Kaj vse pričakujemo od deodoranta?

Uredništvo, 18. oktober 2013.

Pravzaprav samo potenje ni tako neprijetno, kot njegova posledica. Pot ima namreč nevtralen vonj, ko pa pride v stik z bakterijami na površju kože drastično spremeni vonj.

Potenje. Povsem naraven proces s katerim se srečujemo vsak dan, vsako noč ter ter v vseh letnih časih. Sprožilec potenja ni le nekoliko višja temperatura pač pa tudi stres. Sigurno ste se že znašli v situaciji, ko vam je adrenalin nagnal kri v lica, posledice pa ste začutili na oblačilih v predelu pazduh. Zaradi številnih situacij s katerimi se srečujemo so tako deodoranti postali del vsakodnevne higiene.

iStock_000006424299XSmallPravzaprav samo potenje ni tako neprijetno, kot njegova posledica. Pot ima namreč nevtralen vonj, ko pa pride v stik z bakterijami na površju kože drastično spremeni vonj.

Da bi neprijeten vonj prekrili ali od deodorantov pričakujemo več lastnosti. V nekaterih raziskavah se je pokazalo, da je odločilna lastnost za nakup trajanje-garancija svežine in takoj za tem vonj deodoranta. Sledijo še praktične lastnosti: ne pušča madežev na obleki, ni lepljive teksture, priročnost embalaže, kompatibilnost s parfumi ter toaletnimi vodami in podobno.

Navadno nas prepričajo vse prednosti deodoranta, ki jih preberemo na prednji strani izdelka. Na zadnji lahko preberemo seznam sestavin, nikjer pa ni zabeleženih stranskih učinkov, kot npr. pri zdravilih.

Ste vedeli, da vam deodorant lahko dobesedno zeleze pod kožo, preide v kri in vpliva na živčni sistem?

Pa si poglejmo nekaj ključnih informacij, ki so vam lahko v pomoč pri izbiri in ključni dejavnik pri nakupu:

Obstajajo deodoranti in antiperspiranti. Kakšna je razlika?

Deodoranti ne omejujejo funkcijo potenja, preprečujejo le nastanek neprijetnega vonja, ki ga povzroči razgradnja potu na površini kože.

Antiperspiranti vsebujejo kemikalije (aluminijev klorohidrat in druge), ki inhibirajo delovanje žlez znojnic in znižujejo ali preprečujejo izločanje potu. Učinkujejo kot zdravila ali droge, saj spremenijo fi ziološki proces v telesu.

Katere sestavine preprečujejo potenje in kako vplivajo na telo?

Sredstva za preprečevanjevsebujejo aluminijev klorohidrat, alkohol, parabene, alergene in agresivne kemične elemente, ki vplivajo na spremenjeno delovanje znojnic. Določene sestavine učinkujejo na kožo in podaljšujejo občutek suhosti.

Imajo parabeni-konzervansi deodoranta vpliv na telo?

girl and flower odorParabeni so kot konzervansi prisotni v številnih deodorantih in antiperspirantih saj jim podaljšujejo rok uporabnosti. V letu 2004 je bila izvedena manjša študija s katero so odkrili sledi parabenov v vzorcu tumorja pri raku na dojkah. V nekaterih študijah je bilo odkrito tudi, da parabeni vplivajo na hormon estrogen. Določena telesna stanja za katera so značilna povišanja količine estrogena so povezana s tveganjem za raka na dojkah.

Kak pomen ima garancija na trajanje svežine deodoranta?

Na deodorantih najpogosteje zasledimo podatek, da učinkujejo 24 ali 48 ur. Na voljo so tudi deodoranti z daljšim delovanjem. Daljša kot je svežina, bolj agresivne so sestavine. Deodorant navadno nanašamo zjutraj in pričakujemo, da bo deloval do prhanja preden se odpravimo k spanju. Glede na bioritem bi tako potrebovali deodorant s 16 urami delovanja. Torej je nakup deodoranta, kiučinkuje več kot 24 ur popolnoma nesmiselen, saj se običajno vsakodnevno v ritualu osebne higiene tudi prhamo.

Izbira deodoranta je pomembna. Odločajte se za izdelke, ki podpirajo tudi vaše zdravje. Potenje je naraven fiziološki proces, s katerem se telo razbremeni tudi toksinov. Ne motite ga z agresivnimi elementi. Izbor deodorantov pa je zelo pomemben tudi v času nosečnosti, dojenja, zdravljenjem raka, pri kožnih boleznih, alergijah in v vseh stanjih, kjer telo dodatno preobremenjujemo z umetnimi sredstvi.

Seveda se deodorantom ni potrebno odreči! Le izberite NARAVNE! Ne škodite zdravju, preprečite le neprijeten vonj. Obstaja tudi naravna svežina, ki traja.

deodoranti-crystal-okt2013

Deodoranti CRYSTAL so na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah ter Sanolaborju.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
21.06.2021. ob 19:28
Preberi več