operacijah, prav tako pa blažijo tudi menstrualno bolečino.

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več