Kako najbolj učinkovito pozdraviti kašelj?

Zimski čas prinaša pogosto obolenja dihal, ki jih največkrat povzročijo virusne ali bakterijske okužbe. Čeprav so prehodnega značaja, lahko povzročijo vrsto težav.

Se znate zavarovati pred njimi? Najučinkovitejše zdravilo boste izbrali, če boste pozorni na moč, značaj in dolžino trajanja simptomov, med katerimi največ težav povzroča kašelj. Ste vedeli, da je kašelj v resnici koristen zaščitni refleks, s katerim se dihalne poti znebijo tujih celic, izločkov, dražil ali mikroorganizmov in tako ostajajo prehodne? Zakaj moramo torej kašelj zdraviti?

Glavni cilj zdravljenja produktivnega kašlja je olajšano izkašljevanje

Okužba dihalnih poti se najpogosteje začne z dražečim, suhim (neproduktivnim) kašljem, ki postopoma, ko vneta dihalna sluznica proizvaja sluz v večjem obsegu, prehaja v produktivni (moker, vlažen) kašelj. Čezmerno nastajanje in nalaganje sluzi v dihalnih poteh otežuje dihanje, poleg tega pa je sluz lahko gojišče za mikroorganizme, ki lahko, če jih ne odstranjujemo, dodatno zapletejo bolezen, povečajo tveganje za nadaljnjo okužbo dihal in otežujejo delovanje pljuč. Sluz je lahko različne gostote in čvrstosti, lahko tudi v taki meri, da jo je težko izkašljati. Medtem ko se telo z izkašljevanjem skuša znebiti odvečne sluzi, oslabljene dihalne mišice in šibkejši refleks kašlja še prispevajo k njenemu zastajanju v dihalnih poteh in otežujejo dihanje. Zdaj najbrž razumete, zakaj je treba tudi produktivni kašelj čim prej zdraviti.

Poleg zdravljenja je nadvse pomembna tudi izbira zdravil.

Zakaj? Če izberete napačna zdravila, kot so antitusiki, ki zavirajo refleks kašlja, boste zatrli produktivni kašelj, kar je lahko nevarno. Nasprotno pa bo izbira zdravil, ki z mehčanjem in redčenjem sluzi v dihalih olajšujejo izkašljevanje, lahko dobra odločitev. Takšna zdravila imenujemo mukolitiki.

Za lažje izkašljevanje izberite mukolitik acetilcistein

Pri zdravljenju dihalnih obolenj, ki jih spremlja produktivni kašelj, se priporočajo številne naravne metode, kot so pitje večjih količin toplih napitkov, inhaliranje vodne pare ali fiziološke raztopine ter zadrževanje v prostorih z vlažnim zrakom. Čeprav vse to pomaga pri redčenju sluzi in lažjem izkašljevanju, je včasih  dobro uporabljati tudi mukolitike, kot je acetilcistein.

Acetilcistein se hitro in skoraj v celoti absorbira iz prebavil v kri ter se pretvori v cistin, ki je transportna oblika aminokisline cistein v telesu. Mukolitično delovanje acetilcisteina je posledica sposobnosti cepitve disulfidnih vezi mukopolisaharidnih verig v sluzi (mukusu) v dihalnih poteh. Prav cepitev tovrstnih kemijskih vezi med makromolekulami v sluzi manjša viskoznost bronhialne sluzi in omogoča njeno lažje izkašljevanje.

Acetilcistein s svojim mukolitičnim delovanjem blaži obremenjenost dihalnih poti, do katere pride s čezmernim izločanjem sluzi, zato pomirja kašelj in olajša dihanje. Pravočasno jemanje zdravil, ki vsebujejo acetilcisteina pripomore, da se lažje izkašljamo in da se kašelj prej omiri. Povečana količina sluzi v dihalnih poteh je lahko ugodno gojišče za razvoj mikroorganizmov in zato predstavlja povečno tveganje za pojav sekundarnih okužb. Olajšano izločanje sluzi zaradi acetilcisteina lahko zmanjšuje to tveganje. Uproaba acetilcisteina se priporoča zlasti pri zdravljenju akutnih in kroničnih bolezni dihal s produktivnim kašljem, obilnim izločanjem goste sluzi in oteženim izkašljevanjem.

Acetilcistein pa ni le mukolitik!

Raziskave so pokazale, da acetilcistein ne deluje le mukolitično, temveč tudi antioksidativno. To doseže z vezavo svojih reaktivnih tiolnih skupin s prostimi radikali, s čimer pomaga varovati organizem pred oksidativnim stresom, ki lahko poškoduje različne celične strukture. Poudariti je treba, da je oksidativni stres v telesu prisoten ob vsaki okužbi, zato ima lahko zdravljenje z acetilcistein še dodatne ugodne učinke pri boleznih dihal, kjer prihaja do povečane tvorbe goste sluzi in oteženega izkašljevanja (kot je npr. kronični bronhitis, kronična obstruktivna pljučna bolezn (KOPB), cistična fibroza, ipd.). Acetilcistein tudi posredno deluje kot antioksidant, saj se v telesu presnavlja v aminokislino cistein, ki je sestavni del proteina glutationa, enega izmed ključnih antioksidantov v telesu. Glutation se vpleta v različne pomembne procese v telesu, med drugim sodeluje tudi pri izločanju težkih kovin iz telesa.

Pravočasno zdravljenje z acetilcisteinom, vam ne bo pomagal le pri redčenju goste sluzi in izkašljevanju, ampak bo s tem tudi pomirjalo kašelj.

Fluimukan, kašelj

O avtorju

Uredništvo