Kaj storiti, da ne bo težav z najemnikom pri oddaji stanovanja

Uredništvo, 23. avgust 2016
Ostalo

7 korakov, ki jih morate storiti, da ne bi imeli težav z najemnikom vašega stanovanja, pravice in dolžnosti …

Preden predate ključe svojega stanovanja najemniku, skrbno pretresite tako vaše kot najemnikove pravice in dolžnosti. Od najemnika prav gotovo pričakujete, da se bo vašo nepremičnino dobro vzdrževal in dosledno upošteval pravila uporabe, a tudi vi se morate zavedati svojih dolžnosti.

Pravice in dolžnosti lastnika in najemnika ureja najemna pogodba in priporočamo vam, da stanovanja nikar ne oddajajte brez podpisane pogodbe. Ne le, da je to nezakonito, nakopljete si lahko veliko težav, če vaše in najemnikove dolžnosti in pravice niso natančno opredeljene.

Za pomoč si preberite Stanovanjski zakon. Ta jasno opisuje dolžnosti in pravice, zato naj bodo le-te tudi sestavni del najemne pogodbe. Najemna pogodba mora biti pisna. Vzorce pogodbe, ki vam bodo lahko v pomoč, boste našli na spletu.

Najemna pogodba vsebuje določbe o medsebojnih obveznostih pogodbenih strank pri uporabi in vzdrževanju stanovanja ter skupnih delov stanovanjske stavbe ali večstanovanjske stavbe.

Najemna pogodba med drugim določa:

  • višino najemnine,
  • način in roke plačevanja,
  • obseg stroškov, ki niso zajeti v najemnini in se nanašajo na individualne obratovalne stroške (stroški za dobavljeno elektriko, vodo, daljinsko ogrevanje stanovanja in podobno),
  • skupne obratovalne stroške (za obratovanje skupnih delov stanovanjske ali večstanovanjske stavbe).

Najemnik plačuje stroške obratovanja večstanovanjske stavbe, lastnik stanovanja pa krije stroške investicijskega vzdrževanja (vzdrževalna dela na skupnih delih in napravah) in rezervni sklad; razen če v pogodbi določite drugače.

Dolžnost vas kot najemodajalca je, da vzdržujete stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi, tako da lahko najemnik normalno uporablja stanovanje in skupne dele. Vi odgovarjate tudi za pravne in stvarne napake v oddanem stanovanju.

Z najemnikom se pogovorite tudi, kdaj in kako pogosto boste lahko preverili stanovanje. Ne pozabite poskrbeti za ustrezno zavarovanje stanovanja in vaše opreme, najemniku pa svetujte, naj tudi sam zavaruje svojo lastnino. Kaj še morate vedeti, preden oddate stanovanje?

Preberite si več >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close