Da ne boste na počitnicah namesto zdravila dobili ponaredka

Zdravila na mizi
Foto: Profimedia

Ker nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali, naj bodo zdravila, ki jih jemljemo, na poti na počitnice vedno pri roki: v ročni prtljagi in ne v prtljažniku avtobusa, kaj šele v prtljagi, ki je med letom nedosegljiva.

“Dostikrat se zgodi, da kdo sporoči, da je v tem in tem počitniškem kraju, da je pozabil svoja zdravila, da v kraju kjer je, zdravila, ki ga on uporabljal v Sloveniji, ne poznajo. Prvo pravilo se tako glasi: za dovolj dni vzemimo s sabo vsa zdravila, ki jih jemljemo. Dovolj dni pomeni, da s sabo vzamemo zdravil za nekoliko več dni, kot smo odsotni, saj se lahko pot, še posebej če to pomeni trajektne povezave in lete v tujino, nepredvideno podaljša.”

Tako opozarjajo spec. družinske medicine prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., spec. pediatrije Denis Baš, dr. med., in Romana Rakovec, mag. farm., ki so v sodelovanju z Zdravniško in Lekarniško zbornico pripravili praktične nasveti za prebivalce, ki jih povzemamo.

Počitniška lekarna naj bo del osebne prtljage in nedosegljiva otrokom!

Še pred odhodom no dopust preverimo rok uporabe zdravil in pazimo, da jih hranimo na sobni temperaturi (do 25 stopinj Celzija), najbolje v torbici, ki ne prepušča vlage in svetlobe. Zdravila in pripomočke shranjujemo v originalnih škatlicah, skupaj s priloženimi navodili z uporabo.

Kaj naj vsebuje počitniška lekarna:

  • Zdravila, ki jih redno jemljemo: zaradi osnovne bolezni ali stanja.
  • Osnovna sredstva za prvo pomoč: razkužilo in mazilo za rane; pinceta, termometer, obliži.
  • Izdelki za odpravljanje oziroma preprečevanje manjših zdravstvenih težav: repelenti za odganjanje insektov; izdelki za blaženje težav po pikih žuželk, ožigih meduz oziroma za nego poškodovane kože; fiziološka raztopina.
  • Zdravilo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine (paracetamol ali ibuprofen).
  • Rehidracijski prašek in probiotik (za primer hidracije ob driski).
  • Zdravila proti potovalni slabosti.
  • Hladilno mazilo za vnetja in opekline.

Ne pozabimo na zavarovanje in dokumente

Ne glede na to, kam potujemo, ne pozabimo urediti primernega zdravstvenega zavarovanja. V primeru, da gremo nekam, kjer so pogoste nalezljive bolezni, se pred odhodom seznanimo tudi o obveznih in preventivnih cepljenjih oziroma zaščiti z zdravili.

Na vsako pot vzemimo tudi vse dokumente: poleg zdravstvene kartice, tudi morebitno izkaznico, ki jo imajo osebe s sladkorno boleznijo, osebe, ki se zdravijo z antikoagulantnimi zdravili … Pri sebi pa imejmo za vsak slučaj zabeleženo tudi telefonsko številko osebnega zdravnika.

Daljša in zahtevnejša potovanja

Pri daljših počitnicah, zahtevnejših potovanjih, potovanjih v kraje, kjer je pogosto slab dostop do zdravniške oskrbe in zdravil je treba počitniško lekarno dopolniti v potovalno lekarno. Izbor zdravil je potrebno prilagoditi vsakemu posamezniku tudi glede na njegovo znanje in izkušnje iz preteklih potovanj. Za več informacij o potrebnih zdravilih na potovanju naj se popotnik obrne na osebnega zdravnika ali na inštitut za javno zdravje. V okviru teh ambulant so na voljo tudi vse informacije v zvezi z obveznim cepljenjem in zaščito z zdravili na potovanju (npr. z antimalariki) ter obveznimi potrdili o cepljenju. Cepljenja potrebujejo določen čas, zato svetujemo popotnikom, da obiščejo ambulanto vsaj osem tednov pred načrtovano potjo.

Popotniki pogosto kupujejo zdravila v tujini. Predvsem v nekaterih azijskih in latinskoameriških državah je možno kupiti zdravila, ki so sicer v Evropi in ZDA dosegljiva izključno na zdravniški recept, imajo nižje cene … Ta zdravila so običajno brez navodil in opozoril, lahko so sumljivega izvora oz. ponaredki zato tovrsten nakup zdravil odsvetujemo. Če se popotnik vseeno mora odločiti za tovrsten nakup zdravila, naj bo pozoren, da bo zdravilo kupil pri farmacevtu, ki mu bo tudi ustrezno svetoval glede uporabe zdravila.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close