Kaj storiti, ko doživimo šok, nasilje v službi, doma ali družbi?!

Uredništvo, 02. februar 2015.
jeza

Na nepričakovano nasilje, šokantno novico odreagiramo z otrplostjo, s strahom, paniko, grozo, ali hudim besom. PRVO, kar moramo takrat storiti, je: Ustavimo se in zadihajmo!

Ob nepredvidenem stresu, ki ga lahko povzroči:

– šef, kolega v službi,

– otrok, starš ali partner, prijatelj ali 

– nepričakovana zelo slaba novica o zdravju otroka, starša, samega sebe, partnerja,

smo vsi v ENAKEM POLOŽAJU.

Na nepričakovano nasilje, šokantno novico  odreagiramo z otrplostjo, s strahom, paniko, grozo, ali hudim besom.

PRVO, kar moramo takrat storiti, je: Ustavimo se in zadihajmo!

Globoko, mirno dihajmo vsaj 20-krat, še bolje nekaj minut!  In videli boste, kako boste mirnejši in kako boste lahko razsodneje mislili.

jeza

Zakaj to storimo?

To je potrebno narediti zato, da se tisti možganski cunamiji, dražljaji, ki so sprožili vaš strah, razburjenje, umirijo. (Z vašim globokim dihanjem preusmerite možgane v drugo nalogo.To dihanje je umirjanje uma, in tako  možgani “pozabijo” na prvotni dražljaj stresnega dogodka, ne posredujejo naprej navodil za tvorbo celega kupa stresnih hormonov, ki so vzrok našim občutkom panike, strahu, razburljivosti, jeze,…).

Kratkotrajni in dolgotrajni stresi

Prvi so dobri in koristni, drugi so nevarni in škodujejo

Vsaka tovrstna šokantna novica, dogodek pusti v našem telesu in umu velikansko razdejanje.

Velja si zapomniti:

-Če se dogaja poredko, potem je organizem ( to so celice) sposoben še pravi čas odplakniti vse metabolne ostanke stresa (to so različne molekule peptidov, prosti radikali, ioni) in tudi napolniti celice s celično energijo (ATP), ki jo je stresni dogodek popolnoma porabil. In telo (celice) je ponovno FIT in še bolje pripravljeno na nov šok, presenečenje. To so dobri, koristni stresi, “celice so se naučile nekaj novega”.

-Če pa si ti šoki, stresi vrstijo eden za drugim, nekajkrat dnevno, ali dneve in dneve, kaj šele mesece in leta, potem pa celice ne zmorejo sprotnega polnjenja “praznega rezervoarja goriva (ATP molekule) in čiščenja metabolnih smeti. Celica je kronično brez energije, v celicah ostajajo “smeti”, saj ni energije niti za odplakovanje teh smeti. V tem primeru zapademo v začaran krog utrujenosti, izčrpanosti, malodušja, bolečin, alergij, bolehnosti,….Telo se počasi  udaja  in  ni več sposobno braniti se ali napadati stresne dogodke. To pa so nevarni, škodljivi stresi.

Pomembna orodja, da nadzorujemo nenapovedane strese in ne dovolimo, da se soočimo s simptomi stresne izčrpanosti

  • Prvo orodje za odpravo stresa je že zgoraj omenjeno globoko, mirno dihanje vsaj 10 do 15 minut. To izvajamo takoj ob nastopu stresa, ravno tako vsak večer, pred spanjem. Še posebej, ko smo razburjeni, prestrašeni in bi zaradi tega ne mogli spati. Enako dobre metode so meditacije, joga, vse oblike sproščanja našega telesa in še posebej naših možganov. Zelo učinkovito in priporočljivo je tudi poslušanje glasbe, ki vsakemu posamezniku najbolj ustreza, da ga pomiri in sprosti – da se popolnoma preda glasbi in ne misli na nič drugega.
  • Drugo zelo pomembno orodje je, kakšno hrano vnašamo v telo in koliko dobre vode popijemo, ŠE POSEBEJ v stresnih obdobjih.

Naše celice delajo vseh 24 ur, zato jim večkrat dnevno omogočite hranila in vodo, in ne le enkrat ali dvakrat dnevno! Prevelika količina hrane, ki jo naenkrat vnesemo v telo je TUDI STRES za telo! In ne pozabite, da celice niso narejene tako kot retard tabletke (tabletke s podaljšanim-upočasnjenim sproščanjem), da bi bile sposobne velike količine hranil, ki bi jih vnesli  z enkratnim vnosom (zelo obilen obrok), shraniti in jih počasi sproščati.

 Iz hrane se delajo encimi, hormoni, nevrotransmiterji, makrofagi, limfociti, eritrociti … in vse gradbene enote celic našega telesa. Zato je še posebej priporočljivo, da v času stresnih situacij ne uživamo veliko kave, nikotina, gaziranih sladkanih pijač, alkohola, čokolade in vseh vrst sladkarij ter živalskih maščob. Vsa ta hranila nas v bistvu še dodatno izčrpavajo in ob tem »onesnažujejo s celičnimi smetmi«, ki jih morajo celice odplakovati in zato trošijo še več energije.

Previdno izbirajte tudi prehranska dopolnila in upoštevajte, da je za delovanje celic veliko bolje, ko jim dodajamo zelo majhne količine veliko različnih hranil. Tako jih oborožimo s celo vrsto različnih snovi (orožje), ki jih potrebujejo za obrambo ali napad pred stresorji. Spomnite se, da celica ne more delovati kot retard tabletka.

  • Tretje orodje je pravilna in za vsakega posameznika prilagojena tedenska rekreacija, da se vsak organ dobro premiga, s tem dobro nahrani in prečisti metabolnih smeti. To omogoča tudi lepše oblikovano, vitalno telo, za čemer stremimo čisto vsi. Od mladih do starih!
  • Četrto in zelo pomembno orodje pri odpravljanju stresa pa je SPANJE in POČITEK, ki naj bo vedno ob istem času in dovolj dolgo. V času spanja in počitka se predvsem možgani regenerirajo in reprocesirajo. To je čas, ko je telo/možgani sposobno “odplakniti čim več stresnih hormonov in pridelati hormone sreče”.Tako smo psihično in umsko stabilni, pripravljeni na nove stresne dogodke.

Koliko od spodaj naštetih simptomov stresa občutite in so že dalj  časa vaša vsakodnevna tegoba?

Simptomi stresa vplivajo na TELO, POČUTJE in VEDENJE

tabela-stres

Miša Komar Žiberna, univ. dipl. biol.

Vabljeni k obisku foruma Oksidativni stres, kjer vam bo z veseljem svetovala avtorica prispevka.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 01:19
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več