Kako do vrta, v katerem boste uživali

Ureditev vrta je ustvarjalen proces. V njem skušamo svoje želje in potrebe uskladiti z danostmi prostora in finančnimi..

Kaj je pomembno pri ureditvi vrta

Zakaj sploh imeti vrt?

Ljudje smo del narave. Ne glede na to, kako visoko tehnološko smo si uredili življenje, da nam je vse na dosegu roke, še vedno hrepenimo po stiku z njo. Sprehodi, potovanja, lončki na okenski polici, vse to so znaki naše povezanosti in pripadnosti stvarstvu. Tako nam vrt predstavlja povezavo z naravo. Je nekakšno pribežališče pred hitrostjo vsakdana. V njem lahko vrtnarimo ali gojimo sadno drevje, opazujemo rastline in majhne živali, se igramo ali pa samo preprosto beremo v senci. V njem počenjamo stvari, ki nas sproščajo, veselijo, povezujejo. Hoditi bos po travi, grebsti z rokami po zemlji, poslušati žvrgolenje ptic so prvobitni občutki, ki nam vzbujajo veselje in nas pomirjajo.

Pri tem pa se moramo zavedati, da je vrt živ organizem, ki se neprestano razvija. Zato ga moramo tudi vzdrževati v željnem stanju, to je stanju, ko se v vrtu dobro počutimo. Za nekoga to pomeni »divja džungla« in visoka trava, drugi imajo raši trato brez enega samega plevela in skrbno prirezane pušpane. Če nam pri tem oskrba vrta predstavlja sprostitev in veselje, toliko bolje, sicer pa nam mora vrt vzdrževati nekdo drug.

Ureditev vrta

Ureditev vrta se ne začne z nakupom rastlin, temveč se tam konča. Da bi si vrt, v katerem bomo uživali, res ustvarili, moramo naredi nekaj korakov, ki na videz nepotrebni, a nam omogočijo, da naredimo vrt po naši meri. Vrt  je tako rezultat treh med seboj povezanih dejavnosti: načrtovanja, ureditve in oskrbe. Vse tri dejavnosti so enako pomembne. Čeprav nam bo vrt oblikoval najboljši krajinski arhitekt, izvedli pa občasni vrtnarji, bo rezultat bolj žalosten. Če pa bomo oskrbo dobro oblikovanega in urejenega vrt prepustili vaškemu posebnežu, bomo kmalu razočarani nad videzom našega vrta. Vrt je namreč živa stvar in se neprestano razvija. Hiša zaživi takoj, ko jo uredimo, vrt pa dobi svojo pravo podobo šele čez nekaj časa. Če imamo to časovno komponento vrta v mislih, lahko razumemo, da se je ureditve vrta potrebno lotiti premišljeno.

Dobra ureditev vrta je pisana na kožo naročnika. To pomeni, da  isti vrt, lahko oblikovalci z različnimi naročniki uredimo različno, pač na podlagi njihovih različnih želja in potreb. Šele, ko sta ti dve komponenti izčiščeni, lahko začnemo  z oblikovanjem vrta v ožjem pomenu. Pri tem načrtovalec uporabljam oblikovalska načela, da združi danosti prostora in značilnosti posameznih gradiv (sem sodijo tudi rastline) v skladno celoto. Ta bo na pogled zanimiva, prijetna in uporabna. Velikokrat vidimo čudovite vrtove z dih jemajočimi motivi, ki bi jih obvezno morali imeti v domačem vrtu. Vendar slepo prenašanje takih rešitev ni nikoli uspešno. Ti vrtovi so nastali namreč za točno določenega naročnika, z vsemi njegovimi potrebami, željami in danostmi prostora.

Želje in potrebe

Zato je pred začetkom kakršne koli ureditve okolice našega doma potrebno, da dobro premislimo, kaj od vrta pričakujemo, kako ga bomo uporabljali, kaj pravzaprav potrebujemo. Pri tem ni najbolj pomembno, koliko denarja imamo na razpolago. Velikokrat nam namreč misel o finančnih omejitvah prireže krila. Finančni okvirji niso nepomembni, a pridejo na vrsto šele v kasnejši fazi ureditve. Naše želje in potrebe  lahko uresničimo tudi na preprostejše in cenejše načine. Pri tem nam lahko oblikovalec izdatno pomaga.

Ideje in oblikovanje

Ko vemo kaj želimo in kaj potrebujemo, moramo to opasati v prostorske okvire našega vrta. Seveda lahko to naredimo sami, veliko lažje pa nam bo, če se obrnemo na strokovnjaka za oblikovanje vrtov. Na tem področju deluje veliko različnih oblikovalcev, od takih ki imajo ustrezno oblikovalski znanje in praktičnih izkušenj do takih, ki so mogoče uredili samo babičin vrt. Vedno je potrebno preveriti njihove oblikovalske reference in izvedene vrtove. Tako tudi dobimo vpogled v njegov način oblikovanja vrta in pristop k delu z naročniki. Pri tem moramo vedeti, da ni že vsak vrtnar primeren oblikovalec.

Izvedba

Če imamo čas, voljo in dovolj spretnosti, lahko vrt uredimo sami. Še bolj pa je, da ureditve zaupamo zunanjemu izvajalcu. Pri izbiri izvajalca veljajo enaka  načela, kot pri izbiri oblikovalca. Najcenejši ni vedno najugodnejši, zato premislek in temeljite poizvedbe niso nikoli odveč.

Oskrba vrta

Tudi pri tej dejavnosti velja enako kot pri osnovni ureditvi vrta, le da so dela na nek način preprostejša. Seveda pa je to odvisno od naše zahtevnosti. Bolj ko je ureditev kompleksnejša, več strokovnega znanja zahteva. Če sta nam vrtnarsko izobraževanje in delo v vrtu v veselje, je oskrba vrta čista igra, sicer pa je najbolje, da nam pri oskrbi pomaga strokovnjak, bodisi z nasveti, izvedbo občasnimi (večjih, spomladi, jeseni) vzdrževalnih del ali pa kar z rednim vzdrževanjem našega vrta.

Zaključek

Ureditev vrta je ustvarjalen proces. V njem skušamo svoje želje in potrebe uskladiti z danostmi prostora in finančnimi okvirji. Z oblikovalskimi orodji povezujemo posamezne elemente ureditve v skladno celoto. Kot tako jo dojemamo, ko so sestavni deli ureditve med seboj povezani in v harmoničnem ravnovesju. Pri tem se moramo zavedati, da je vrt živ organizem, ki se razvija in tako neprestano spreminja. Tudi največjim strokovnjakom ni vedno do konca razložljiv.

Foto:  Andrej Strgar, krajinski arhitekt

www.pro-horto.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
19.06.2021. ob 15:56
110,159
19.06.2021. ob 17:48
Preberi več