Kako do harmonije in energije?

Uredništvo, 27. februar 2012.

Maca je rastlina, ki vsebuje veliko kakovostnih hranil.

Maca, korenika trdožive rastline, ki uspeva v zelo ostrih pogojih, ni nekaj novega, odkritje naše dobe. Starodavni prebivalci Andov, ki se vzpenjajo tudi več kot 4000 metrov v višino, so jo uporabljali že tisočletja nazaj za energijo, za spolno moč, za plodnost. Moderna doba jo odkriva na novo.

Odkar se je pojavila tudi pri nas, je uživalce našla tako med mladino kot med starejšimi ljudmi. Mnogi si želijo več energije, da bi bili lažje kos vsakodnevnim naporom, kar jim prah iz korenike mace lahko nudi. Maco so staroselci uživali tako kot mi uživamo katerokoli zelenjavo, saj je bila vir njihove prehrane in je to ostala še danes. Sodi namreč v družino križnic, kamor uvrščajo tudi zelje, brokoli, cvetačo, ohrovt in podobno. Ima tudi njim sorodno sestavo; vsebuje precej snovi, zaradi katerih je, na primer, izredno zdrav brokoli. Hranila so predvsem sladkorji in ogljikovi hidrati ter beljakovine, poleg tega pa tudi različne kisline (na primer vse pomembne amino kisline), vsebuje glukozinolate, posebne učinkovine, ki vplivajo na izboljšanje človekovega zdravja in delujejo proti oksidacijskemu stresu, se pravi poškodbam celic.

Naravni afrodiziak

Med koristnimi snovmi, ki jih vsebuje maca, so alkamidi ter posebne molekule, ki vplivajo na več različnih dejavnosti v našem centralnem živčnem sistemu. Lahko bi rekli, da je maca naravno poživilo. Marsikomu je bilo posebej všeč, ko je prebral, da ima lastnosti afrodiziaka. Toda to so lastnosti, ki so jih maci pripisovali stari prebivalci Peruja in Bolivije. Kaj od tega pa je res? Je mogoče trditi, da uživanje mace zagotavlja izboljšanje erekcije, večjo željo po spolnosti, na primer?

Pomaga ženskam in moškim

Znanost se je lotila raziskovanja mace že nekaj let nazaj. V Limi v Peruju so na Department od Biological and Physiological Sciences Universidad Peruana Cayeto Heredia naredili raziskavo o tem, ali učinkovine iz mace dejansko vplivajo na spolnost in plodnost ter na količino reproduktivnih hormonov v serumu zdravih, odraslih moških. Učinkovine v maci, ki izboljšajo spolno funkcijo, povečajo libido in delujejo na izboljšanje zdravja v celoti, so makamidi in makaeni. Zanimivo je, da so laboratorijske raziskave na miših pokazale, da vpliva na kakovost in gibčnost semenčic. Vbrizgavali so jo tudi podganam, ki so imele benigno povečano prostato in pokazalo se je, da so jo učinkovine v maci pomagale zmanjšati. Tisto, kar morda marsikaterega znanstvenika bega, je dejstvo, da maca v raziskavah ni povečevala raven testosterona, vendar je kljub temu spodbudila željo po spolnosti in povečala spolno zmogljivost. Očitno je, kakor so zaključili strokovnjaki, da deluje na drugačen način, nje pa s povečevanjem količine hormonov.

Druga raziskava, ki so jo delali z ženskami v menopavzi, je pokazala, da maca uspe zmanjšati psihološke težave žensk v meni, vključno z zaskrbljenostjo in depresijo, hkrati pa tudi pri nežnejšem spolu povečuje željo po spolnosti. Ta je namreč, kakor je splošno znano, pri ženskah v menopavzalnem obdobju močno zmanjšana oziroma je skoraj ni. To raziskavo so delali Avstralci (School of Biomedical and Health Sciences, Victoria University).

Škodljivi kortizol

Kadar ste v fizičnem ali psihičnem stresu, se počutite slabo, ker začno nadledvične žleze sproščati hormon kortizol. Če ne poskrbite pravočasno, da se raven tega hormona zniža, kortizol začne puščati posledice: počutite se vse slabše, zmanjša se raven energije, prizadeta je kakovost spanja, pojavljati se začno težave v spolnosti, kar velja tako za ženske kot tudi za moške. To pomeni, da vaše telo nujno potrebuje pomoč, ki jo lahko zagotovijo sestavine v maci. Maca je, kot rečeno, rastlina, ki vsebuje veliko kakovostnih hranil. Ima tudi precej joda in esencialnih amino kislin, zato spodbuja človekov imunski sistem k boljšemu delovanju. Spodbudi celoten endokrini sistem (žlez z notranjim izločanjem), s tem pa spodbudi proizvodnjo lastnih telesnih hormonov. Zato je maca tako priljubljena pri ženskah v meni, saj pomaga pri vročinskih oblivih, eni največjih nadlog mene. S tem pa je tudi naravna alternativa sintetičnim hormonom.

Učinkovine v koreniki mace pomagajo telesu, da vsrka pomembna hranila. Dostikrat se dogaja, da človek sicer uživa takšna hranila, a je telo izgubilo ali pa se je zmanjšala njegova sposobnost, da jih vsrka in uporabi. Normalizirajo hormonski sistem, ki so ga prizadele spremembe zaradi staranja in pogostih oziroma hudih ali dolgotrajnih stresov.

Čeprav raziskave, ki bi dokazala, da maca vpliva tudi na izboljšanje sposobnosti za učenje in spomin, še niso naredili, pa Perujci maco radi dajejo svojim otrokom, da lažje premagujejo vse večje miselne napore v šolah. Prepričani so, da jim pomaga. Ste jo poizkusili tudi vi?

MACA korenina NOW, 500mg

25367964-6114-11E1-BD92-199C65B94067

Maca (Lepidium meyenii) raste v andskih višavjih v osrednjem Peruju.

Je edina užitna rastlina na svetu, ki uspeva na nadmorski višini okoli 4.500 metrov, kjer je izpostavljena ekstremnim vremenskim pogojem, kot so velike temperaturne  razlike, pomanjkanje kisika in močni vetrovi.

Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula 1 krat dnevno.
Pakiranje zadostuje za 100 dni.

Sestava: 1 kapsula vsebuje:
Korenina Maca v prahu (Lepidiummeyenii) 500 mg

Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti!
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Sestavine: Korenina Maca (Lepidium meyenii) v prahu (82 %), želatina, sredstvo proti sprijemanju: magnezijev stearat.

Ne vsebuje: sladkorja, soli, škroba, kvasa, pšenice, glutena, koruze, soje, mleka, jajc, lupinarjev in konzervansov.

Izdelki Hiše zdravja si na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in naši spletni trgovini.

Izdelek Maca NOW lahko za 4 jabolka zvestobe kupite z 20% popustom v enotah Lekarne Ljubljana

2F3A3748-6114-11E1-BD5D-199C65B94067

Katalog ugodnosti Lekarne Ljubljana

3A3FD9A4-6114-11E1-A3ED-199C65B94067 4729D70A-6114-11E1-BADC-199C65B94067

www.hisa-zdravja.si, 05D93CA2-56E0-11E1-8334-199C65B94067 HIŠA ZDRAVJA

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,423
07.07.2021. ob 00:49
284,502
28.07.2021. ob 20:47
110,197
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close