Kaj storiti po piku žuželke?

Med vsemi vrstami alergij je med pogostejšimi tudi alergija na pike žuželk. Po podatkih Združenja zdravnikov družinske medicine (ZZDM) ima reakcijo na pik žuželk 0,5%, na leto pa v Sloveniji umre ena oseba zaradi tega.

Vrst alergij na žuželke je več

Profimedia

Insekti kot so ose, čebele, sršeni, rdeče mravlje, ipd. vas pičijo in vaše telo vnesejo strup. Večina ljudi pike preživi in si v nekaj urah opomore, a za alergike so te piki lahko smrtno nevarni.

Bolhe, komarji, uši, stenice in podobne živali, pa grizejo. Večina teh ugrizov sproži srbečico, rdečico in manjše zatekanje, redkokdaj pa so smrtno nevarni. Ugriz klopa Lone Star, pa lahko v posamezniku sproži alergijo na meso.

Prav tko pa lahko povzročajo alergije tudi insekti, ki ne grizejo ali pikajo. Pršice ali ščurki lahko sprožajo težave z dihanjem ali celo astmatične napade.

Kako prepoznamo reakcijo na pik?

Za večino ljudi, se po piku žuželke pojavi na mestu vboda rdečica in oteklina, ki pa po nekaj urah izgineta. Če žuželka piči v vrat ali usta, je lahko oteženo dihanje, ali celo pride do zadušitve. Pri piku več kot 100 žuželkah na enkrat, pa lahko pride do zastrupitve.

Pri alergikih reakcije na pik žuželk niso tako blage. Reakcija se lahko pokaže z veliko oteklino na mestu pika, ki pa ostane prisotna več dni. Sistemske reakcije se navadno pokažejo v nekaj minutah po piku, skoraj vedno pa prej kot v eni uri.

Ob hujših alergijah lahko pride do omotičnosti, dušenja ali celo izgube zavesti zaradi znižanega krvnega tlaka. Vendar tisti, ki so imeli prvič sistemsko reakcijo, imajo pri naslednjem piku redko težje simptome. Le enake ali blažje.

Kako po piku ob znan alergiji odreagiramo?

Če je posameznik na pik že imel močno reakcijo, potem mora pri sebi imeti zdravila, ki mu jih je predpisal zdravnik. Odrasli alergiki morajo v setu za samopomoč imeti hitro delujoč antihistamin, glukokortiokoid in andrenalin (ponavadi v ampuli). Ukrepanje pa mora potekati tako:

Profimedia
  • odstranite žrelo, če je ostalo v koži (če imate, zaužijte antihistamin ali glukokortikoid),
  • pripravite adrenalin,
  • čimprej se odpravite do zdravnika,
  • če se kljub zdravilom razvija reakcija, si vbrizgajte adrenalin,
  • lezite tako, da dvignete noge nad ravne prsnega koša.

Zdravljenje

Alergije na pike žuželk se zdravi predvsem pri bolnikih s težjimi reakcijami. Zdravi se jih s specifično imunoterapijo, katere namen je zmanjšati tveganje življenjske ogrožajoče alergijske reakcije pri ponovnem piku. Po podatkih ZZDM kar 90% bolnikov nima več anafilaktične reakcije po piku, pri ostalih pa je vsaj blažja reakcija, kot pred terapijo.

Izvaja se jo s podkožnim vbrizgavanjem prečiščenega strupa, ki pa se na začetku izvaja v bolnišnici, saj lahko sprožijo reakcijo. S tem v bolnika vbrizgajo količino, ki je večja od tiste, ki jo vbrizga žuželka ob piku. Tako pa zgradijo toleranco na pik. Običajno celotna terapija traja 3-5 let.

Kako se najbolje obvarovati?

Profimedia

Alergiki pa se lahko pred samimi piki zavarujejo tudi sami, saj je izogibanje alergenu, še najboljša zaščita. ZZDM predlaga, da se čez dan zapira okna, ne hodite po travi bosi, ne prijemajte hlodov, drv, ipd., ne hodite na tržnice in trgovine s sadjem, izogibajte se pijačam v pločevinkah in če se vam približa insekt, ne krilite ampak ostanite na miru.

Žal se nastanka alergije na pike žuželk ne da preprečiti, ljudje pa se nato preostanek življenja bojijo insektov. Če se ob reakciji primerno in pravočasno reagira, razloga za večji strah ni.

O alergijah pa si lahko tudi preberete na našem forumu Alergija, kjer lahko tudi postavljate vprašanja.

O avtorju

M. V.

New Report

Close