Kako je imeti dva psa?

Uredništvo, 11. november 2020.

Imeti dva psa je zagotovo nekaj posebnega in neprecenljivega, a le če sta oba psa lepo vzgojena.

Preden pa domov pripeljete še enega pasjega ljubljenčka, vsekakor premislite, če si to lahko privoščite – tako časovno, prostorno kot tudi finančno. Jure Pribičevič iz Alfakana svetuje, kdaj je čas, da se vašemu psu pridruži še en pasji prijatelj.

Imeti dva psa?

 Pred nakupom drugega psa morate vsekakor zelo dobro premisliti, v kaj se spuščate in če si še enega psa sploh lahko privoščite. Zavedajte se:

  • da bodo nastali dvojni stroški (veterinar, hrana, oprema, morebitno varstvo …),
  • da bo na začetku potreben dvakratni vložek vašega časa, saj se bo z vsakim psom potrebno ukvarjati in ga vzgajati posebej,
  • da bo treba urediti morebitne prilagoditve v avtu, tako da bo lahko imel vsak pes svoj kotiček in ju boste lahko varno prevažali,
  • da mora imeti doma vsak pes svoj kotiček, zato dobro premislite, če imate dovolj prostora.

Je vaš prvi pes dobro vzgojen?

Kupiti ali posvojiti novega psa je priporočljivo takrat, ko je prvi pes že vzgojen. Torej ni dovolj le romantična predstava o tem, da bi imeli dva psa, in razmišljanje o tem, kako bo lepo.

Zmotno je tudi mišljenje, da bi kupili novega psa za družbo prvemu psu – da mu ne bi bilo dolgčas in da se s psom ne bi bilo treba toliko ukvarjati

Bolj pomembno kot to je, da se s psom kvalitetno ukvarjate in ste mu vi tista prava, dobra družba.

Naj bo drugi pes mladiček ali starejši pes? 

Ko ste se na podlagi zgoraj izpostavljenih dejstev odločili za nakup psa, bo zagotovo naslednje vprašanje, kakšen naj bo ta pes. Starost novega psa načeloma ne igra vloge, prav tako tudi ne pasma in velikost.

Mladiček bo nepopisan list papirja, zato bo nanj mogoče lažje vplivati in ga »popisati« oz. vzgojiti po svoje.

Če boste domov pripeljali starejšega psa, se morate pred tem pozanimati in preveriti, ali ima kakšne vedenjske motnje, ki bi vam lahko oteževale skupno življenje.

Spoznavanje naj poteka počasi 

Ko bo novi pes doma, naj medsebojno spoznavanje in navajanje psov eden na drugega poteka tako, da ima vsak pes svoje mesto. V prvih dneh naj ne bo neposrednega fizičnega stika, saj se psi spoznavajo tako z vohom kot tudi s sluhom in vidom.

Ni treba, da psa takoj divjata oziroma se igrata, saj se lahko tako tudi hitro poškodujeta. S tem jima nepotrebno povzročite slabo izkušnjo. To pa lahko vpliva na prihodnje skupno življenje.

Če vas zanima še več o tem, kako psa navaditi enega na drugega in kako ravnati v primeru, da se med seboj sploh ne razumeta, nadaljujte z branjem.>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
24.06.2021. ob 23:26
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več