Kaj so hemoroidi?

Uredništvo, 26. maj 2016.

Hemoroidi (nekateri jih poimenujejo tudi »zlata žila«) so normalna anatomska struktura v človeškem telesu. Gre za žilne

Hemoroidi (nekateri jih poimenujejo tudi »zlata žila«) so normalna anatomska struktura v človeškem telesu. Gre za žilne blazinice, ki v normalnem stanju pomagajo pri izločanju blata. Torej hemoroide imamo vsi, vendar ne delajo vsem težav. Povečani hemoroidi so dokaj pogosta težava.
Zavedati se je potrebno tudi, da hemoroidov ni mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja jih lahko manjšamo in tako preprečujemo, da bi povzročali težave.

Delimo jih na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu in notranje, ki se nahajajo v notranjosti analnega kanala.

Zunanji hemoroidi

Zunanji hemoroidi so pogosto obolenje neznane etiologije, najverjetneje pa gre za preplet dednosti, stresa in načina življenja, urejenosti prehranjevanja, vrste hrane ter nerednega odvajanja.
Zunanji hemoroidi običajno nastanejo hitro, pojavi se boleča oteklina. Oteklina je čvrsta in napeta, velika je lahko tudi do nekaj centimetrov v premeru. Oteklina je boleča že na otip, onemogoča sedenje, ne da se je potisniti v zadnjik. Hemoroidi so lahko napolnjeni s krvjo, takrat lahko tudi sami doma ob pregledu z ogledalcem opažate vijoličasto obarvanje. Takšne zunanje hemoroide imenujemo »trombozirani«. Občasno se sami predrejo in izlije se kri. Količina krvi je lahko precejšnja, lahko so prisotni tudi krvni strdki.

Za zdravljenje se svetuje uporaba zdravil v obliki tablet (mikronizirana prečiščena flavonoidna frakcija), ki stabilizirajo hemoroidalno ožilje ter ojačajo njihovo steno. Zdravilo je na voljo v lekarni brez recepta. Zdravilo morate jemati po shemi za akutni hemoroidalni sindrom, ki je navedena v navodilih za jemanje zdravila. Sočasno se svetuje tudi uporaba protihemoroidnih mazil in svečk, ki jih predpiše osebni zdravnik ali pa jih bolniki kupijo sami v lekarni.

Nega zunanjih hemoroidov zajema večkrat dnevno hlajenje z obkladki (kocko ledu zavijte v brisačo ali gazo ali uporabite hladilno blazino) ali umivanje s hladno vodo, vendar tuša oziroma vode pod pritiskom ne usmerjajte neposredno na oteklino. Po vsakem umivanju se svetuje nanos protihemoroidnega ali naravnega mazila, ki ga vtrite v oteklino.

Če gre za tromboziran zunanji hemoroid se svetuje čimprejšnji obisk zdravnika. Opravi se manjši kirurški poseg, pri katerem se v lokalni anesteziji naredi rez ter iztisne krvne strdke.
Po izginotju otekline zunanjega hemoroida lahko na tem mestu ostane kožna guba. Gre za odvečno kožo, ki lahko otežuje higieno ali draži okoliško kožo.

hemeroidi

Notranji hemoroidi

Gre za splet žilnih blazinic v notranjosti analnega kanala. Tudi če so povečani, ni nujno, da povzročajo težave. Najpogostejši simptom je krvavitev, ki se običajno pojavi kot sled krvi na koncu blata ali na papirju. Bolečin običajno ne povzročajo, lahko pa je prisoten občutek polnosti, nepopolnega izpraznjenja ali ovire v črevesju.

Če so precej povečani, se lahko povešajo tudi navzdol proti zadnjični odprtin ali celo izpadejo skozi zadnjik (imenujemo jih prolabirani hemoroidi). Sprva jih je s prstom še možno potisniti nazaj v črevo (so reponibilni), pri izrednem povečanju pa tudi to več ni možno (so nereponibilni).

Zdravljenje lahko pričnete sami doma s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, ki pa jih ne uporabljajte več kot 14 dni, svetuje se tudi uporaba zdravil za stabilizacijo ožilja. Če so težave ponavljajoče ali ne minejo pa je vsekakor potreben obisk zdravnika!

Povečane notranje hemoroide se potrdi na proktološkem pregledu. Zdravljenje se lahko prične že takoj. Na povečan hemoroid se namesti elastična ligatura, ki prekine prekrvavitev skozi ta del sluznice in podvezan del se v nekaj dneh izloči z blatom. Sam postopek ni boleč, lahko pa nekaj dni čutite neprijetno senzacijo v predelu zadnjika. Ker je povečanih notranjih hemoroidov običajno več ali so toliko povečani da jih z enkratnim podvezovanjem ni mogoče zadovoljivo zmanjšati, običajno izvedemo zdravljenje s serijo vsaj treh podvezovanj, ki jih opravimo v mesečnih razmakih.

Vsekakor pa so za preprečevanje nastanka ali ponovitve pojava zunanjih ali notranjih hemoroidov pomembni tudi preventivni ukrepi, ki jih izvajate sami.

Več o omenjeni temi na forumu Bolezni prebavil (Gastroenterologija).

Viri:

Kirurški center Zdrav splet.  http://www.zdravsplet.si/
Mlakar Boštjan. Anamneza in preiskave v proktologiji. Medicinski razgledi. 2008, 47, str. 411-423.
Godeberge P. Anorectal Diseases textbook. Paris: Éditions Flammarion SA, 2008.
Proktologija: zbornik simpozija. Repše S. [ured.]. Ljubljana: Kirurška šola, Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Kirurška klinika, Klinični center Ljubljana, 2000.
McGirt LY in Martins CR. Dermatologic Diagnoses in the Perianal Area. Clinics in colon and rectal surgery. 2004, Izv. 17, 4.
Denis J. Practical Proctology. Paris : Laboratoires J.P. Martin, Division Daniel-Brunet, 1994.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
05.08.2021. ob 08:18
284,554
05.08.2021. ob 04:17
110,205
05.08.2021. ob 01:11
Preberi več

New Report

Close