Kako dolgo so uporabna zamrznjena živila? Odgovor vas bo presenetil!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zamrzovanje živil je učinkovita metoda za ohranjanje kakovosti in varnosti hrane, a kljub temu so potrebni ustrezna priprava in obdelava, upoštevati pa je treba še dovoljen čas zamrzovanja živil.

Zamrzovanje je odličen način za podaljšanje roka uporabnosti hrane, saj upočasni razmnoževanje bakterij in ohranja hranilne snovi v živilih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa opozarjajo, da v zamrznjenih živilih še vedno počasi potekajo kemične in encimske reakcije, zato je, preden pristopimo k zamrzovanju najvažnejša priprava oz. obdelava živil, upoštevati moramo pa tudi dejstvo, da vseh živil ne smemo zamrzovati, pomembno pa je, da poznamo dovoljen čas za zamrzovanje živil.

Mikroorganizmi in encimi

Zamrzovanje je uveljavljena metoda za podaljšanje roka trajanja živil ter ohranjanje njihove prehranske in hranilne vrednosti. Z znižanjem temperature do -18° C, zamrzovanje preprečuje rast in razvoj mikroorganizmov ter omejuje delovanje encimov, ki sčasoma poslabšajo kakovost živil.

Kako pravilno zamrzovati živila?

Pred zamrzovanjem je pomembna ustrezna priprava živil. Kakovost živil pred zamrzovanjem neposredno vpliva na kakovost zamrznjenega živila. Živila ustrezno zapakiramo v nepropustno vrečko ali drugo tesnilno embalažo, kar preprečuje izsuševanje. Za dolgoročno ohranjanje kakovosti hrane je ključno, da ne presežemo priporočenega časa shranjevanja v zamrzovalniku. Zamrznjena hrana bo dlje ohranila svojo kakovost, če jo hranimo v najhladnejšem delu zamrzovalnika, na primer na dnu ali na zadnji strani zamrzovalnika.

Priporočeni časi shranjevanja različnih živil v zamrzovalniku. Čas shranjevanja v zamrzovalniku je odvisen od vrste živila. Pri -18° C, so priporočeni časi shranjevanja naslednji:

  • Goveje meso: 10 do 12 mesecev
  • Mastno svinjsko meso: 4 do 5 mesecev
  • Pusto svinjsko meso: 6 do 8 mesecev
  • Perutninsko meso: 9 do 12 mesecev
  • Ribe: 7 mesecev
  • Zelenjava: 5 mesecev
  • Sadje: 8 mesecev
  • Pripravljene jedi: 6 mesecev

Skrb za stabilno temperaturo

Nihanje temperature zamrzovalnika lahko skrajša čas shranjevanja, če ta ne more doseči -18°C ali niha. Zamrzovalnik ne sme biti prepoln ali skoraj prazen, najbolje deluje, če ga napolnimo približno do dveh tretjin.

Z upoštevanjem priporočil zagotovimo, da bodo živila v zamrzovalniku ostala varna za uživanje in hranljiva. Hkrati pa bomo s pravilnim shranjevanjem zmanjšali možnost nastanka škodljivih kemičnih in fizikalnih sprememb, ki bi lahko omejile uporabnost zamrznjene hrane. Tako bomo poskrbeli za boljše ohranjanje okusa in teksture naše hrane tudi po dolgotrajnem shranjevanju.

Avtor
Piše

M. Ć.

Več novic

New Report

Close