Kako najenostavneje do vrta, v katerem se boste dobro počutili

Uredništvo, 06. april 2018.

Bistvo vrta je v tem, da je narejen po naših zamislih in potrebah, da takega ohranjamo, ali z drugo besedo, da ga …

Načrtovanje

Prvi korak pri načrtovanju je izdelava programa. Vedeti moramo, v kakšen namen bomo vrt uporabljali: ali zgolj gospodarsko za pridelavo vrtnin in sadja ali pa bo naš vrt dejansko podaljšek notranjih bivalnih prostorov v naravo. Z analizo obstoječega stanja, to je širše okolice, vrta in arhitekture hiše ugotovimo danosti prostora. Če je teren zahtevnejši, moramo vključiti tudi podrobnejše geološke, hidrološke ali statične analize. Lastnikove potrebe in želje je v tej fazi pomembno zbirati brez omejitev. Vsi utrinki in zanimive ideje so dobrodošle. Prav tako tudi funkcionalne in bivanjske zahteve, kakor tudi sosedje. Vse to je potrebno v medsebojni povezavi nato ponovno pretehtati. Tako dobimo program, ki ga postavimo še v en okvir. To je obseg investicije, zahtevnost vzdrževanja in tudi formalne zahteve.

Ko imamo tako obtesan program, se začne načrtovanje v ožjem smislu. Najprej rešimo funkcionalizem vrta. To je odgovorno delo, saj dober načrt predstavlja dolgoročno rešitev zahtev in problemov, ki so se nakazali v analizi. Zavedati pa se moramo, da funkcionalno urejen prostor ni nujno lep. Zato je nadaljnja oblikovna zasnova vrta težavno delo, ki zahteva ustvarjalnega duha in poznavanje načel likovno-arhitektonske kompozicije. Funkciji je potrebno vdahniti dušo, vrtu idejo. Vrt mora postati lep, privlačen, prijeten in enkraten, takšen, da nam bo všeč in se bomo v njem radi zadrževali. Podrobna izdelava načrtov in popisov je pomembna osnova za izračun investicije in seveda za izvedbo. V njih so količinsko in prostorsko zaobjeti vsi vrtni elementi: zemeljska, gradbena (oporni zidovi, talki, ograje, …), tesarska (ute, mostovi, terase, pergole, …), električarska (vrtna razsvetljava,…), vodovodna (bazeni, vodni motivi,…) in druga obrtniška dela, vrtnarska (fino zemeljsko planiranje, rastline, travni zvitki, trava, razni substrati,…). Predvidena sta tudi način in intenzivnost oskrbe.

Izvedba

Ne glede na to ali bomo vrt uredili sami ali bomo najeli druge izvajalce je pomembno pravilno zaporedje izvajanja del. Vedno prehajamo od večjih in grobih k manjšim in finejšim delom. Če urejujemo po fazah, je potrebno določiti obseg posameznega dela.

Pri najemanju drugih izvajalcev smo vedno v precepu ali je cenejši izvajalec brez izkušenj, resnično ugodnejši od dražjih strokovnjakov. Zavedati se moramo, da je vrt živa stvar, ki se neprestano spreminja. Pri urejanju vrta je zato pomembno, da so gradiva kakovostna in dela pravilno in pravočasno izvedena. Posebno za rastline ni vseeno kako in kdaj se sadijo. Poleg tega je lahko na pogled dobra zemlja (npr.: presejana) v bistvu nerodovitna mrtvica. Tudi čudovite rastline so lahko uvožene, hitro vzgojene v rastlinjakih, ko pa pridejo iz umetnih razmer na vrt, bodo nekaj let životarile ali celo propadle.

Za korektno izvedbo načrta in prenos ideje ureditve v realnost, je dobro sodelovanje načrtovalca z izvajalcem bistveno. Le tako bomo lahko resnično uživali v urejenem vrtu.

Dobri izvajalci nam ob zaključku del posredujejo tudi navodila za oskrbo vrta. Tudi kasneje nas spremljajo in nas opozarjajo na potrebna dela (npr.: ob izbruhu bolezni, suša,…). Nekatera so celo zahtevnejša, zato je dobro, da imamo za taka dela stalnega in usposobljenega oskrbnika.

Oskrba

Bistvo vrta je v tem, da je narejen po naših zamislih in potrebah, da takega ohranjamo, ali z drugo besedo, da ga oskrbujemo. Z oskrbo ga tudi še naprej soustvarjamo in dopolnjujemo. Vrt je delo človeških rok, človeškega uma in človeške kulture. Je živ organizem, ni nikoli do konca urejen. Ker pri oskrbi ne gre samo za vzdrževanje določenega stanja, ampak gre za sooblikovanje, za dosego vsega tistega, kar smo si zamislili, ali kar se s časom na novo pokaže, je to delo zahtevno. Za oskrbo vrta je potrebno nekaj znanja in dovolj pridnosti. Za oskrbo je živi svet narave zahtevnejši od neživega (hiša). Pridružijo pa se še nepredvidljive okoliščine, na primer izjemno neugodno vreme, kar včasih odločilno vpliva na rast in razvoj in to neodvisno od nas.

Foto: Andrej Strgar, krajinski arhitekt, Pro-Horto

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več