Kajenje v nosečnosti: "Še hujše, kot smo pričakovali"

Tveganje, ki ga prinaša kajenje v nosečnosti je več kot dvakrat večje, kot je veljalo do zdaj, kaže nova raziskava.

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Cambridgeu, rezultati pa so bili objavljeni v strokovni publikaciji Journal of Epidemiology, je pokazala, da ženske, ki kadijo med nosečnostjo, 2.6-krat bolj verjetno prezgodaj rodijo, v primerjavi z ženskami, ki ne kadijo. Kar je še enkrat več, kot so na podlagi metaanalize ocenili, da imajo nosečnice, ki kadijo, 1.27-krat večje tveganje za prezgodnji porod. Tokratna raziskava pa ni razkrila negativnih zdravstvenih izidov zaradi uživanja kave v nosečnosti, čeprav so v preteklosti opravljene raziskave pokazale, da visoki odmerki kofeina v nosečnosti lahko prav tako vplivajo na nižjo porodno težo novorojenčka in morebiti tudi zastoj v rasti ploda.

Že dolgo vemo, da kajenje v nosečnosti ni dobro za dojenčka, naša raziskava pa kaže, da je verjetno še veliko huje, kot smo mislili,

je o izsledkih raziskave dejal Gordon Smith, vodja oddelka za porodništvo in ginekologijo na Univerzi v Cambridgeu.

Večina raziskav, v katerih so proučevali vpliv kajenja in uživanja kofeina v nosečnosti, je bila osnovanih na podatkih, ki so jih nosečnice same poročale, kar ni vedno najbolj zanesljivo. Bolj objektivne podatke o uživanju kofeina in kajenju se lahko pridobi z vzorci krvi, v katerih izmerijo metabolite  – to so presnovki, ki nastanejo, ko telo predeluje kofein oziroma tobak. Tako pridobljene podatke so uporabili tudi raziskovalci z Univerze v Cambridgeu. Med leti 2008 in 2012 so odvzeli vzorce 4.200 nosečnicam, in sicer štirikrat med nosečnostjo. Izpostavljenost nikotinu so merili z ravnmi metabolita kotinina – le dve od treh žensk, ki so imele zaznavne ravni kotinina v vsakem odvzetem vzorcu, so se opredelile kot kadilke. Ravni kofeina v telesu pa so merili z ravnmi metabolita paraksantina.

Ne le prezgodnji porod, tudi zastoj rasti ploda

Poleg povečanega tveganja za prezgodnji porod so podatki raziskave razkrili, da je kajenje v nosečnosti povezano tudi s štirikrat večjim tveganjem za zastoj rasti ploda. Dojenčki žensk, ki so kadile, so bili v povprečju za 387 gramov lažji kot dojenčki žensk, ki niso kadile – to pa je 10 odstotkov manj od teže povprečnega novorojenčka. Nizka porodna teža – 2.5 kilograma ali manj – pa je povezana s povečanim tveganjem za razvojne težave in slabše zdravje kasneje v življenju.

Kajenje v nosečnosti je povezano s povečanim tveganjem za zastoj rasti ploda, prezgodnji porod in nizko porodno težo novorojenčka.

V analizo o vplivu kajenja na nosečnost je bilo vključenih 914 žensk. Med nosečnostjo ni nikoli kadilo 78,6 odstotka udeleženk; občasno je kadilo 11,7 odstotka udeleženk, 9,7 odstotka pa je redno kadilo. Ženske, ki so redno kadile, so 2,6-krat bolj verjetno prezgodaj spontano rodile. Poleg tega je njihov plod 4.1-krat bolj verjetno imel zastoj rasti.

Upamo, da bodo nove ugotovitve spodbudile ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so noseče, da prenehajo kaditi. Če se bodo uspele vzdržati kajenja tudi po rojstvu otroka, bodo imele koristi tako one kot njihov otrok.

meni profesor Gordon Smith.

Kaj pa kofein?

V analizo o vplivu uživanja kofeina na nosečnost je bilo vključenih 915 žensk. Od teh jih je imelo med nosečnostjo 12,8 odstotka nizke ravni paraksantina, 74 odstotka srednje ravni in 13,2 odstotka visoke ravni. Kljub temu, da se visoki odmerki kofeina v nosečnosti povezujejo z nižjo porodno težo dojenčka in morebiti tudi zastojem v rasti.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,768
16.02.2023 ob 20:26
3,660
11.10.2023 ob 11:49
3,892
07.12.2023 ob 21:32
1,228
05.12.2023 ob 07:04
7,519
20.09.2022 ob 14:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close