Kako letos na dopust?

Powered by:

Poletje je pred vrati in mnogi že načrtujete svoj dopust. Kaj je dobro vedeti, preden zaklenete vrata svojega doma in se odpravite dogodivščinam naproti?

Kaj krije vaše turistično zavarovanje? Zakaj je v času, ko je še vedno veliko okužb s koronavirusom, zavarovanje odpovedi potovanja še kako pomembno? Kako ravnati, če v tujini zbolite, in kaj lahko storite, če se med vašo odsotnostjo zgodi kaj nepričakovanega pri vas doma in morate zato prekiniti potovanja? 

Preverite odgovore na najpogostejša vprašanja.  

Koronavirus in potovanja 

  1. Na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in potrebujete zdravniško pomoč v tujini. Ali zavarovanje to krije?  

Zdravstveno zavarovanje na potovanjih v tujini z asistenco pri Zavarovalnici Triglav krije stroške nujnega zdravljenja v tujini ter stroške prevoza zavarovanca v domovino, če je to potrebno in ga odredi zdravnik. To seveda velja tudi v primeru, če v tujini zbolite zaradi okužbe s koronavirusom.  

Profimedia
  1. Na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in morate v karanteno. Ali zavarovanje potovanj v tujino krije stroške bivanja med karanteno? 

Najprej je potrebno razumeti, da gre v tem primeru za izolacijo in ne karanteno. Če na potovanju zbolite zaradi koronavirusa in morate v izolacijo, vam zavarovanje potovanj v tujino krije stroške podaljšanega bivanja v nastanitvi, ki je enaka kategoriji nastanitve, v kateri ste bivali v času potovanja. Kaj to pomeni?

Če načrtujete 7–dnevni dopust ali potovanje in se okužite prvi dan potovanja ter vam je odrejena 10-dnevna izolacija, vam zavarovanje krije dneve izolacije nad že predvidenih sedem dni dopusta. 

Če potujete z družino in imate sklenjeno družinsko zavarovanje, zavarovanje te stroške krije tudi vašim družinskim članom, ki so morali v izolacijo zaradi bolezni covid-19.  

A pozor, noben od paketov zavarovanj potovanj v tujino ne krije stroškov odpovedi leta ali hotela, če je potovanje odpovedano zaradi ukrepov za zajezitev epidemije ali pandemije (npr. omejitve gibanja, prepoved letalskih prevozov, nastanitvene omejitve, zapiranje državnih meja). 

Dodatna pojasnila o zavarovanju potovanj v tujino in koronavirusom najdete tukaj. 

Profimedia
  1. Ali turistično zavarovanje krije stroške testov? 

Zavarovanje potovanj v tujino krije stroške testov, če so bili ti opravljeni v sklopu zdravljenja – torej če bi dejansko zboleli in potrebovali zdravniško oskrbo. Če vam je odrejena karantena, čeprav ste zdravi in se morate testirati iz tega razloga, pa se ti stroški ne povrnejo. 

  1. Kaj, če mi zaradi koronavirusa odpovejo let/hotel? Ali zavarovanje krije ta primer? 

Če zbolite zaradi koronavirusa in se morate zato predčasno vrniti domov ali zaradi izolacije podaljšati bivanje v hotelu, vam bo zavarovanje to krilo. Od 10. 5. 2021 pa zavarovanje krije tudi primer, če vam je zaradi tveganega stika v tujini odrejena karantena, in to kljub temu, da ste zdravi. 

Profimedia

V nadaljevanju pa preberite še, kako je s kritjem stroškov izgubljene prtljage in izdelave novih dokumentov ter tudi nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaš dom varen tudi med dopustom, ko boste daleč stran. 

New Report

Close